Malesiassa pidätetyt suomalaiset pitää asettaa syytteeseen tai vapauttaa 14 päivän kuluessa

Helsinki
22.11.2018, 16:27

Ulkomaat

Malesiassa kiinni otettuja suomalaisia voidaan pitää pidätettyinä enintään kaksi viikkoa, jonka jälkeen heidät on vapautettava tai heitä vastaan on nostettava syytteet, Suomen Malesian-suurlähetystöstä kerrotaan.
– Kun ihminen on otettu kiinni, Malesian lain mukaan tuomarin pitää 24 tunnin kuluessa päättää, voidaanko pidätystä jatkaa. Tuomari päättää, kuinka moneksi päiväksi pidätystä jatketaan, ja maksimiaika on 14 päivää, kertoo suurlähettilästä sijaistava Teemu Laakkonen.
Laakkosen mukaan aiemmissa tapauksissa, joissa ulkomaiden kansalaisia on epäilty rikoksista, pidätys on yleensä kestänyt joitain päiviä.
– Joskus viikon. En itse muista, että vastaavissa tapauksissa olisi kestänyt maksimiaikaa eli kahta viikkoa, Laakkonen kertoo.
Suurlähetystö ei kommentoi suomalaisten tapausta tarkemmin eikä esimerkiksi kerro, onko lähetystö ollut suoraan yhteydessä suomalaisiin. Yhteistyö paikallisten viranomaisten kanssa jatkuu, Laakkonen kertoo.

Uskontoon liittyviä lakeja tulkitaan tiukasti

Eilen malesialainen media kertoi, että neljä suomalaista pidätettiin, koska he olivat jakaneet kristillistä materiaalia.
Kaksi miestä ja kaksi naista, iältään 27-60-vuotiaita, otettiin kiinni hotellistaan Langkawin saarella tiistaina. Langkawi on suosittu lomakohde myös suomalaisten matkatoimistojen listoilla. Pidätetyiltä takavarikoitiin yli 300 lehtistä, joissa oli katkelmia Raamatusta.
Mediatietojen mukaan suomalaisten epäillään rikkoneen lakia, joka kieltää epäsovun aiheuttamisen uskonnon perusteella.
Laakkonen ei ota kantaa siihen, mitä suomalaiset ovat Malesiassa tehneet. Hän kuitenkin kertoo, että uskontoon liittyvää lainsäädäntöä luetaan Malesiassa tiukasti.
Lähetystyön tekeminen on Malesiassa kielletty, vaikka maassa onkin uskonnonvapaus. Laakkosen mukaan lailla ikään kuin suojellaan sitä, ettei muihin uskontoihin oteta kantaa.
– Valtion ajattelu on sellaista, että kukaan ulkopuolinen ei saa rikoslain määrittelemällä tavalla kritisoida toisen uskontoa. Se on se logiikka. Oma tulkintani on se, että uskontoa halutaan ikään kuin turvata, eikä sitä saa kritisoida tai pilkata. Harmonian ja yhtenäisyyden säilyttäminen tulee täällä retoriikassa esiin usein.
Laakkonen kertoo, että jokaisessa Malesian 13 osavaltiossa on niin kutsuttu islamviranomainen, joka valvoo, että osavaltion muslimit noudattavat islaminuskoa. Muslimit eivät saa Malesiassa esimerkiksi luopua uskostaan. Viranomaisen toimivalta ei ulotu ulkomaalaisiin.
– Mutta jos he havaitsevat, että heidän mielestään uskonnollista epäjärjestystä tai epäsopua lietsotaan, siitä voidaan ilmoittaa poliisille. Vain poliisi voi katsoa, täyttyvätkö rikoslain epäilyt, Laakkonen sanoo.

Lähetystö huolehtii, että pidätettyjen ihmisoikeudet toteutuvat

Laakkonen sanoo, ettei voi ottaa kantaa siihen, millaisissa olosuhteissa ja millaisessa kunnossa suomalaiset ovat. Hän kertoo, että konsulipalvelulain mukaisesti lähetystö huolehtii siitä, että epäiltyjen ja vangittujen ihmisoikeudet toteutuvat. Lähetystö huolehtii muun muassa siitä, että he saavat ruokaa, vettä ja tarvittaessa hoitoa.
Laakkonen sanoo, että Malesiassa on hyvin eritasoisia vankiloita ja poliisiasemia – hyviä ja huonoja.
Epäsovun aiheuttamisesta uskonnon perusteella voidaan Laakkosen mukaan määrätä maksimissaan 2-5 vuoden vankeusrangaistus. Myös sakoilla tai anteeksipyynnöllä voi selvitä.
Laakkosen mukaan rangaistuskäytäntö ei ole Malesiassa erityisen ankara, jos vertaa muihin muslimimaihin.
– Vankeustuomioiden pituudet riippuvat aina teosta. Tuomarilla on lisäksi aina harkintavaltaa, hän sanoo.

Laakkonen ei lähde spekuloimaan poliittisilla seikoilla

1990-luvulla Malesiassa asunut kielentutkija ja Raamatun käännöshankkeiden konsultti sanoi eilen, että suomalaisten pidätys voi liittyä maan sisäpolitiikkaan.
– Malesian hallitus voi nostaa tällaisia asioita mediaan lepyttääkseen äärimuslimielementtejä etenkin, jos hallituksen suosio on gallupeissa ollut laskusuunnassa, hän arvioi.
Malesiassa edelleen vieraileva tutkija pyysi esiintyä jutussa nimettömänä välttääkseen ongelmat maan viranomaisten kanssa.
Laakkonen ei lähtisi spekuloimaan poliittisilla seikoilla.
– Tässä kyse on laintulkinnasta ja yleisesti viranomaisten toiminnasta. Kyse on lainvalvomisesta, lainsoveltamisesta, joten en lähtisi spekuloimaan, että tässä olisi mitään poliittista takana, Laakkonen sanoo.

Soini: Kaikki apu annetaan

Ulkoministeri Timo Soinilla (sin.) ei ole tapauksesta yksityiskohtaista tietoa. Hänen mukaansa asiasta voi liikkua myös ristiriitaisia tietoja eikä kaikkea ole pystytty vahvistamaan. Hän vakuuttaa, että pidätetyistä suomalaisista huolehditaan.
– Kaikki apu suomalaisille aina annetaan ja neuvotaan, ja niin tehdään nytkin, Soini sanoi toimittajille eduskunnassa.
Hänen mukaansa Suomi ei kuitenkaan voi puuttua suvereenin valtion asioihin.
– On selvää, että jokaisessa maassa toimii heidän (oma) oikeus- ja tuomiojärjestelmänsä. Eihän Suomen valtio voi mennä sanelemaan niille, mitä pitää tehdä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic