Lounais-Häme

Mangkhut säästi Filippiinit pahimmalta, uhrien määrä kuitenkin nousussa

Alustavien arvioiden mukaan Filippiineillä riehunut Mangkhut-hirmumyrsky ei ole aiheuttanut Filippiineillä pelättyä täystuhoa. Pahinta jälkeä Mangkhut teki Luzonin saarella maan pohjoisosassa, jonne se iski aamuyöllä paikallista aikaa.

Toistaiseksi myrskyn tiedetään vaatineen 14 ihmisen hengen, kirjoittaa BBC. Mangkhutin tuulet ärjyivät vielä Filippiineillä vajaan 50 metrin sekuntivauhtia, ja puuskissa tuulen nopeus nousi yli 70 metriin sekunnissa. Maan yli matkatessaan Mangkhutin tuulennopeudet laskivat sen verran, ettei hirmumyrskyä enää kategorisoitu supertaifuuniksi.

Pelastusviranomaiset olivat lauantaina iltapäivällä kuitenkin vasta lähettämässä avustussaattueita tuhoalueelle.

– Kun pelastustyöt etenevät, uhriluku tulee nousemaan, sanoi pelastustöitä johtava Ricardo Jalad.

Suomen ulkoministeriön tietoon ei ole toistaiseksi tullut hätään joutuneita suomalaisia, kertoi Suomen Malesian-suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Teemu Laakkonen.

– Tähän osattiin varautua Filippiineillä melko hyvin: viranomaisten, armeijan, kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten yhteispeli näyttää toimineen, Laakkonen kertoi STT:lle sähköpostitse.

Finnair perui lauantaina molemmat lentonsa Helsingistä Hongkongiin, jonka läheltä hirmumyrskyn ennustetaan kulkevan sunnuntaina.

Ylen mukaan myös Finnairin sunnuntain paluulennot Hongkongista Helsinkiin ja Hongkongista Bangkokin kautta Helsinkiin on peruttu. Mahdollisista lisäperuutuksista kerrotaan huomenna.”Pohjoisessa pahoja vahinkoja”Manilan lähellä Caintassa Rizalin maakunnassa asuva suomalainen Jarmo Varjotie kertoi STT:lle, että varsinaisia tuulituhoja ei tullut, mutta runsaat sateet toivat paikoitellen mukanaan tulvia.

-Täällä Manilan seudulla ei ollut evakuointeja. Marikina-joessa vedenpinta nousi hälytysrajoille, ja sen takia viranomaiset seurasivat tilannetta ja harkitsivat evakuointia. Muuten ohjeina annettiin, että varastossa kannattaa pitää säilykeruokia, juomavettä, kynttilöitä tai taskulamppu. Tarpeetonta ulkona liikkumista piti myös välttää, Varjotie kertoi Messengerin välityksellä.

Varjotien mukaan Luzonin saaren pohjoisosissa, johon taifuuni pahimmin iski, evakuointeja oli.

-Luzonin saaren pohjoisosissa on pahoja myrskyvahinkoja, ja riisi- sekä maissipelloilla paljon tuhoja, Varjotie tietää.

Mangkhut oli päivällä Suomen aikaa jo jättämässä Filippiinit. Caintassakin ilma oli selkiintynyt.

– Täällä on pilvistä, mutta tyyntä ja sateetonta. Taifuunin sateet loppuivat aamukymmeneltä. Työpaikan kadulla tulvi aamulla sen verran paljon, ettei aamulla kahdeksalta päästy töihin. Tulva oli kuitenkin kuivunut kello 11:een mennessä, Varjotie kertaa.

Mangkhut jatkaa matkaansa vielä tänään Filippiineiltä kohti Etelä-Kiinaa. Ennusteiden mukaan sen reitille osuisivat muun muassa tärkeät teollisuuskaupungit Guangzhou ja Shenzhen.

Kiinasta myrskyn matka jatkunee kohti Pohjois-Vietnamia.

Filippiinejä koettelee joka vuosi parisenkymmentä myrskyä, joissa kuolee satoja ihmisiä.

https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-45532217
https://yle.fi/uutiset/3-10406724

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic