Lounais-Häme Tammela

Makkaramarkkinat olivat menestys: Chiliset makkarat ja Makulihan tuotteet maistuivat parhaiten

Tammelalainen Makuliha nousi taas kärkeen niin yleisön kuin tuomaristonkin arvioissa.
Makkarabuffet oli tänä vuonna Makkaramarkkinoiden yksi vetonauloista. Kuva: Tapio Tuomela
Makkarabuffet oli tänä vuonna Makkaramarkkinoiden yksi vetonauloista. Kuva: Tapio Tuomela

Jos Tammelan Makkaramarkkinoilta pitäisi nostaa esille vain kaksi asiaa, ne olisivat chili ja Makuliha.

Markkinoiden perinteiseen makkaramestarikilpailuun osallistui tänä vuonna erityisen paljon chilillä maustettuja makkaroita, ja ne näyttivät myös keräävän erityisen paljon yleisön ja tuomariston pisteitä.

Makuliha ansaitsee maininnan siksi, että sen tuotteet nousivat jatkuvasti kärkikastiin, kun yleisö ja tuomaristo valitsivat suosikkejaan. Kotiin päin vetämisestä ei ollut kysymys, koska kilpailussa ei kerrottu makkaroiden valmistajien nimiä. Esillä oli ainoastaan tieto siitä, mitä makkara sisältää.

– Kyllä se vaan pitää uskoa, että tammelalainen Makuliha valmistaa todella hyvää makkaraa, tuumaa tapahtuman tuottaja Stina Siikonen.

Hänen mukaansa Makulihan kanssa kärkisijasta taisteli kaikissa sarjoissa erityisesti Helsingin Makkaratehdas.

Yleisö äänesti suosikkimakkarakseen Helsingin Makkaratehtaan Rööperin Chiligrilli-makkaran. Vain parin pisteen päähän jäi Kivikylän Kotipalvaamon Juusto-Jalopeno Tuhti. Kolmannelle sijalle tuli Makulihan Besserwisser, joka sisältää chilin lisäksi esimerkiksi kuminaa ja inkivääriä.

Myös tuomaristo arvosti chilin makua valitessaan Vuoden mausteisen makkaran. Titteli meni Katinalan Lihakaupan Chili-Emmentaalille.

Muuten tuomaristo suosi perinteisempiä makuja kuin yleisö. Tuomariston mielestä Vuoden paras grillimakkara on Makulihan Salarakas. Salarakkaassa korostuvat välimerelliset maut, kuten basilika, mozzarella ja aurinkokuivattu tomaatti. Kakkoseksi tuli Helsingin Makkaratehdas Mustaleima-valkosipuli-makkarallaan ja kolmanneksi Makulihan Besserwisser.

Stina Siikosen mukaan Makkaramarkkinat sujuivat tänä vuonna monelta kannalta erittäin hyvin.

Kävijämäärä oli suurempi kuin viime vuonna. Tapahtuman järjestäjät odottivat paikalle 6000–7000 kävijää, mutta saattaa olla, että markkinat tavoittivat jopa 8000 kävijää.

Makkara sai korostuneen roolin markkinoilla, koska makkaramestarin tittelistä kilpaili tänä vuonna 17 valmistajaa, kun viime vuonna kilpailijoita oli kahdeksan. Tapahtuma oli rakennettu niin, että yleisö pääsi maistelemaan jokaista kilpailuun osallistunutta makkaraa ja nauttimaan pienpanimoiden olutta siinä samalla. Siikosen mukaan makkarabuffet osoittautui todella suosituksi ja makkaralautasia myytiin vielä iltajuhlassakin.

– Päätimme kehittää tapahtumaa entistäkin yleisöystävällisemmäksi ja otimme huomioon aiempien vuosien yleisöpalautteet. Makkaran tulee olla kunnolla esillä tapahtumassa, koska sen vuoksi yleisö tulee paikalle, Stina Siikonen sanoo.

Hän osallistui markkinoiden järjestelyyn ensimmäistä kertaa, kun Tammelan Yrittäjät ja Tammelan kunta päättivät pyytää apua salolaiselta tapahtumayritys Koolle Oy:ltä, jonka toimitusjohtajana Siikonen toimii. FL

Fingerpori

comic

Uusimmat