Lounais-Häme Lounais-Häme

Haikeasti haitarilla Mantsurian kummuista Metsäkukkiin – Hannele Karjalainen ja Sakari Ahvenniemi musisoivat toreilla

Forssan tori ehti tyhjentyä ennen kuin kaksikko lopetti ensi soittonsa.
Hannele Karjalainen ja Sakari Ahvenniemi ottavat ja vetäisevät valssit Forssan seudun toreilla kävijöiden iloksi. Nyt he pohtivat miten jatkaa ilmojen viiletessä. Kuva: Muu
Hannele Karjalainen ja Sakari Ahvenniemi ottavat ja vetäisevät valssit Forssan seudun toreilla kävijöiden iloksi. Nyt he pohtivat miten jatkaa ilmojen viiletessä. Kuva: Anja Kankuri

Kun Hannele Karjalainen ja Sakari Ahvenniemi soittivat ensi kertaa yhdessä, aika livahti huomaamatta. He istuivat harmonikat sylissä Forssan torilla ja antoivat sormien tanssia.

– Soitimme siinä aikamme emmekä edes huomanneet torin tyhjenemistä. Viimeinenkin torikauppias pakkasi autoaan, kun havahduimme, Karjalainen ja Ahvenniemi nauravat.

Kaksikko on kesäkuusta lähtien soitellut torilla kävijöiden iloksi Forssan lisäksi lähipitäjissä ja aina Karkkilaa myöden. Haitarilla tulkitut vanhat iskelmät Mantsurian kummuista Metsäkukkiin luovat tunnelmaa torille ja tuovat hyvän mielen soittajille.

– Kai sitä voi sanoa, että olemme koukussa musiikkiin ja soittamiseen. Kun pääsen soittamaan, siitä tulee sellainen rentoutunut ja mukava tunne, Ahvenniemi arvioi.

Mestari ja kisälli asialla

Molemmilla on pitkä historia harmonikansoitossa: Karjalainen on saanut musiikkiin verenperinnön ja Ahvenniemi on kiertänyt Etelä-Suomen tanssilavoja yhtyeen kanssa vuodesta 1971 vuoteen 2001.

– Lapsena soitin paljon, mutta sitten aikuisiällä haitari jäi joksikin aikaa. Aloitin vaan rohkeasti soittaa julkisesti ihan soittamisen ilosta. Nyt olen päässyt kisällinä mestarin oppiin, kun saan soittaa yhdessä Sakarin kanssa, Karjalainen kiittelee.

Soittajat eivät pistä yhtään pahakseen, jos heidän seuraansa liittyy toreilla muita musikantteja – joko haitarinsoittajia tai muiden instrumenttien taitajia.

Ideana torisoitossa on juuri pelimannihenki, joka vetää soittohaluiset yhteen sen enempää harjoittelematta.

– Itse asiassa olen suunnitellut, että kokoaisin yhteen Forssaan pelimanniryhmän, joka soittelisi ilokseen ja antaisi silloin tällöin konsertin yhdessä. Vedin sellaista pitkään Porin seudulla, jossa asuin aiemmin, Ahvenniemi kertoo.

Hinkkiin kilahtaa joskus kolikkokin

Jostain syystä haitari soi erityisen kauniisti ulkoilmassa. Sen on huomannut myös torisoiton kaksikko.

– Syynä voi olla se, että ääni saa ulkona laajemman kaikupohjan. Niin se vaan on, että suomalaiseen kesään kuuluu haitarimusiikki, Ahvenniemi vahvistaa.

He kertovat, että ovat saaneet soitosta kiittävää palautetta ja taputuksia olkapäälle. Joskus hinkkiin on kilahtanut kolikoitakin.

– Torilla käy iäkkäämpää väkeä, ja soitamme heille tuttua musiikkia, sellaista vanhan hyvän ajan tanssimusiikkia. Moni onkin laittanut torilla tanssiksi ja tullut pyytämään vaikka sitä omaa häävalssiaan, Karjalainen lisää.

Talvisoittopaikkaa etsitään

Kesä on jo takana, mutta kaksikon soittohalut eivät ole himmentyneet. Sormet eivät kuitenkaan ulkona syyskylmissä haitarin koskettimilla juokse.

– Olemme kyselleet soittopaikkaa markettien sisätiloista, mutta toistaiseksi emme ole lupaa saaneet, Karjalainen harmittelee.

Kaksikko toivoo myös koronarajoitusten helpottavan ja pääsevänsä ikäihmisten palvelutaloihin esiintymään.

– Eiköhän me konsertti jossain vaiheessa saada jonnekin kylätalolle aikaiseksi, Ahvenniemi lupaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic