Lounais-Häme

Makuuhuoneen mukavuuteen halutaan satsata

Viime vuosien ilmiö on ollut, että makuuhuoneet eivät ole enää yläkerran perällä piilossa vaan lähellä muita tiloja, arvioi Auli Ahonen-Bernardi Huonekaluliike Pekka Ahonen oy:n Humppilan myymälästä.

Sisustamiseen liittyvien lehtien, nettisivujen ja palveluiden suosion lisääntyminen vaikuttaa myös. Nykyään vuoteista julkaistaan paljon kauniita sisustuskuvia, ja ihmiset haluavat kuvien ylellisyyttä omaankin kotiin.

-Nykyisin ajatellaan, että sänky on myös sisustuksellinen elementti. Makuuhuonetta halutaan jo vähän näyttääkin, hän toteaa.

Ylelliset elementit, kuten katokset, korkeat vuoteet ja pehmustetut sängynpäädyt ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina.

Makuuhuoneissa ei myöskään käydä enää pelkästään nukkumassa. Nykykammareista löytyy usein jo televisio, ja tilaa käytetäänkin toisena olohuoneena.

 

Ahonen-Bernardi on toiminut alalla jo pitkään, sillä vuonna 1954 perustettu perheyritys on toiminut Humppilassa jo yli 30 vuotta.

Hän on seurannut kehitystä perinteisistä kääntöpatjasängyistä 1990-luvun vesisänkybuumiin ja runkopatjojen esiinmarssiin vuosituhannen vaihteessa. Niiden ulkonäkökin on kohentunut.

-Nykyään runkopatjatkin on päällystetty huonekalukankailla. Värit ja kuosit ovat lisääntyneet. Tosin värimaailma Suomessa on aika harmaata, hän toteaa.

Runkopatjojen myötä tulivat myös jenkkisängyt, joissa runkopatjan päällä on vielä toinen, paksu patja ennen sijauspatjaa. Jenkkisänkyjen suosio on alkuajoista jo hiukan hiipunut, koska runkopatjojenkin korkeus on kasvanut viime vuosina. Korkeutta ihmiset joka tapauksessa sängyltä nykyään haluavat.

-Varsinkin vanhempien ihmisten on helpompi nousta, kun sänky on korkeampi.

 

Perinteiset sängynrungot ovat vähenemään päin.

-Runkopatjoja myydään huomattavasti enemmän kuin kääntöpatjasänkyjä, Ahonen-Bernardi kertoo.

Runkopatjojen suosiota alkavat lähestyä myös erilaiset moottorisängyt, joiden asentoa on helppo muuttaa esimerkiksi televisionkatselua varten.

-Ne ovat olleet aikaisemmin kalliimpia, mutta hinnat ovat lisääntyneen kysynnän vuoksi laskeneet huomattavasti.

Nykyään moottorisängyn voi saada jopa samaan hintaan kuin laadukkaan runkopatjasängyn.

Viime vuosina seniorisängyt ovat lisänneet suosiotaan yksityiskodeissakin. Ne ovat korkeampia ja säädettäviä kuten moottorisängyt, mutta lisäksi niihin saa erilaisia varusteita: nousutukia, turvalaitoja, pöytätasoja ja korkeampia yöpöytiä. Vanhaankin sänkyyn saa säädettävän irtopohjan, joka asennetaan vain vanhan sängynpohjan tilalle.

 

Patjamateriaaleissa uutta ovat esimerkiksi viskoelastiset patjat, jotka reagoivat nukkujan lämpöön ja muotoutuvat hänen mukaansa, kertoo Ari Tuomonen Forssan Kalustetalo Virtaselta.

-Ihminen kääntyy keskimäärin 100 kertaa yössä. Viskoelastisella patjalla kääntyileminen vähenee puoleen tästä.

Hän toteaa, että hyvä sänky ja uni ovat tärkeitä hyvinvointia luovia tekijöitä. Tärkeintä ovat laadukas patja ja muut vuodevaatteet.

-Suomalaiset vaihtavat vähän liian harvoin patjoja, hän toteaa.

Halpa patja pitäisi vaihtaa parin vuoden välein, laadukaskin 10–15 vuoden välein. Jos sängyssä on sama patja parikymmentä vuotta, se haittaa jo unen laatua.

-Myös petauspatja pitäisi vaihtaa viiden vuoden välein, täkit ja varsinkin tyynyt kahden tai kolmen vuoden välein, Tuomonen kehottaa. FL

 

Fingerpori

comic