Lounais-Häme

Mäntymaan pajasta kuullaan

 

Forssalainen Juha Mäntymaa on kehittänyt äärimmilleen boutique-tyylisten sähkökitaroiden ja putkivahvistimien rakentamisen Pajakujan varrella sijaitsevassa työpajassaan. Mäntymaa on loppusuoralla putkivahvistimien uuden tuoteperheen valmistuksessa, joka lähti liikkeelle lähes puolitoista vuotta sitten.

Monster Pineland-mallistoon tulee vahvistimia, joiden tehot vaihtelevat 5–300 wattiin.

Mäntymaa sanoo, että niin vahvistimet kuin kitarat tehdään alusta loppuun käsityönä.

-Pineland-malliston tuotekehittelyssä nojaan jo isäni Taito Mäntymaan aloittamaan tinkimättömään linjaan, aikaisemman malliston maukkaimpiin yksityiskohtiin ja uusiin innovaatioihin. Komponentit juotetaan käsin point-to point -tekniikalla, Mäntymaa sanoo.

-Komponenttien valinnassa käytössä on ylimitoitus, joka takaa vahvistimille kovan luotettavuuden. Vahvistinten valtti on niiden laaja säädettävyys. Esimerkiksi yksikanavaisen mallin kytkinasetuksissa on noin 200 variaatiota, potentiometrisäätöjen lisäksi. Vahvistimien kotimaisuusaste kohoaa noin 80 prosenttiin.

Tuotekehittelyssä Mäntymaalle on ollut suuri merkitys siitä, että hän soittaa itse sähkökitaraa vuosikymmenien kokemuksella. Edellisen vahvistinsarjan Mäntymaa esitteli 13 vuotta sitten, jolloin alkunsa sai Monster Mexican -tuoteperhe.

Taito Mäntymaa aloitti radio- ja tv-mekaanikkona ja tanssiyhtyeiden haitaristina Monster-vahvistimien valmistuksen Forssassa vuonna 1969. Eläkkeellä oleva Taito käy edelleen apuna mm. juotosten teon taiturina.

-Alkuajan Monsterit ovat edelleen monella käytössä. Uskoisin, että niistä meillä huollossa on käynyt jopa 75 prosenttia. Ei voi kuin ihailla kuinka hyvässä kunnossa 1970-luvulta peräisin olevan vahvistimen alkuperäiset Siemens-merkkiset etuasteputket voivat olla, Mäntymaa sanoo.

Mäntymaa valmistaa myös Visual Clone -kitaroita. Tuolloin esimerkiksi uusi Fender riisutaan puuosiin saakka ja rakennetaan kokonaan uudestaan valitsemalla halutut osat mikrofoneja ja muita osia myöden. Lisäksi kitara vanhennetaan neliösentti neliösentiltä vastaamaan alkuperäistä esikuvaansa.

Mäntymaan Black Series -kitaroissa esikuvat löytyvät Stratocaster-63, Telecaster-63, Precision-63 ja Les Paul-59 -klassikkokitaroista. Näitä kitaroista Mäntymaa valmistaa vuodessa yhteensä vain neljästä kuuteen. Kaikkiaan Mäntymaa valmistaa vuodessa yhteensä 30–40 sähkökitaraa, vahvistinta tai vahvistinkaappia. Mäntymaan tuotannosta vajaa kolmannes on kitaroita.

Mäntymaalle ei ole riittänyt kloonien teko, vaan hän on lähtenyt rakentamaan myös Neil Youngin, Jimi Hendrixin ja eniten ihailemansa Stevie Ray Vaughanin keikkasettejä, jossa kitara ja vahvistin muodostavat esikuvallisen kopion.

Yhden kitara-vahvistin -setin rakentaminen kestää 6–9 täyttä työviikkoa. Kitaroiden hinnat liikkuvat 1950 eurosta 4950 euroon ja vahvistimien 1350 eurosta 4950 euroon.

-Kyllä tässä voisi puhua terveestä hulluudesta. Kyse on pieteetistä ja yksityiskohtien hallinnasta. Työ ja harrastus ovat minulla lomittuneet toisiinsa hyvällä tavalla. Tämä on mielenkiintoista työtä. Hienoa on myös se, että isä voi olla kuvioissa mukana. Sillä on suuri merkitys, Mäntymaa sanoo.

Taito Mäntymaa sanoo työskentelyn vahvistinten parissa olevan edelleen kiinnostavaa. Juha Mäntymaa sanoo tarvitsevansa isäänsä myös ideoidensa ensimmäisenä arvioitsijana.

Visuaalinen näyttävyys yhdistettynä tekniseen osaamiseen on Mäntymaan tavaramerkkejä. Mäntymaa on uudistamassa myös sivustonsa netissä osoitteessa www.monsteramps.fi. Esittelyjä on myös Forssassa ajanvarauksella. Mäntymaa pitää pajaansa auki maanantaista perjantaihin kello 10–17 ja lauantaisin kello 10–14. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti