Lounais-Häme

Mäntyharjun kolarissa kuoli keskisuomalainen pariskunta, takaa-ajettu oli paikkakunnalla tunnettu rattijuoppo - valtakunnansyyttäjä selvittää poliisin toiminnan

Helsinki
20.07.2018, 12:31

Kotimaa

Valtakunnansyyttäjänvirasto on aloittanut esiselvityksen poliisin toiminnasta eilisessä Mäntyharjun kuolonkolarissa, jossa takaa-ajo päättyi kolmen ihmisen kuolemaan. Virastossa selvitetään, onko asiassa syytä epäillä rikosta vai ei, kertoo tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Heikki Stenius.
Poliisin toimintaa selvitetään Steniuksen mukaan siksi, että poliisi on ollut ainakin välillisesti osallisena tilanteeseen. Tutkinta voi Steniuksen mukaan kestää pitkäänkin, sillä VKSV tulee hänen mukaansa selvittämään tapauksen perinpohjaisesti.
Mäntyharjun kolarissa kuolivat takaa-ajettua autoa kuljettanut mies ja keskisuomalainen 1950-luvun lopulla syntynyt pariskunta. Pariskunta oli autossa, johon poliisin takaa-ajama epäilty rattijuoppo törmäsi. Lisäksi kolarissa loukkaantuivat lievästi kolmannessa autossa olleet nainen ja pieni lapsi.
Takaa-ajettu oli vuonna 1971 syntynyt mäntyharjulainen mies, jolla on historiaa rattijuopumuksesta. Hän on ollut poliisin kanssa tekemisissä useita kertoja ja menettänyt ajo-oikeutensa rattijuopumuksen takia.
– Löytyy vuosien varrelta varmaan useampiakin, hän on ollut myös rattijuopumusasioiden takia poliisin kanssa tekemisissä. Muitakin asioita on, mutta en lähde niitä tässä erittelemään, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Harri Kääpä kertoo.
Epäilty lähti karkuun huomattuaan poliisin partion. Kääpä kertoo, että poliisin maija ei pysynyt perässä, kun epäilty kiihdytti voimakkaasti. Hän arvioi karkeasti, että mies ajoi lähes kahtasataa törmäyshetkellä.
– Vaurioista päätellen ja sillä perusteella, miten nopeasti hän jätätti poliisiauton arvioisin, että hän ajoi lähes kahtasataa. Mutta se on pelkkä arvio tässä vaiheessa, Kääpä kertoo.
Auto oli poliisin mukaan miehen käytössä oleva auto, mutta poliisi ei avaa tarkemmin sitä, omistiko mies auton.
Poliisipartiolla ei ollut näköyhteyttä takaa-ajettuun törmäyshetkellä. Näin ollen takaa-ajotilanne oli Käävän mukaan siis käytännössä ohi törmäyshetkellä. Hän kertoo, että takaa-ajo keskeytetään monta kertaa tällaisessa tilanteessa.
– Jokainen tilanne harkitaan erikseen. Sen ratkaisee tilannejohtaja tai kenttäjohtaja. Lähtökohtaisesti on pystyttävä estämään ajaminen ja tarkistamaan kuljettajan kunto.
Käävän mukaan arvio mahdollisesta takaa-ajon keskeyttämisestä perustuu poliisilain kolmanteen pykälään. Sen mukaan poliisin toimenpiteiden on oltava puolustettavia suhteessa tehtävän tärkeyteen, vaarallisuuteen ja muun muassa tavoiteltavaan päämäärään.

Takaa-ajo sai alkunsa ilmoituksesta

Poliisi sai ilmoituksen epäillysti päihtyneenä ajamaan lähtevästä puolenpäivän aikaan. Kun partio saapui Mikkelistä paikalle noin puolen tunnin kuluttua, ajaja oli ehtinyt lähteä ilmoitetusta paikasta.
Poliisipartio jäi alueelle ja etsi epäiltyä rattijuoppoa Mäntyharjun keskusta-alueelta, kunnes havaitsi tämän autossa kaupan pihalla. Käävän mukaan epäilty ilmeisesti huomasi poliisin ja lähti ajamaan pakoon. Autoilija pyrki karistamaan poliisin kintereiltään ensin Mäntyharjun keskustassa ajamalla muun muassa pyöräteitä pitkin, minkä jälkeen hän siirtyi Varpasentielle 80 kilometrin rajoitusalueelle. Noin neljä kilometriä Mäntyharjun keskustasta etelään pakoauto törmäsi ensin edellään kulkeneeseen autoon, ajautui sitten vastaantulevien kaistalle ja törmäsi vastaan ajaneeseen autoon.
Tutkinta jatkuu todistajien ja silminnäkijöiden kuulemisella. Epäillystä rattijuoposta testataan myös, oliko hänellä veressään alkoholia tai muita päihdyttäviä aineita.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic