Lounais-Häme

Maksukorotus ei kattaisi menoja Forssassa

 

Forssan kaupungin ensi vuoden talousarvio ja kahden tulevan vuoden taloussuunnitelma on parhaillaan työn alla.

Forssan taloudellinen tilanne näyttää huonolta.

Kaikki toimialat ovat tiukan paikan edessä tulevia talouslukuja laskiessaan.

Sivistystoimenjohtaja Jarmo Pynnönen toteaa, että kaupungin menojen kasvu johtuu sosiaali- ja terveydenhuollon menoista. Menojen kasvu vaikuttaa kaikkiin muihinkin kaupungin tarjoamiin palveluihin.

Esimerkiksi sivistys- ja tulevaisuuspalveluiden toimialalla saattaa olla edessään hintojen nosto.

-Hintojen nostoon on paineita, mutta esimerkiksi pelkkä Vesihelmen pääsymaksun nostaminen ei riitä. Maksuilla ei kateta menoja, Pynnönen sanoo.

Kaupunki tukee Vesihelmen toimintaa vuosittain 900000 eurolla ja jäähallien toimintaa yli 600000 eurolla. Wahren-keskuksen nettokulut ovat vuodessa 2,8 miljoonaa euroa. Kaupunki saa osaan Wahren-keskuksen toiminnoista valtionosuutta.

-Menot katetaan verotuloilla. Päättäjien on linjattava, riittävätkö verovarat nykyisen tasoisiin palveluihin.

Toimialan suurimmat tulot kaupunki saa Vesihelmestä. Vesihelmellä on lähivuosina edessään korjausurakka, mutta Pynnösen mukaan tekniikkaan ei laiteta rahaa ensi eikä ehkä vielä seuraavanakaan vuonna.

-Jokaisen yksikön tulot ja menot täytyy katsoa erikseen. Tällä hetkellä mennään nollakasvulla.

Pynnösen mukaan keskustelua pitäisi käydä kaupungin ulkopuolellakin. Keskusteluun on noussut aika ajoin kaupungin päättäjien toive, että naapurikunnat ottaisivat osaa kaikkia koskevien palveluiden kustannuksiin.

-Ratkaisut, joita Forssa tekee, vaikuttavat koko seutuun.

Sivistystoimenjohtaja muistuttaa, että musiikkiopisto, kuvataidekoulu ja seudullinen lukiokin ovat kaikkien seudun kuntien yhteisprojekteja. Esimerkiksi lukion toimintaa johtaa Forssan ja naapurikuntien yhteinen johtokunta.

-Lukio miellettiin tärkeäksi, mutta ehkä vapaa-ajan toimintaa ei koeta yhtä tärkeäksi.

Pynnönen toteaa, että edessä on pohdinta siitä, minkälaisia palveluita kaupunki tulee tulevaisuudessa tarjoamaan. Hän muistuttaa, että liikuntapalvelut eivät ole lakisääteisiä.

Forssa on kuitenkin tähän asti tarjonnut kaupunkilaisille runsaasti valinnanvaraa.

-Maakunta- ja sote-uudistuksessa kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen jää kuntien vastuulle. Miten Forssa turvaa monipuoliset palvelut uudistuksen voimaan astuessa, Pynnönen miettii.

Sivistys- ja tulevaisuuspalvelut saa tuloja myös Wahren-keskuksen maksuista. Keskuksen kurssimaksujen mahdolliset korotukset selviävät sen jälkeen, kun valtuusto on hyväksynyt talousarvion.

-Niillä tuloilla mennään, mitä saamme. Onhan tämä ankeaa, Pynnönen summaa.

Forssan kaupunginhallitus käsitteli talousarviota ja taloussuunnitelmaan maanantain kokouksessaan.

Hallitus päätti muun muassa, että Loimijoen Kuntapalvelut oy:n palveluhintojen pitää laskea 0,5 prosenttia, määräaikaisen henkilöstön käyttöä vähennetään, toimialojen raami on nollakasvu ja kunnallisveroprosentin tarkistamiseen varaudutaan. FL

 

Menot ja tulot eivät kohtaa
Sivistys- ja tulevaisuustoimialan viime vuoden menot 37 miljoonaa euroa, tulot 6,8 miljoonaa.Vesihelmi, liikunta- ja nuorisomenot 4,6 miljoonaa, tulot 1,7 miljoonaa euroa.Vesihelmen menot 1,84 miljoonaa ja tulot 0,88 miljoonaa.Jäähallin menot 803000 ja tulot 146000.Wahren-keskuksen menot 4,0 miljoonaa ja tulot 1,2 miljoonaa euroa.Kaupunginhallitus teki eilen esityksen valtuustolle ensi vuoden talousarvion raameista.JatkoValtuuston kokous 5. syyskuuta.Syyskuun 12. päivä kaupunginhallitus vahvistaa lopulliset talousarvion yksityiskohtaiset laadintaohjeetToimialojen talousarvioehdotukset jätettävä lokakuun 15. päivään mennessä keskushallinnolle.Lokakuun 17. päivä johtoryhmä käsittelee yhteenvetoa lautakuntien/toimialojen talousarvioehdotuksista.Marraskuun 14. päivä valtuusto päättää veroprosenteista.Joulukuun 7. päivä valmistuu kaupunginjohtajan lopullinen esitys talousarvioksi 2017 ja taloussuunnitelmaksi 2017-2019.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti