Lounais-Häme Lounais-Häme

Mansikoiden satokausi on alkamassa: Lounais-Hämeessä odotettavissa kohtalaista satoa

Helle ja kuivuus verottavat mansikoiden mehukkuutta, mutta edellytykset sadon onnistumiseen ovat silti hyvät.
Mansikkasadon onnistumiseen on tänä kesänä hyvät edellytykset. Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Mansikoiden satokausi on alkamassa Lounais-Hämeessä. Aurinkoiset ja lämpimät säät kirittävät mansikkasadon valmistumista, joka on kevään viileiden säiden vuoksi reilun viikon jäljessä tavanomaisesta aikataulusta. Etelä-Suomen tunneliviljelmiltä poimittuja mansikoita on päästy maistelemaan jo kesäkuun alusta lähtien. Isompia määriä mansikoita saatiin herkuteltavaksi juhannusviikolla Etelä-Suomen harsolla suojatuista kasvustoista sekä Keski-Suomen tunneliviljelmiltä.

– Satokausi on nyt alkamassa. Marjat alkavat kypsyä tällä viikolla ja ensi viikolla on jo luvassa avomaan mansikkasatoa. Tietysti tilakohtainen vaihtelu pitää ottaa huomioon. Marjasesongin huippua on vaikea ennustaa, ProAgrian puutarha- ja erikoiskasvituotannon erityisasiantuntija Marja Kallela sanoo.

Mansikan itsepoiminnan alkamisajankohdan osalta Kallela kehottaa seuraamaan tiiviisti marjatilojen ilmoittelua.

Kallelan mukaan mansikalle sopiva kasvulämpötila on noin 20 lämpöastetta. Mittarin paukkuessa yli 25 lämpöasteen olosuhteet alkavat olla mansikan kasvun osalta tukalat. Sateet olisivat tässä vaiheessa tervetulleita marjakoon kasvattamiseksi, mutta satokaudella sään toivotaan pysyvän poutaisena. Kostea ja lämmin sää lisää harmaahomeen riskiä. Tällä hetkellä edellytykset sadon onnistumiselle ovat hyvät.

– Toivotaan, että sato onnistuu ja marjaa paljon. Pahinta, mitä nyt voisi tapahtua, ovat rankkasateet, Kallela summaa.

Jokioisilla sijaitsevan puutarhatila Malmnäsin mansikkasato on hyvässä vaiheessa. Mansikan varhaislajikkeiden satokausi on puolivälissä ja pääsato alkaa kypsyä hiljalleen. Pääsadon marjoja päästään poimimaan todennäköisesti jo jonkin verran loppuviikosta. Marjanviljelijä Antti Malmnäs arvioi, että sadosta tulee tänä kesänä kohtalainen.

– Helle ja kuivuus vaikuttavat marjojen mehukkuuteen. Joillakin viljelylohkoilla kuivuutta esiintyy enemmän. Maku on kuitenkin kaikissa marjoissa hyvä ja makea, hän toteaa.

Juhannuksen aikaan Malmnäsillä mansikan litrahinta oli noin 10 euroa. Marjojen kypsyessä hinta on kuitenkin pudonnut 5-6 euron litrahinnan tietämille.

Mansikan itsepoimintaan Malmnäsin puutarhatilalla päästään todennäköisesti jo loppuviikosta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic