Lounais-Häme

Makkaraa syödään rinta rottingilla

Vieläköhän Hakalan Suomimakkara on entisenlaisensa?

Tätä pohtii maankuulun Makkaraklubin kunniapuheenjohtaja Hese Hyvärinen, kun klubilaisten vierailu Forssassa on alkamassa.

-Makkaraklubi on 28 vuotta vanha kioski, ja alusta alkaen olemme tehneet ekskursioita eri lihanvalmistajille. Hakalan Lihavalmisteella kävimme edellisen kerran vuonna 1992, Hyvärinen kertoo.

Makkaraklubi ei ole perinteinen gastronominen seura.

-Olemme raavaitten miesten aatteellinen yhdistys, Hyvärinen sanoo.

-Ehkä se on vähän hämärän peitossa, mikä se aate on, hän jatkaa nauraen.

Makkara-arvostelujen tekemisestä Makkaraklubi ei perusta. Se on toisten tahojen työnsarkaa.

-Me emme ole tähän lähteneet siihen mukaan, että kehuisimme jotakin ja haukkuisimme toista. Meitä vain kiinnostaa makkara, Makkaraklubin asiamies Lasse Eerola toteaa.

Niin, Makkaraklubi on makkaraan ihastuneiden miesten yhteisö. Klubin reilut 30 jäsentä pyrkivät säilyttämään suomalaista makkaraperinnettä ja -kulttuuria ja toimimaan maukkaan, ravitsevan, edullisen ja nopean ruuan puolestapuhujina.

-Suomessa toimi 1960-luvulla vapaamuotoinen makkaraseura. Joskus kapakassa istuessa meille sitten syntyi ajatus, että seuraa voisi herättää henkiin. Lassen kanssa asiaa funtsimme ja homma lähti käyntiin. Huhtikuussa vuonna 1988 Makkaraklubi perustettiin, Hyvärinen kertoo.

Makkaraklubilaiset ovat olleet hieman huolissaan siitä, että makkara on niin vainottu.

-Tutkimukset toteavat aina uudet ruoka-aineet vaaralliseksi. Nyt on todettu jo kanelikin vaaralliseksi! Jos elettäisiin tutkimustulosten mukaan, söisimme heinää ja joisimme vettä. Makkara on kuulunut iankaikkisesti normaaliin ruokavalioon. Ei se kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi syödä vain makkaraa – mekin klubin jäsenet olemme iloisia sekasyöjiä. Kaikki käy, Hyvärinen sanoo.

Lihansyöjät kuitenkin tuntevat koko ajan enemmän painetta ruokavaliostaan, kun vihreät arvot ja kasvissyönti ovat nousseet niin vahvasti pinnalle.

Silti makkaraklubilaiset eivät koe, että rakkautta makkaraan pitäisi piilotella. He syövät makkaraa rinta rottingilla.

Suomalaisilla makkaranystävillä on asiat tänä päivänä melko hyvin. Markkinoilla on paljon hyviä makkaroita.

-Lihanvalmistajilla kilpailu kuitenkin on kovaa. Isot jyräävät volyymillä läpi Suomen ja lisäksi kaupoissa on tietyt paikalliset mukana, Hyvärinen sanoo.

-Pienet ja keskisuuret lihanjalostamot, jotka säilyvät omalla alueellaan, ovat hyvin tärkeitä yrityksiä. He tuovat vaihtelua tarjontaan ja heillä on alalle hyvin tärkeitä, tervetulleita ideoita.

Makkaratarjonnasta sekä Hyvärinen että Eerola valitsee mieluiten mausteisempia tuotteita.

-Tässä on matkan varrella suu niin palanut jo, että makkaran täytyy olla mausteista, että se tuntuu joltakin, Eerola sanoo naurahtaen.

Ja se Suomimakkara – se maistui ihan yhtä hyvältä kuin ennenkin.

Hyvärisen huulille nousee hymy heti ensipuraisun jälkeen ja pää nyökyttää hyväksyvästi.

-Tämä on just sitä itseään. Erittäin hyvä lenkki. Omalaatuisen punainen. Hakala käyttää tässä ihan omaa mausteseostaan.

-Ja tämä toimii erittäin hyvin myös kylmänä. Lenkin pitää olla sen makuinen, että se toimii myös kylmänä. FL

 

Makkaraan tutustumisen lyhyt oppimäärä
Makkaraklubi suosittaa, että äkkinäinen aloittaa tutumisen ahtamalla sisuksiinsa kokonaisen lenkin kylmänä.Seuraavassa vaativammassa vaiheessa suomalaisen lihanjalostuksen helmeä lämmitetään kiehuvassa vedessä.Todelliset kulinaristit saattavat sivellä makkaransa sinapilla. Makkara on viisasta huuhdella alas oluella. Myös raikas kotimainen lähdevesi on erinomainen kyytipoika.Makkaraklubi muistuttaa, että joku valmistaa Suomen parhaat nakit, toinen lenkin, joku taitaa vanhanajan ryynimakkarat, kuka kypsyttää aromikkaan valkosipulimeetvurstin, kuka suloisen mustanmakkaran. Maistelkoon jokainen itse ja päättäköön!Lähde: Makkaraklubi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti