Lounais-Häme

Makeisten myynti vilkastui viime vuodesta – karkkihimon taustalla muutakin kuin makeisveron poisto

Makeisten myynti on vilkastunut viime vuodesta, mutta vähittäiskauppaketjut eivät laita kasvua pelkästään makeisveron poistumisen piikkiin. Makeisten ja jäätelöiden hinnat alenivat alkuvuodesta, kun makeisvero poistui käytöstä.

S-ryhmän kaupoissa makeisten myynnin kasvu oli tammi-syyskuun aikana noin kuusi prosenttia. Makeisten myynti on kasvanut selvästi myös Keskon myymälöissä, ja Lidlin kaupoissa makeisten myynti on vilkkaampaa verrattuna edellisvuoteen.

S-ryhmän näkemyksen mukaan makeisten kysyntään vaikuttavat verotusta enemmän kulutustrendit, kertoo valikoimapäällikkö Juhani Haara.

-Vaikka vallalla on hyvinvoinnin ja terveellisyyden trendi, niin silti itsensä hemmottelu koetaan aina silloin tällöin tärkeäksi.

Haaran mukaan trendien vaikutus on näkynyt jo viime vuosina S-ryhmän makeismyynnin kasvuluvuissa. Esimerkiksi vuonna 2016 makeisten myynti kasvoi S-ryhmässä seitsemän prosenttia vaikka makeisvero oli vielä voimassa.

 

Keskeinen syy makeismyynnin kasvuun Keskolla on kauppaverkkoon tehdyt investoinnit, kertoo osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä.

-Varsinkin K-marketin osalta, joka on merkittävä makeisten myyjä.

Erkkilän mukaan makeisveron poistumisen vaikutus näkyy voimakkaimmin irtomakeisissa, ja varsinkin kampanjoiden yhteydessä myynti on ollut kasvussa. Toinen voimakkaimmin kehittyvä alaryhmä on suklaapatukat, mutta niissä veromuutoksen vaikutus on ollut pienempi.

-Tämä on enemmänkin uudistuvan K-market-ketjun kautta tulevaa luontevaa asioinnin muutosta, Erkkilä sanoo.

Lidlin kaupallinen johtaja Timo Hansio uskoo, että alentuneiden hintojen lisäksi yleiset herkuttelun ja karkkipäivät sallivat ruokatrendit ovat saaneet kuluttajia karkkiostoksille.

-Makeiset ovat tyypillisiä heräteostostuotteita, joten makeisveron poiston vaikutuksesta laskeneet hinnat ja siitä kertominen kuluttajille ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet myynnin kasvuun, Hansio toteaa.

 

Makeisten ja jäätelön hinnat ovat pysyneet samoissa kantimissa alkuvuoden hinnanalennusten jälkeen.

S-ryhmän Juhani Haaran mukaan makeisten hinnoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuoden alun jälkeen.

-Hinnat elävät jatkuvasti muun muassa markkinatilanteesta, raaka-aineiden saatavuudesta ja sesongeista johtuen.

Myös Keskossa makeisten hinnoittelu on pysynyt vuoden alun pudotuksen jälkeen vakaana, mutta kampanjahinnat ovat eläneet Aki Erkkilän mukaan voimakkaasti.

Makeisten ja jäätelön tarjontaan makeisveron poisto ei ole juuri vaikuttanut, mutta markkinoille on tullut isompia pakkauskokoja ja kasvipohjaisien jäätelöiden ja makeisten tarjonta on kasvanut. HÄSA

 

Uusimmat

Fingerpori

comic