Lounais-Häme

Mansikkasato on hyvä mutta hidas

Antti Malmnäs tarkastaa arkistokuvassa perhetilan mansikkatilannetta.

Lounaishämäläiset viljelijät kuvailevat mansikan satokautta pitkäksi ja myöhäiseksi. Kasvukausi laahaa noin kaksi viikkoa normaalia vuotta perässä.

Kevät ja alkukesä olivat viileitä, mikä on hidastanut marjojen kypsymistä. Pääsato lienee poimittavissa ensi viikon lopulla.

-Mansikkavuosi on ollut aika kitsas. Poimimme kyllä jo avomaalta tällä hetkellä, mutta määrät ovat olleet vielä pieniä, jokioislaisen Malmnäsin tilan Antti Malmnäs kuvailee.

-Marjat tulivat hyvin myöhään, ja kun aloimme kesäkuussa poimia harsojen ja muovien alta varhaismansikoita, kypsien marjojen vieressä oli vielä kukintoja, Isto Kärkäinen ypäjäläiseltä Kärkäisen puutarhalta ihmettelee.

-Olen viljellyt 34 vuotta, enkä ole ennen sellaista nähnyt. Tämä on ollut erittäin poikkeuksellinen vuosi.

 

Koska mansikoita on pystytty kerralla keräämään vain vähän, ovat poimintakustannukset nousseet korkeiksi. Lisäksi harsojen ja muovien alla kasvaneita mansikoita ovat riivanneet tuholaiset.

Tällä hetkellä litrahinta pyörii viiden kuuden euron tietämillä.

Puutarhat ovat alkaneet jo myydä mansikoita myös laatikoittain. Mansikkalaatikon hinta liikkuu 40 euron tietämillä. Hinta tippuu tulevina viikkoina, mutta laatikkoa tuskin saa alle 30 euron.

Sekä Kärkäiseltä että Malmnäsiltä udellaan tällä hetkellä, milloin mansikoiden itsepoiminta alkaa.

Molemmilla tiloilla asiakas päässee mansikkamaalle seuraavan viikon sisään.

-Normaalisti itsepoiminta alkaa näihin aikoihin, mutta joinain vuosina se alkaa jopa heti juhannuksen jälkeenkin. Ennen itsepoiminnan alkamista pitää varmistaa, että mansikoita on kypsänä tarpeeksi, Malmnäs sanoo.

-Loppusatoa tunneleista ja harsojen alta voi kerätä nytkin, mutta avomaalta niitä saa viikon sisään, Kärkäinen sanoo.

 

Satokausi voi venyä tänä vuonna pitkällekin, jopa elokuun puoliväliin. Vuosi sitten kaikki mansikat oli Kärkäisellä poimittu jo heinäkuun puolivälin tienoilla.

Viime vuonna mansikan satokausi ei kestänyt kuin noin kuukauden verran, kun tänä vuonna se voi kestää jopa tuplasti pidempään.

-Satomäärät vaikuttaisivat olevan normaalit, mutta voi sadosta tulla jopa hyvä, jos ilmat lämpiäisivät seuraavina viikkoina. Tilannetta on ollut todella vaikea arvioida, säät vaihtelevat niin paljon, Malmnäs sanoo.

Vaikka on satanut paljon, home ei ainakaan vielä ole ollut ongelma viileyden takia.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan satoa saadaan Suomessa tänä vuonna noin 13–14 miljoona kiloa, kun viime vuonna mansikkoja poimittiin 11,9 miljoonaa kiloa.

-Viileiden ilmojen ansiosta marjat ovat maukkaampia ja kiinteämpiä, Malmnäs sanoo. FL

 

Lajikkeissa on eroa
PolkaHollantilainen suosittu ja makea lajike, jonka marjat ovat keskikokoisia tai suuria. Väri on voimakkaan punainen, rakenne kiinteä. Sopii pakastettavaksi.KoronaVarhaislajike, jonka marjat ovat suuria, kartiomaisia ja erittäin hyvänmakuisiaSonataKeskiaikainen varhaislajike, jonka kirkkaanpunaiset marjat ovat säännöllisen kartiomaisia ja kiiltäväpintaisia. Sonata kestää hyvin kauppojen hedelmä- ja vihannesosastolla.MalwinaHyvin myöhäinen lajike, jonka marjat ovat isoja, tummanpunaisia, kiinteitä ja pinnaltaan kiiltäviä. Maku on erinomainen, marjat on poimittava täysin kypsinä.Lähde: Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto

Uusimmat

Fingerpori

comic