Lounais-Häme

Mansikki sai maaseudunkin vilisemään

Tamperelaista Viola Salmista, 3, ei taivaalta hipsivä tihkusade haittaa.

-Onko kiva syöttää aaseja? jokioislainen mummu Sinikka Salminen kysäisee, kun Viola nappaa heinää uudestaan käteensä ja kurkottaa kätensä kohti Ukkosta ja Jyrinää, Tammelassa asuvaa aasikaksikkoa.

Ilmoille kiljahtaa iloinen ”joo”, kun Ukkonen nappaa Violan tarjoaman heinän suuhunsa.

Lasten maatalousnäyttely Mansikki saa Sinikka Salmiselta vuolaat kehut. Tapahtuma on Salmisille tuttu jo edellisvuosilta.

-Hieno tapahtuma lapsille. Täällä on kiva näyttää ”kaupunkilaislapselle” maaseutua ja eläimiä, hän hymyilee.

 

Vaikkei lapsi olisikaan kaupunkilainen, voi Mansikin nähdä opettavaisena kokemuksena.

Sen takia tänäkin vuonna eri luokat viettivät lauantaikoulupäivää Mansikin merkeissä.

-Tämä on hyvä tapa opettaa ihan yleissivistystä oppilaille, Jokioisten Kuuman koulun 1.–2.-luokkalaisten kanssa tapahtumaan tullut sijainen Laura Peltonen pohtii.

-Nykyaikana vieraannutaan maaseudusta ja luonnosta, eikä tiedetä, mistä ruoka tulee lautaselle. Täällä siitä voi oppia esimerkiksi lypsämistä kokeilemalla.

 

Eikä Mansikissa käyminen oppilaista tunnu edes koulupäivältä, etenkään pienimpien koululaisten kohdalla.

-Jo perjantaina lapset olivat täpinöissään tapahtumasta. Kovasti he suunnittelivat esimerkiksi, että mitä vaatetta voi laittaa päälle, Peltonen hymyilee.

Heti Elonkiertoon päästyään Peltosen oppilaat kävivät tutustumassa eläimiin sekä kiersivät Luonnonvarakeskuksen tiedeteltoissa, jotka Peltosen mukaan tuntuivat kiinnostavan erityisen paljon.

Muita Mansikin vetonauloja olivat jälleen tuttuun tapaan esimerkiksi traktoriajelu, olkipomppulinna, aasit ja laamat.

-Juuri eläimiä odotettiin jo etukäteen, kuten myös hamppulabyrinttiä, Peltonen sanoo.

 

Mansikki vetää vuosi toisensa jälkeen 4000–5000 kävijää. Tapahtuman pääjärjestäjänä toimivan LounaPlussan hankeneuvoja Elina Hujanen arvioi kävijämäärän olevan samoissa lukemissa nytkin, vaikka tapahtumapäivä oli sateinen.

-Tässä näkee taas Mansikin voiman. Kelin vuoksi on vaadittu sitkeyttä niin kävijöiltä kuin järjestäjiltäkin, mutta sitä löytyi loistavasti, Hujanen iloitsee.

Ensi vuodelle ei vielä ole tehty suunnitelmia, mutta Hujanen uskoo, että yhteinen sävel rahoittajien kanssa löytyy, ja suosittu tapahtuma saa jatkoa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic