Lounais-Häme

Mansikka-aika alkaa olla ohi – pääsato tuli kaksi viikkoa normaalia aiemmin

Jos tekee vielä mieli lähiseuduilla kasvaneita kesämansikoita, kannattaa pitää kiirettä. Kärkäisen Puutarhan Isto Kärkäinen myi vielä mansikoita Forssan torilla, mutta kertoi ettei pelloilla ole enää paljoa kerättävää.

-Tilanne yllätti. Viime viikolla tuli marjaa vielä hyvin, mutta nyt kun alkuviikosta aloimme kerätä, niin marjojen määrä putosi neljäsosaan siitä, mitä aiemmin saatiin. Siihen vaikutti kesäkuun yksi hallayö, joka vei kukkasia loppupään sadosta. Muillakin viljelijöillä oli sama juttu, määrät putosivat rajusti.

Kärkäisen mukaan mansikanraakileita on vielä vähän kypsymässä. Pääsato on kuitenkin ohi ja se jäi pieneksi.

-Meille pääsato tuli juhannusviikolle. Marjaa tuli puolet normaalista ja niiden koko jäi pieneksi, vaikka kastelimme yötä päivää.

-Emme pystyneet toimittamaan niitä tilauksia, mitä oli luvattu. Jouduimme siirtämään niitä ja nyt niitä sitten paikkaillaan. Sen vuoksi tilamyyntimme ei ole enää auki. Tämän viikon ohi mentyä täältä on kerätty kaikki säilöntämarjat.

 

Säilöntämansikan pääsato saadaan normaalisti yleensä heinäkuun alussa. Nyt se tuli kaksi viikkoa aikaisemmin.

-Oli lämmin ja kuiva alkukesä, joten mansikat lähtivät kaikki kukkimaan yhtä aikaa. Normaalisti kukinta-aika venyy aika pitkäksi ja siksi satokausikin venyy. Säässä ei tullut lämpötilaeroa, joka olisi jaksottanut satoa, joten se tuli yhdessä rysäyksessä.

Viime viikon sateet tulivat kuitenkin kreivin aikaan. Jos kuivuus olisi Kärkäisen mukaan jatkunut, se olisi heikentänyt ensi vuoden satoa.

-Nyt mansikkaa alkaa tulla pohjoisempaa eli Vaasan seudulta, Suonenjoelta ja Kesälahdelta. Siellä on vielä satopotentiaalia jäljellä.

 

Puutarhatila Malmnäsin Kati Malmnäs Jokioisilta kertoo samaa kuin Kärkäinen. Pääsato on ohi, samoin Malmnäsin mansikoiden itsepoiminta-aika.

-Syysmansikkaa tulee vielä heinäkuun lopulla, lajikkeina ovat muun muassa Malwina ja Polka. Niitä myydään samalla tavalla irtomyyntinä ja niitä voi tulla jopa laatikkonakin vielä.

-Nämä myöhäislajikkeet ovat tulossa meillä ainoastaan myyntipisteisiin Jokioisille, Forssan torille, Urjalaan ja kotimyyntiin.

Kokonaisia mansikkalaatikkoja tahtoville tilanne on Malmnäsin mukaan länsirannikkoa myöten heikko. Säilöntämarjojen satoa ei ole enää kauheasti tarjolla.

-Marjasato jäi tänä kesänä odotettua pienemmäksi. Jos pieniä määriä laatikoita löytyy, niin ne kannattaa ostaa.

Malmnäsillä on laatikoissa vielä myynnissä ainakin hillomarjaa, irtomyynnistä löytyy Polkaa ja Sonataa. Kuivuus teki sen, että marjoista tuli pieniä, mutta makeita. Viimeaikaisilla sateilla ei ole ollut satoon pelkästään hyvä vaikutus.

– Sade heikensi marjojen laatua, se pehmensi niitä.

 

ProAgrian asiantuntija Marja Kallela Hämeenlinnasta on erikoistunut puutarha- ja erikoiskasvituotantoon. Millaiselta tämän vuoden mansikkasato näyttää koko Suomessa?

-Ei se nyt ihan huono ole, muttei tänä vuonna ihan huippukaan.

-Mansikan satokausi jatkuu, mutta pääsatokauden tilanne on vähän tilakohtainen. Marjaa on vielä kyllä tiloilla.

Kallela on huomannut saman minkä viljelijätkin. Alkukesän pitkä kuivuuskausi pienensi aikaisten lajikkeiden satoa ja jätti marjojen koon muutenkin pieneksi. Nyt kun sateita saatiin, niin mansikoiden kokokin on kasvanut.

– Riippuu vähän myös paikasta, millainen mansikoiden kasvu on ollut. Myöhäiset lajikkeet, kuten Malwina ovat vasta kukintaa lopettamassa ja raakilevaiheessa.

Kasvitauteja ei Kallelan mukaan ole tähän mennessä ollut paljoa.

-Aika hyvin niiden kanssa on pärjätty, mutta sateet lisäävät harmaahomeen riskiä. Tuholaisista ripsiäistä on esiintynyt aika paljon. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic