Lounais-Häme

Makedoniassa äänestetään maan uudesta nimestä

Skopje
30.09.2018, 01:28

Ulkomaat

Balkanilla sijaitsevan Makedonian asukkaat äänestävät tänään ehdotuksesta maan uudeksi nimeksi. Makedonian ja Kreikan hallitusten sopimuksen mukaan nimeksi tulisi Pohjois-Makedonian tasavalta.
Kreikka on tähän saakka estänyt veto-oikeudellaan Makedonian pyrkimykset päästä Naton ja EU:n jäseneksi. Kreikan mukaan Makedonia-nimi kuuluu sen pohjoiselle maakunnalle.
Vuonna 1991 itsenäistyneestä Makedoniasta on käytetty virallisissa yhteyksissä nimeä Entisen Jugoslavian tasavalta Makedonia. Hankalasta nimestä on usein käytetty englanninkielistä lyhennettä Fyrom.
Nato ilmoitti jo kesällä kutsuvansa Makedonian jäsenyysneuvotteluihin, jos pitkä nimikiista Kreikan kanssa vihdoin ratkeaa.

Pääministeri kannattaa, presidentti vastustaa

Makedoniassa pääministeri Zoran Zaevin hallitus on kampanjoinut sopimuksen hyväksymisen puolesta. Kansallismielinen oikeisto-oppositio, mukaan lukien presidentti Gjorge Ivanov, taas on kehottanut boikotoimaan kansanäänestystä. Tuloksen lisäksi jännitettävää riittää siinä, nouseeko äänestysvilkkaus yli vaadittavan 50 prosentin.
Kansanäänestyksen kysymyksessä ei mainita maan uutta nimeä, vaan tiedustellaan, kannattaako äänestäjä Makedonian EU- ja Nato-jäsenyyttä hyväksymällä sopimuksen. Vaikka kyllä äänet voittaisivat, edessä on vielä perustuslain muuttaminen, johon tarvitaan parlamentissa kahden kolmasosan enemmistö. Myös Kreikan parlamentin on vielä hyväksyttävä sopimus, ja monet kreikkalaiset vastustavat yhä minkäänlaista viittausta Makedoniaan pohjoisen naapurin nimessä.
Makedonian kansanäänestyksessä ei ole kyse vain nimestä. Kreikkalaislähteissä julkaistussa parikymmensivuisessa sopimustekstissä käsitellään myös kysymyksiä historiasta, kielestä ja kulttuurisesta identiteetistä. Sopimuksen mukaan Makedonia joutuu tekemään pesäeroa kreikkalaisten helleenisen kulttuurin perintöön.
Makedonian kaksimiljoonaisesta väestöstä enemmistö on slaavilaisiin kansoihin lukeutuvia makedonialaisia. Suurin vähemmistö ovat noin puoli miljoonaa albaania.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic