Lounais-Häme Tammela

Manttaalista saatetaan periä jatkossa vuokraa yhdistyksiltä – Tammelassa halutaan tila varastoinnista aktiivikäyttöön

"Toiveena on, että Manttaalin tilojen käyttöastetta voidaan nostaa. Tavoitteena on saada rakennukseen nykyistä enemmän aktiivista toimintaa."
Manttaali on taas kovassa käytössä, kun nuortenillat ovat alkaneet syksyllä kesän jälkeen. 13-vuotiaat Jaromir Ylikoski ja Jasper Aaltonen pelaavat nuorisotilassa biljardia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Manttaali on taas kovassa käytössä, kun nuortenillat ovat alkaneet syksyllä kesän jälkeen. 13-vuotiaat Jaromir Ylikoski ja Jasper Aaltonen pelaavat nuorisotilassa biljardia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan kunta haluaa tehostaa ja kehittää Manttaalin tiloja. Sivistyslautakunta nimesi kunnan omistaman Manttaalin toimintaa kehittävän työryhmän. Työryhmä pohtii myös sitä, ryhdytäänkö yhdistyksiltä perimään korvausta tilojen käytöstä. Nykyisellään tilojen käyttö on yhdistyksille maksutonta.

Työryhmän puheenjohtajana toimii vapaa-aikasihteeri Päivi Paija, ja ryhmään kutsutaan nuorisotyöntekijä Maria Valta, liikuntakoordinaattori Petri Takala sekä sivistyslautakunnan jäsenet Manu Alarto ja Susanna Vähä-Herttua. Nuorisovaltuusto nimeää vielä ryhmään oman edustajansa seuraavassa kokouksessaan.

Työryhmän tehtävänä on myös selvittää tiloissa olevien yhdistysten määrä ja toiminnan luonne sekä tilojen tarve yhdistystoimintaan ja varasto- ja arkistotarkoitukseen. Työryhmä kutsuu koolle Manttaalin tiloissa toimivien yhdistysten puheenjohtajat ja käy heidän kanssaan keskustelua tilatarpeista.

Osa yhdistyksistä käyttää vain säilytystiloina

Työryhmä tekee ehdotuksen tilojen joustavammasta käyttötavasta sekä mahdollisesta korvausjärjestelmästä. Selvitystyön tulee palautua lautakunnan käsittelyyn viimeistään helmikuun 2020 aikana.

Nuorisovaltuusto teki keväällä aloitteen Manttaalin nuorisotilan keittiön remontista ja tilojen pintaremontista. Sivistyslautakunta teki syyskuussa Manttaalin tiloihin katselmuksen, ja tällöin syntyi ajatus tilojen käytön tehostamisesta, Tammelan kunnan sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen kertoo.

Haapasen mukaan tilojen käytön tehostamista pohditaan muun muassa siksi, että osa yhdistyksistä käyttää tiloja varastomaisena säilytystilana. Yhdistyksellä saattaa olla käytössään kokonainen huone, jossa ei ole varsinaista yhdistystoimintaa kuin kerran kuussa tai harvemmin. Tavoitteena onkin selvittää, löytyisikö yhdistyksille muita varastotiloja.

– Toiveena on, että Manttaalin tilojen käyttöastetta voidaan nostaa. Tavoitteena on saada rakennukseen nykyistä enemmän aktiivista toimintaa, Haapanen sanoo.

Vuokran perimisestä keskustellaan

Päivi Paija kertoo, että yhdistyksiltä ei ole peritty Manttaalin käytöstä vuokraa, koska ajatuksena on, että käyttäjät ovat tammelalaisia yhdistyksiä.

– Kunta haluaa tukea lasten ja nuorten toimintaa, sillä onhan Tammela lapsiystävällinen kunta, Paija sanoo.

Paijan mukaan kunnan tiukkenevassa taloudellisessa tilanteessa Manttaalin käyttöä pohtiva työryhmä keskustelee yhdistysten kanssa myös vuokran perimisen mahdollisuudesta. Viime kädessä asiasta päättävät kunnan luottamushenkilöt.

Monen yhdistyksen toimitila

Yksityisille tammelalaisille Manttaalin nuorisotilan vuokrataksa on ollut 1.6.2018 alkaen 15 euroa tunnilta ja ulkopaikkakuntalaisille 20 euroa tunnilta. Yksityishenkilöt vuokraavat tiloja esimerkiksi syntymäpäiväjuhlia varten.

Nykyisellään Manttaalin tilojen nuorisotila ja nuorisokahvila ovat aktiivisessa käytössä, ja rakennuksessa on myös muun muassa veteraanimuseo, kunnan nuorisopalveluiden toimistotiloja ja 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan toimisto. Omat tilat ovat lisäksi ainakin MLL:llä, Forssan Seudun Kameroilla, Teuron Torvilla ja lennokkikerholla, ja lisäksi radioamatöörikerho toimii nuorisotilassa.

Manttaalin rakennuksessa on myös kaksi bänditilaa, aktiivisessa käytössä oleva liikuntatila, Tannisen museon varastotila ja tila, jossa yhdistykset voivat säilyttää papereitaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic