Lounais-Häme

Maksamme velkaa, kaikuu Jokioisilta

Vuoden 2016 tilipäätöksestä tulos koheni Jokioisilla vuodessa rapiat miljoona euroa. Budjettiasetelma oli alkuun vain hiukan plussalla.

-Etukäteisennustetta syvensi se, kun Hykystä piti tulla noin 450 000 euron lisälasku, mutta tilanne muuttui 110 000 euron palautuksesi. Se helpotti kokonaisasetelmaa ja päädyimme positiiviseen tulokseen. Jos tuo ennustettu ja pelätty olisi toteutunut, olisimme päätyneet miinukselle, sanoo kunnan hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala.

-Oli hieno juttu päästä hyvin plussalle, kun meillä oli 2016 pieni notkahdus, jolloin olimme noin 780 000 miinuksella. Toinen hieno juttu oli, että pystyimme lyhentämään hiukan lainakantaa.

Myönteistä oli myös verotulojen hienoinen nousu, vaikka vuosi oli taloudellisesti haastava.

Valtionosuudet laskivat vain aavistuksen ja kompensoivat pitkälti verotulojen jäämisen budjetoidusta.

 

Kunta nosti uutta pitkäaikaista lainaa vuoden aikana 0,7 miljoonaa euroa ja maksoi pois vanhoja 1,3 miljoonaa. Myös lyhytaikainen lainakanta väheni 200 000 eurolla.

Asukaskohtainen lainamäärä laski vuoden aikana 120 euroa. Viime vuosien kovien investointien vuoksi kunnalla oli vuoden lopussa lainaa 3221 euroa asukasta kohti.

-Viime vuosi keskityttiin talouden vakauttamiseen. Investoimme mahdollisimman vähän ja huokaisimme takavuosien suurista investoinneista ja maksoimme lainoja. Viime vuosi oli vaatimatonta elämää ja talouden vakauttamista, ja samahan meillä jatkuu tänä vuonna, Rantala toteaa.

 

Kokonaisinvestoinnit olivat Jokioisilla viime vuonna vain 724 000 euroa. Eniten kunta investoi vesi- ja viemäriverkkoon ja katujen päällystämiseen.

-Tänä vuonna ei investoida tuotakaan summaa. Jatkamme samaa linjaa, että koetamme saada lainamäärää pienemmäksi ja elää säästeliäästi.

Kassatilanne oli vaatimattoman tulokehityksen vuoksi viime vuonna edellisiä vuosia kireämpi, sillä kassan keskimääräinen riittävyys laski 12 päivästä 7 päivään. Tilanne on nyt parantunut.

Kunnan taseessa on nyt kertynyttä ylijäämää viime vuosi huomioiden 6,2 miljoonaa euroa.

-Alkuvuosi on lähtenyt hyvin käyntiin. Esimerkiksi kassalainoja ei ole tarvittu ihan siihen tahtiin kuin viime vuonna ja verotulotkin ovat hiukan kasvussa, mihin vaikuttaa myös se, että veroprosenttia nostettiin tälle vuodelle, Rantala sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic