Lounais-Häme Forssan seutu

Maksuton museokäynti voi olla kohta totta – Forssan seutu harkitsee ottavansa käyttöön Kaikukortin

Forssan seutu harkitsee Kaikukortin käyttöönottoa.
Sosiaalihuollon kehittämispäällikkö Karoliina Kärkkäinen koordinoi Kaikukortti-toimintaa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä. Jos seudun kunnat ja kulttuuritoimijat lähtevät Kaikukorttiin mukaan, voivat vähävaraiset päästä pian maksutta esimerkiksi museoihin, teattereihin ja kansalaisopiston kursseille. Tavoitteena on parantaa heidän mahdollisuuksiaan osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sosiaalihuollon kehittämispäällikkö Karoliina Kärkkäinen koordinoi Kaikukortti-toimintaa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä. Jos seudun kunnat ja kulttuuritoimijat lähtevät Kaikukorttiin mukaan, voivat vähävaraiset päästä pian maksutta esimerkiksi museoihin, teattereihin ja kansalaisopiston kursseille. Tavoitteena on parantaa heidän mahdollisuuksiaan osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudulla suunnitellaan liittymistä valtakunnalliseen Kaikukortti-verkostoon. Kaikukortilla vähävaraiset voivat harrastaa kulttuuria maksutta.

– Hykyssä kovasti toivomme, että kunnat innostuvat tästä, sillä emme pysty toteuttamaan tätä yksin, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) sosiaalihuollon kehittämispäällikkö Karoliina Kärkkäinen sanoo.

Tavoitteena on saada mukaan Forssan, Tammelan, Ypäjän, Humppilan ja Jokioisen kunnat. Hyky toimisi Kaikukorttien myöntäjänä.

Kaikukortin voivat saada yli 16-vuotiaat nuoret, aikuiset ja perheet, jotka eivät tiukan rahatilanteen takia muuten pääse esimerkiksi teatteriin tai kansalaisopiston kurssille. Aikuinen voi hankkia kortilla maksuttoman lipun myös lapselleen tai lapsenlapselleen sellaiseen tapahtumaan, johon hän itse osallistuu.

– Kyseessä on matalan kynnyksen palvelu. Tuloselvitystä ei tehdä.

Ensimmäiset ehkä syksyllä jakoon

Kaikukorttien käyttöönottoa valmistellaan nyt laajemminkin maakunnassa.

Tähtäimenä on, että helmikuun puoliväliin mennessä olisi selvillä, mitkä Kanta-Hämeen kunnat ja kulttuuritoimijat lähtevät mukaan. Sen jälkeen painetaan kortit ja esitteet, tehdään verkkosivut ja perehdytetään asian parissa toimivia.

– Kuvittelisin, että ensimmäiset Kaikukortit voitaisiin saada jakoon syksyllä, Kärkkäinen haarukoi.

Kokeilun on tarkoitus jatkua vuoden 2021 loppuun.

Potentiaalisia kulttuuritoimijoita pitkä lista

Kaikukorteista Forssan seudun kunnille aiheutuvat kustannukset koskevat lähinnä materiaalin painamista ja ovat yhteensä alle 2 000 euroa. Lisäksi kustannuksia syntyy, jos kortinhaltija käyttää kunnan palveluja, kuten kuntosalia.

– Pienemmillä paikkakunnilla kulttuuritoimijoiden lisäksi mukana on myös liikunta-alan toimijoita.

Kuntien yhteyshenkilöt kontaktoivat alkuvuonna oman kuntansa kulttuuritoimijoita. Seudulla ilmaisia lippuja ja kurssipaikkoja voisivat tarjota muun muassa teatterit, kesäteatterit, museot ja kansalaisopistot.

Toimijoille ei makseta korvausta, mutta ne voivat itse päättää esimerkiksi, mihin näytöksiin Kaikukortilla pääsee tai paljonko kortinhaltijoille varataan paikkoja.

– Äkkiseltään listasimme seudulta noin 30 mahdollista kulttuuritoimijaa. Olisimme tyytyväisiä, jos puoletkin niistä lähtisi mukaan.

Tavoitteena yhteiskunta, jossa kaikilla mahdollisuus osallistua

Kysyntää on hankala ennustaa, mutta esimerkiksi 8 700 asukkaan Karkkilassa Kaikukortti on annettu 136 henkilölle. Heistä 39 on käyttänyt korttia.

– Vaikka korttia ei käyttäisikään, voi olla merkityksellistä tietää, että itsellä on kuitenkin mahdollisuus mennä. Toivon, että pystyisimme olemaan sellainen yhteiskunta, jossa kaikilla on mahdollisuus osallistua yhteiseen toimintaan, Kärkkäinen pohtii.

Kaikukorttia voi käyttää muissakin kuin oman kunnan tai seudun kohteissa. Kortin valtakunnallisesta kehitystyöstä vastaa Kulttuuria kaikille -palvelu, joka viestii kulttuurin olevan kaikkien, myös tiukassa rahatilanteessa olevien perusoikeus.

Kärkkäinen korostaa kulttuurin merkityksen hyvinvoinnille olevan kiistaton: Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi hiljattain yli 900 tutkimusjulkaisua kattavan raportin, miten taiteen kokeminen ja tekeminen voi vahvistaa terveyttä, kuten vähentää riskiä sairastua dementiaan ja auttaa selviytymään akuuttien sairauksien kanssa.

– Hektisessä yhteiskunnassa kulttuuri ja taide ovat myös tosi hyviä lievittämään stressiä, joka pitkittyneenä saattaa laukaista mielenterveyden häiriöitä. FL

Näin Kaikukortti toimii

Kortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja ja kurssipaikkoja kulttuuripalveluihin, jotka kuuluvat valtakunnalliseen Kaikukortti-verkostoon.

Kortti on käytössä 13 kunnassa. Kulttuuri- ja urheilutoimijoita on mukana noin 200. Toimijat kertovat verkkosivuillaan, mihin tapahtumiin tai esityksiin kortilla pääsee. Paikkoja saattaa olla rajattu määrä.

Lippua hankittaessa näytetään Kaikukortti ja kerrotaan sen numero. Näin lipun saa ilmaiseksi.

Kortilla ei voi hankkia lippuja verkkokaupoista.

Uusimmat

Fingerpori

comic