Lounais-Häme

Malesialaiskonetta käsittelevä raportti ei paljasta katoamisen syytä - omaiset ottivat tiedot vastaan turhautuneina

Kuala Lumpur/Helsinki
30.07.2018, 14:55

Ulkomaat

Vuonna 2014 kadonnutta malesialaiskonetta käsittelevä tutkimusraportti ei tarjoa syytä koneen katoamiselle. Tänään julkistettu virallinen raportti erittelee lennonjohdon tekemiä virheitä ja esittää, että matkustajakone todennäköisesti ohjattiin pois reitiltään sen sijaan, että koneessa olisi ollut jokin tekninen vika.
Raportin mukaan kone oli lentokelpoinen ja sen lentäjät olivat hyväkuntoisia.
Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla ollut Malaysia Airlinesin matkustajakone katosi maaliskuussa 2014, kun se oli kääntynyt pois reitiltään. Koneen oletetaan olleen keskellä Intian valtamerta, kun siitä saatiin viimeinen signaali. Sen kyydissä oli 239 ihmistä, ja matkustajista suurin osa oli kiinalaisia.
Koneen katoamisen syyhyn raportti ei ota kantaa.
– Ryhmämme ei voi päätellä MH370:n katoamisen todellista syytä, kirjoitetaan 400-sivuisessa raportissa.

Kritiikkiä lennonjohdolle

19-henkinen kansainvälinen tutkimusryhmä kritisoi raportissaan sekä Malesian että Vietnamin lennonjohtoa toiminnasta hetkellä, jolloin matkustajakone lensi Malesian ilmatilasta Vietnamin puolelle ja katosi tutkista. Raportin mukaan lennonjohtajat eivät ryhtyneet toimenpiteisiin ajoissa, mikä viivästytti etsintä- ja pelastusoperaatiota.
Raportin mukaan koneen lentäjillä ei vaikuta olleen yksityiselämässään vaikeuksia, jotka olisivat voineet heikentää heidän kykyään lentää konetta. Kone puolestaan oli lentokelpoinen, ja se oli todennäköisesti käsiohjauksessa silloin, kun reitti muuttui.
Tutkijoiden mukaan ei ole olemassa todisteita siitä, että konetta olisi lentänyt joku muu kuin lentäjät, mutta sivullisen väliintuloa ei voida kokonaan sulkea pois.

”Ei mitään uutta”

Raportti esiteltiin uhrien omaisille ennen julkistamista. Omaiset ottivat tiedot vastaan ristiriitaisin tuntein ja valittivat, että viranomaiset eivät osanneet vastata heidän kysymyksiinsä. Osa omaisista käveli vihaisina ulos raportin esittelytilaisuudesta.
– Olen turhautunut. Raportissa ei ole mitään uutta, kertoi tilaisuuteen osallistunut nainen, jonka aviomies katosi koneen mukana.
Hänen mukaansa tapaaminen yltyi huutamiseksi.
– Liikenneministeriön edustajat, jotka esittelivät raporttia, eivät osanneet vastata kysymyksiin, koska he eivät olleet raportin kirjoittajia, nainen kertoi.
Lennon MH370 katoamisen syistä on esitetty monenlaisia teorioita. Kanadalaisen onnettomuustutkijan teorian mukaan lentäjä olisi lentänyt koneen tahallaan mereen, mutta australialaisviranomaiset ovat pitäneet teoriaa epäuskottavana. Australialaistutkijat ovat arvioineet, että kone olisi syöksynyt mereen polttoaineen loputtua.
Koneesta on löytynyt vain muutama osa, joiden on vahvistettu kuuluneen koneeseen. Malesian hallitus on linjannut, että etsinnät voidaan aloittaa uudelleen vain siinä tapauksessa, että uusia todisteita tulee esiin.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic