Lounais-Häme

Maltillinen kokoomus näyttää säilyttävän paikkansa Ruotsin toiseksi suurimpana puolueena

Tukholma
10.09.2018, 00:45

Ulkomaat

Maltillinen kokoomus säilyttää paikkaansa Ruotsin toiseksi suurimpana puolueena, arvioi SVT:n vaalikommentaattori. Tällä hetkellä tulokset ovat valmiina yli viidellä kuudesosalla äänestysalueista, ja maltillinen kokoomus on saamassa 19,8 prosenttia äänistä ja ruotsidemokraatit 17,7. Suurin puolue sosiaalidemokraatit on kerännyt 28,3 prosentin äänisaaliin.
Maltillisen kokoomuksen ja ruotsidemokraattien kamppailu kakkospaikasta on ollut yksi Ruotsin parlamenttivaali-illan suurista jännitysnäytelmistä. Sosiaalidemokraatit ovat olleet johdonmukaisesti suurin puolue kaikissa ovensuukyselyissä ja ääntenlaskennan eri vaiheissa, mutta kakkospaikasta on käyty tiukka taistelu.
Poikkeukselliseksi vaali-illan on tehnyt myös se, että kaksi suurta puolueblokkia ovat käytännössä tasoissa. Punavihreällä blokilla on äänistä 40,6 prosenttia ja porvariblokilla 40,2 prosenttia.
Punavihreään puolueeseen kuuluva ympäristöpuolue näyttää pysyvän parlamentissa. Puolue on saamassa 4,4 prosenttia äänistä, jolla se ylittää niukasti parlamentissa oloon vaadittavan neljän prosentin äänikynnyksen. Mikäli ympäristöpuolue olisi pudonnut parlamentista, punavihreällä blokilla ei olisi ollut toivoakaan saada edes niukkaa enemmistöä.
Muutkin viime parlamentissa istuneet puolueet näyttävät säilyttävän parlamenttipaikkansa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti