Lounais-Häme

Mannerheim-elokuvan valmistelusta ei jäänyt rahaa edes konkurssiin - Miljoonat katosivat, mutta elokuvaa ei tehty

Käräjäoikeus keskeytti viime perjantaina Liberty Production -yhtiön konkurssimenettelyn.
Aihekuva. Kuva: Toni Rasinkangas, arkisto
Aihekuva. Kuva: Toni Rasinkangas, arkisto

Mannerheim-elokuvan valmistelemisesta ei jäänyt varoja edes konkurssimenettelyyn. Liberty Production -tuotantoyhtiön konkurssi on rauennut varojen puutteeseen.

Tuotantoyhtiölle jäi velkoja noin 7 miljoonaa euroa. Yhtiön omaisuudeksi oli taseeseen kirjattu 6,7 miljoonan euron ”keskeneräiset tuotteet”.

Kun Liberty Production -yhtiön konkurssimenettely keskeytyy, velkojat eivät saa pesästä lainkaan rahaa. Suurin yksittäinen velkoja on valtion rahoitusyhtiö Finnvera, joka myös haki Liberty Production -yhtiön konkurssiin. Finnvera oli taannut yhtiön pankkilainan.

-Yhtiön omaisuutta saatiin realisoitua hyvin, hyvin vähän. Se oli lähinnä rekvisiittaa, jota oli tehty elokuvaan, sanoo Liberty Productionin konkurssipesän pesänhoitaja, asianajaja Lassi Nyyssönen.

Nyyssönen kertoo, että elokuvaan oli teetetty myös asusteita. Ne olisi kuitenkin pitänyt säilyttää tietyllä tavalla ilmastoiduissa tiloissa ja tietyssä lämpötilassa. Niillä ei käytännössä ollut myyntiarvoa.

 

Liberty Production -yhtiöltä oli siirtynyt varoja unkarilaiselle yhtiölle. Konkurssipesä haki näitä varoja takaisinsaantikanteella. Unkarilainen yhtiö tuomittiin palauttamaan miljoonia euroja pesälle.

– Unkarilainen yritys meni konkurssiin emmekä saaneet varoja.

Nyyssönen kertoo, että tiettävästi unkarilaiselle yhtiöllä ei ollut mitään omistuksellista yhteyttä Liberty Production -yhtiöön.

– Tietoa yhtiön omistuksesta ei kuitenkaan ollut saatavilla eikä meillä ollut varoja asian selvittämiseen.

 

Suomessa konkurssiasiamiehen toimisto voi ottaa selvitettäväksi pesiä, joiden omat varat eivät riitä konkurssimenettelyn jatkamiseen. Tällöin valtio vastaa pesän kuluista. Liberty Productionin pesä oli yhteydessä konkurssiasiamieheen.

-Konkurssiasiamies ei ottanut pesää hoitoonsa.

Miljoonat eurot siis katosivat kun tuhka tuuleen eikä Mannerheimista syntynyt minkäänlaista elokuvaa.

-Erilaisia mielikuvia voi tapahtumista tulla mieleen, Nyyssönen toteaa.

 

Liberty Productionin omisti elokuvatuottaja Markus Selin. Hän perusti yhtiön vuonna 2006 tekemään Mannerheim-elokuvan. Elokuvahanke sai paljon julkisuutta.

Elokuvan ohjaajaksi palkattiin kokenut Hollywood-ohjaaja Renny Harlin. Mikko Nousiaisen piti esittää elokuvan Mannerheimia.

Elokuvan tekemiseen kerättiin varoja myös myymällä ennakkoon elokuvalippuja. Liberty Production -yhtiön taseessa oli runsaat 1,8 miljoonaa euroa ennakkomaksuja. FL

 

Päivitetty kauttaaltaan 12.8. klo 14.52.

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic