Lounais-Häme Tammela

Mandalatöitä pään tyhjennyksenä – Tuula Mikkolan näyttely Tammelan kunnantalolla on monipuolinen kuvataidekattaus

Myös keskittymistä ja mielenhallintaa vaativa mandala tuo tuoreet ja vahvat vaikutteensa Tuula Mikkolan näyttelyyn.
Tuula Mikkola ja hänen uusinta tuotantoaan näyttelyssä edustava Ruusuja sinulle -vesiväri/tussiteos. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelassa työpajajohtajana toimiva Tuula Mikkola on tehnyt kuvataidetta koko aikuisikänsä. Tosin välillä aktiivisemmin, välillä tekeminen on jäänyt pidemmäksikin aikaa taka-alalle.

– Käsillä tekeminen sen sijaan on ollut elämässäni jossain muodossa mukana kaiken aikaa, hän huomauttaa.

Varsinkin viimeiset puoli vuotta Mikkola on ollut kuvataiteen parissa poikkeuksellisella innolla. Keskeiseksi selittäjäksi osoittautuu hänen Tammelan kunnantalon ala-aulaan ripustamansa näyttely.

– Joskus on vain hyvä sopia näyttelylle aika ja paikka. Se toimii tavallaan pätevänä pakotteena pensseliin, tussiin, pastelliliituihin, vesiväreihin tai muillekin sillä hetkellä mieluisimmilta tuntuviin taiteentekovälineisiin tarttumiselle.

Toteamus paljastaa Tuula Mikkolan omistautuvan kuvataiteelle monipuolisin ilmaisukeinoin. Esillä oleva näyttely vahvistaa toteamuksen.

– Tahtoo käydä niin, että kun kokeilen jotain uutta, hurahdan siihen kiinni saman tien.

Uusimpana aluevaltauksenaan hän tuo esille tussit. Asia, joka tulee Tammelan kunnantalossa ilmi suuressa osassa näyttelytöitä.

Mandalateoksissa tussitekniikalle kuuluu kerrassaan suvereenina hallitseva asema. Nimensä taidesuuntaus on saanut sanskritin kielen ympyrää tai kiekkomaista esinettä tarkoittavasta sanasta.

Taiteilija itse määrittelee kokeneensa hindulaisuudesta ja buddhalaisuudesta vaikutteensa ammentavan mandalan kuvakielen ja tussitekniikan yhdistelmäksi, joka antaa mitä tervetulleinta vastapainoa työelämän haasteille.

– Olen tehnyt näitä keskittymistä ja mielenhallintaa vaativia mandalateoksia pääntyhjennystöinä.

Mandala I -tussipiirros puhuu hindulaisuudesta ja buddhalaisuudesta vaikutteensa ammentavaa kuvakieltä. Kuva: Tapio Tuomela

Tuula Mikkola huomauttaa kaikesta huolimatta myös perinteiselle maisemamaalaukselle kuuluvan läheinen osansa rakkaana harrastuksena.

– Siitähän tämä kaikkia alkoikin jo 17-vuotiaana.

Taiteilijan innostus tussipiirtämiseen pääsee puhuttelevasti oikeuksiinsa myös antamalla piristävyydessään oleellisen täydennyksensä näyttelyn tuoreinta antia edustaville Mielikuvia- sekä Ruusuja sinulle -vesiväriteoksille.

– Sellaista uudenlaista kikkailua, tekijä itse määrittelee.

Näkyvä osansa näyttelyssä kuuluu myös pastelliliiduilla syntyneille töille. Esimerkkinä vaikkapa syksyn tunnelmaa koskettavasti ilmentämä Auringonlasku-maalaisnäkymä.

Esillä Tammelan kunnantalossa on viitisentoista teosta. Taiteilijan abstraktia ilmaisua edustavat harmaa-asteikollaan puhutteleva Suru sekä kirkkaammin sävyin sanomaansa välittävä Heijastuksia -akryylimaalaukset.

Tuula Mikkola on pitänyt lähiseudullamme useita näyttelyitä viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Edellisen kerran hänen töitään nähtiin viisi vuotta sitten Tammelan kunnantalossa.

Omien näyttelyidensä lisäksi hän on osallistunut vuosien varrella Kuhankosken Killan sekä Jokioisilla toimivan Tapuliryhmän yhteiskatselmuksiin. FL

Tuula Mikkolan kuvataidetta on esillä Tammelan kunnantalossa tammikuun 25. päivään asti.

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

4.4.2020

Uusimmat