Lounais-Häme Forssa/Hämeenlinna

Makkaraperunat on lähtöisin Perusta, jossa niillä on oma päivä – Forssalaisgrillillä menee yli 2000 annosta kuukaudessa

Makkaraperunoista löytyy maininta Suomessa jo vuodelta 1931, mutta nykymuodossa niitä myytiin Suomessa tiettävästi ensimmäistä kertaa Turun Ruisrockissa vuonna 1970. Forssalaisgrillillä myydään vähintään parituhatta makkaraperuna-annosta kuukaudessa.
Makkaraperuna-annosten valmistaminen sujuu Kiia Kalliokoskelta rutiinilla, sillä Forssassa Grilli Aikapojassa myydään makkaraperuna-annoksia yli pari tuhatta kuukaudessa. Forssassa lisukkeeksi otetaan usein aurajuusto. Kuva: Lassi Puhtimäki
Makkaraperuna-annosten valmistaminen sujuu Kiia Kalliokoskelta rutiinilla, sillä Forssassa Grilli Aikapojassa myydään makkaraperuna-annoksia yli pari tuhatta kuukaudessa. Forssassa lisukkeeksi otetaan usein aurajuusto. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jyväskylässä makkaraperunat tunnetaan nimellä taksimiehen erikoinen eli taksari, Kuopiossa sitä sun tätä ja Rovaniemellä makkaraherkku.

Forssassa nuoret tilaavat grilliltä makkispekkiksiä, kertoo Päivi Myllyalho-Ahlgren forssalaisesta Grilli Aikapojasta.

– Rakkaalla lapsella on monta lempinimeä, toteaa taas Tanja Koskela, hämeenlinnalaisen Mättö-Grillin työntekijä ja entinen omistaja.

Myös makkaraperunoiden vakiolisukkeilla – eli ketsupilla, sinapilla, kurkkusalaatti ja sipulilla – on omat nimityksensä.

– Vanha kansa kutsuu niitä neljän suorana tai perinteisinä.

Edulliset raaka-aineet

Makkaraperunat on suomalaisen grilliruoan klassikko, jota saa lähes kaikilta grillikioskeilta. Sitä syödään niin festivaaleilla kuin urheilukilpailujen erätauoilla.

Koskelalla on selitys ruokalajin vuosikymmenten suosiolle: yksinkertaisuus. Annoksessa yhdistyy kaksi perinteistä suomalaista raaka-ainetta eli makkara ja peruna.

Niiden valmistaminen on hänen mukaansa myös erittäin nopeaa ja yksinkertaista: perunat rasvakeittimeen, makkaranpalat hetken kuluttua perään, rasvan valuttamien, perunamausteen lisäys, annos rasiaan ja lisukkeet päälle.

Ruokakulttuuriin perehtyneellä filosofian tohtorilla ja tietokirjailijalla Liisa Väisäsellä on makkaraperunoiden suosioon pari muutakin teoriaa.

– Ensinnäkin niissä yhdistyy kaksi raaka-ainetta, jotka ovat kohtuullisen edullisia, Väisänen sanoo.

Lisäksi makkaraperunat on helpompi syödä haarukalla rasiasta kuin esimerkiksi hampurilainen. Tästä on etua erityisesti, jos poikkeaa grillille öisin juhlavaatteet päällä.

Makkarapernat vai makkarapärinät?

Suomen murteiden sana-arkistossa on ensimmäinen maininta makkaraperunoista jo vuodelta 1931. Silloin ne eivät olleet vielä nykyisenkaltaista grilliruokaa, vaan ne oli tehty kotona tähteeksi jääneistä makkaroista ja perunoista.

Kotimaisten kielten keskuksen Suomen murteiden sanakirjan toimittaja Riikka Tervonen kertoo, että makkaraperunat on tunnettu Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä lähialueilla 1930–70-luvuilta olevien arkistotietojen mukaan muun muassa nimillä makkarapernat, -perut, -pärinät ja -potut. Pienellä alueella Keski-Pohjanmaalla perinteikästä herkkua on kutsuttu nimellä makkarapäälyt.

– Monenlaisia pannulla paistettuja arkiruokia tunnetaan murteissa ympäri maan, Tervonen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Perinteisesti makkaraperunat on tehty sahalaitaisista ranskanperunoista, mutta pikaruojaketjuista tikkuperunat ovat siirtyneet myös grilliruoka-annoksiin. Kuva: Tomi Vesaharju
Perinteisesti makkaraperunat on tehty sahalaitaisista ranskanperunoista, mutta pikaruojaketjuista tikkuperunat ovat siirtyneet myös grilliruoka-annoksiin. Kuva: Tomi Vesaharju

Perussa oma päivä makkaraperunoille

Väisänen kertoo, että grilliruokana makkaraperunat keksittiin 1960–luvun lopulla Perun pääkaupungissa Limassa, jossa salcipapana tunnettu katuruoka on erityisesti köyhien suosiossa.

Raakamakkarasta ja ranskalaisista perunoista valmistettu herkku on Perussa niin suosittu, että sen kunniaksi on nimetty oma päivä. Makkaraperunoita juhlitaan joka vuosi marraskuun kolmantena sunnuntaina.

Perusta grilliherkku levisi Väisäsen mukaan nopeasti eri puolille Etelä-Amerikkaa ja Meksikon sekä Yhdysvaltojen kautta Eurooppaan – lopulta myös Suomeen. Väisäsen tietojen mukaan nykymuotoisia makkaraperunoita myytiin ensimmäisen kerran Suomessa Turun Ruisrock-festivaalilla vuonna 1970.

Jo ennen tätä, vuonna 1958 ylioppilaat myivät makkaroita ja perunoita erikseen Helsingin ylioppilastalon viereisellä aukiolla, perunatorilla.

– Taatusti makkaroita ja perunoita eksyi siellä joskus myös samalle lautaselle, Väisänen sanoo.

Jo tuolloin makkarat ja ranskalaiset perunat liittyivät juhlintaan, ja niitä meni erityisesti öisin, kun ihmiset olivat menossa ravintoloihin juhlimaan tai palaamassa kotiin.

Paikasta tuli erittäin suosittu.

– Koska ylioppilaat olivat evästä ostaessaan usein juhlatuulella, heistä valitettiin. Lopulta poliisit hääsivät myyjät pois paikalta.

Väisäsen mukaan peruna- ja makkarakauppiaiden tilalle tuli pian pimeän tupakan myyjiä ja jopa huumekauppiaita.

1960-luvulla hitiksi

Makkaroita ja ranskalaisia perunoita myytiin 1960-luvulla Suomessa myös muualla. Hotelli- ja ravintolamuseon tutkijan Anna-Elina Hintikan mukaan nakki- ja makkarakioskit yleistyivät kaupungeissa 1960-luvulla.

– Sekä ranskalaiset perunat että makkara eri muodoissa kuuluivat snagarien valikoimaan jo tuolloin, Hintikka kertoo.

Makkaran ja makkararuokien yleistymistä edesauttoivat Hintikan mukaan terveysviranomaisten säädökset ja grillien rajalliset säilytysmahdollisuudet. Koska jauheliha pilaantui helposti, kestomakkara oli helpompi raaka-ainevaihtoehto kioskin pitäjälle.

Makkaran hinta laski 1960-luvulla, kun luonnonsuolesta siirryttiin keinosuoleen ja ruoan kylmäketjut kehittyivät. Myös nämä tekijät valmistivat tietä makkaraperunoiden läpimurrolle.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ensin rasvakeittimeen laitetaan ranskalaiset perunat ja hetken kuluttua makkarakuutiot. Kuva: Tomi Vesaharju
Ensin rasvakeittimeen laitetaan ranskalaiset perunat ja hetken kuluttua makkarakuutiot. Kuva: Tomi Vesaharju

Paistoaika ja makkaran laatu olennaista

Tanja Koskela on työskennellyt useilla grilleillä vuodesta 1987 lähtien. Hän kertoo, että makkaraperunat tehdään eri grilleillä hieman eri tavalla. Esimerkiksi peruna- ja makkaralaadut vaihtelevat ja jotkut käyttävät perunamaustetta, kun taas joidenkin mielestä annokseen pitää lisätä ainoastaan suolaa.

Perinteisesti makkaraperunat on tehty sahalaitaisista ranskalaisista, mutta nykyään tikkuperunat ovat suositumpia. Ne levisivät pikaruokaketjujen kautta myös grilliruoka-annoksiin.

Tärkeintä makkaraperunoiden valmistamisessa on hänen mukaansa oikea paistoaika ja makkaran laatu. Perunoita ei saa paistaa liikaa, jottei niistä tule korppuja. Liian lyhyt paistoaika jättää ne puolestaan löysiksi.

Makkaran pitää olla Koskelan mielestä kuoretonta.

– Etova syödä kuorellista, hän sanoo.

Hotsi kiilasi kerran edelle

Päivi Myllyalho-Ahlgren kertoo, että Aikapojassa makkaraperuna-annoksia myydään kuukaudessa vähintään parituhatta annosta, ehkä jopa enemmän.

– Meillä on ollut nykyinen kassajärjestelmä käytössä 14 vuotta. Joka kuukausi katson, mikä on meidän kuukauden suosituin annoksemme, Myllyalho-Ahlgren kertoo.

Makkaraperunathan se aina on – paitsi kerran.

– Yhden kerran suosituin annos oli hotsi. Se taisi liittyä johonkin tarjoukseemme. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic