Lounais-Häme

Mäkikylän karjaa -näyttely esittelee Portaan entisistä ja nykyisistä kyläläisistä tehtyjä muotokuvia

Kuusi variksenpelättimäistä hahmoa tervehtii kulkijaa Kellarimäentien varrella. Mäkikylän karjaa -näyttelyn malleina ovat toimineet Mäkikylän nykyiset ja entiset asukkaat. Materiaaleina on käytetty kierrätysmateriaaleja ja kohdettaan kuvastavaa esineistöä. Yksi hahmoista on jo edesmennyt Katri Lönngren, eli ”Laittaja”.

-Hän oli keittäjä, jonka kaikki vanhat portaalaiset muistavat, sanoo näyttelyn järjestäjä Hannele Kankuri.

 

Kankuri on Portaan kylän kesä-asukas jo 12. vuotta. Helsingissä asuvalle Kankurille tuli idea teokseen Autoliiton jäsenjulkaisusta.

-Liityin Autoliiton jäseneksi, kun tuli ajettua paljon Portaan ja Helsingin väliä. Liiton omassa Moottori-lehdessä ei yleensä ole mitään kiinnostavaa, moottoritestit ja vastaavat eivät kiinnosta, kun itse ajan kaasuautolla, Kankuri kertoo.

Eräässä numerossa ollut juttu tanssija Reijo Kelasta kiinnitti kuitenkin huomion. Tekstissä kerrottiin Kelan Suomussalmelle pystyttämästä Hiljainen kansa -teoksesta, joka koostuu 500 turvepäisestä hahmosta. Tämä innosti Kankuria tekemään jotain samantapaista myös Mäkikylään.

-On mahdollista, että teos voisi laajentua lähitulevaisuudessa. Mietin, onko joku paikallinen, jonka olen tästä unohtanut, ja nimiä tuli mieleen, Kankuri paljastaa.

 

Aiemmin Kankuri on järjestänyt paikallisille teemakävelyitä, pyöräretkiä ja kanoottimatkan Kuivajärven suulle, joka olisi tarkoitus järjestää myös ensi vuonna. Suunnitelmissa on myös kesäkahvilan avaaminen joko oman tai tällä hetkellä airbnb-majoitukseen varatun mökin pihalle.

-Asiat riippuvat siitä, miten olen tuolloin Suomessa. Nyt olen ollut kaksi vuotta Suomessa yhtäjaksoisesti, Kankuri sanoo.

Kankurin työtehtävät Kirkon Ulkomaanavun ja SPR:n riveissä ovat aiemmin vieneet häntä ulkomaille aina Pakistanista Keniaan ja Mongoliaan asti.

 

Kankuri toteaa tekemisissään olevan pientä kylähulluutta. Hän uskoo saavansa paikallisilta kuitenkin ymmärrystä portaalaisten sukujuuriensa ansiosta.

-Sanoin ystävällenikin tätä näyttelyä tehdessäni, että voin saada tällä kylähullun maineen. Hän totesi siihen, että ”sen olet saanut jo kauan aikaa sitten”, Kankuri nauraa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic