Lounais-Häme Helsinki

Mänttä-Vilppulaan kaavaillusta kohutusta ilmailupuistosta valitettiin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen

Valittajan mukaan hanketta koskeva päätös on lainvastainen: "Järjestely aiheuttaa pienelle alle kymmenen tuhannen asukkaan kaupungille suuren taloudellisen riskin."
Havainnekuva Mänttä-Vilppulaan kaavaillusta Lakeside Airpark -puistosta. Kuva: Lakeside Airpark
Havainnekuva Mänttä-Vilppulaan kaavaillusta Lakeside Airpark -puistosta. Kuva: Lakeside Airpark

Mänttä-Vilppulan kohutusta rakennushankkeesta on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuusto päätti tammikuun lopulla Suomen ensimmäisen ilmailualan puiston rakentamisesta vanhan lentokentän ympäristöön. Lakeside Airpark Finland -nimisen hankkeen rahoitusta on järjestelty italialais-brittiläisten liikemiesten kanssa, ja kuvio on herättänyt paljon kysymyksiä.

Valituksen jättäneen yksityishenkilön mukaan hanketta koskeva päätös on lainvastainen. Valituksessa viitataan osapuolten sopimaan 10 miljoonan euron sulkutiliin, jonka katsotaan olevan ristiriidassa kuntalain kanssa. Kuntalain mukaan kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski.

Mänttä-Vilppulan kaupunki on sitoutunut tallettamaan sulkutilille 10 miljoonaa euroa mahdollista sopimussakkoa varten.

Valittajan mukaan järjestely aiheuttaa pienelle alle kymmenen tuhannen asukkaan kaupungille suuren taloudellisen riskin.

–  Lainanantaja, johon viitataan, olisi suunnitelmien mukaan tulossa jostakin luxemburgilaisesta rahastosta, jonka taustoja ja olemassaoloa ei ole mitenkään varmistettu, valituksessa kirjoitetaan.

Valittajan mukaan on selkeä riski, että vakuustilin 10 miljoonaa euroa voidaan menettää jonkun muun lainan vakuutena jollekin ulkomaiselle rahalaitokselle.

Myös muodostettavan hankeyhtiön pääosakkaalla ja lainojen välittäjänä toimivalla Osanna ACI Finland -yhtiöllä on valittajan mukaan valtakunnallista huomiota herättänyttä epäselvyyttä toimintansa uskottavuuden kanssa.

–  Valituspäätös syntyi julkisen keskustelun pohjalta ja sen perusteella, että hankkeen realistisesta kannattavuudesta ei ole minkäänlaista kannattavuuslaskelmaa näytetty toteen. Yrittäjänä minua ihmetyttää se jo yksistään. Kauhean kovia toiveita on, mutta onko niille pohjaa, valituksen jättänyt mänttävilppulalainen yrittäjä Sakari Mäkinen sanoo STT:lle.

Kuntaoikeuden asiantuntija: Hanke kaatuu varmasti

Kuntatalouden asiantuntijat ovat nostaneet julkisuudessa esiin Mänttä-Vilppulan hankkeeseen liittyviä riskejä. Kuntaoikeuden tutkijatohtori Matti Muukkonen on arvioinut, että hanke kaatuu hallinto-oikeudessa varmasti, jos joku siitä valittaa. Muukkosen mukaan tämä johtuu siitä, että hankkeesta näyttää puuttuvan kokonaan valtiontukiarviointi.

Muukkonen sanoo STT:lle, että Mänttä-Vilppulan kaupunki näyttäisi tarjoavan sopimusosapuolelle sulkutilin kautta EU-oikeudellisesti valtiontukea. Tämä edellyttäisi asianmukaista valtiontukiarviointia.

Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuuston päätös saa lain voiman 5. maaliskuuta, jos kukaan ei valita asiasta.

Muukkonen sanoo, ettei hän ole aiemmin kuullut sulkutilin käytöstä kuntien välisissä sopimuksissa. Hän arvelee, että jos kunnan taloustilanne näyttää huonolta, päättäjillä voi olla houkutus tarttua hyvältä kuulostaviin mutta lopulta kyseenalaisiin tarjouksiin.

Mänttä-Vilppulan rakennushankkeen kokonaisbudjetti on 250 miljoonaa euroa, johon on luvattu rahoitusta 100 miljoonaa euroa. Puuttuvat 150 miljoonaa olisi tarkoitus hankkia myymällä alueelle rakennettavia kiinteistöjä. Muukkonen pitää myös puuttuvaa rahoitusosuutta koskevan järjestelyä kovin optimistisena.

Valituksesta kertoi ensin Yle.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.3.2020

Uusimmat