Lounais-Häme

Maksuttomat influenssarokotukset alkavat - "Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja"

Helsinki
29.10.2018, 10:16

Kotimaa

Suurin osa kunnista aloittaa riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset marraskuun alkupuolella. Paikoin rokotukset on jo aloitettu.
Tänä syksynä on toistaiseksi todettu vasta muutama influenssa A -tapaus, ilmoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL maanantaina.
Rokotteen antaman suojan muodostumiseen menee noin kaksi viikkoa, joten rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua, THL muistuttaa tiedotteessaan.
Influenssarokotteiden tarve ja kysyntä on lokakuussa ylittänyt paikoin saatavuuden.
– Tampereen ja Hämeenlinnan seuduilla aloitettiin rokotukset niin vauhdikkaasti, että joissakin tapauksissa rokotteet loppuivat kesken. Niiden riittävyyden varmistamiseksi THL onkin suositellut, että rokottaminen aloitettaisiin vasta marraskuun puolella, kertoi ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.
Alkaneella viikolla rokotteiden jakelun odotetaan sujuvan Nohynekin mukaan jo normaalisti. Yhteensä 1,7 miljoonaa rokoteannosta saadaan Suomeen ja jakeluun kolmessa erässä.
Ennen tätä tapausta influenssarokotteet eivät Nohynekin mukaan ole mukaan päässeet loppumaan kesken tällä vuosikymmenellä.

Virus muuntuu jatkuvasti

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, minkä vuoksi rokote täytyy ottaa joka vuosi.
– Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Arviolta 3-5 miljoonaa ihmistä maailmassa joutuu vuosittain sairaalahoitoon influenssan takia. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja tautia vastaan, Nohynek painottaa.
Influenssakausi on yleensä pahimmillaan tammi-maaliskuussa.

Eläkeläisille ilmainen

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.
Maksuttoman rokotteen saavat kaikki 65 vuotta täyttäneet sekä lapsista ne, joiden ikä on kuuden kuukauden ja kuuden vuoden välillä. Samoin maksutta rokotetaan raskaana olevat naiset.
Rokotus on ilmainen sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla sekä vakavalle influenssalle alttiiden lähipiirille.
Maksutta rokotetaan myös varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset, samoin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö.
Maksuttomaan rokotukseen oikeutettu voi käydä ottamassa sen omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic