Lounais-Häme Jokioinen

Mäntypuiston ikkunassa seurataan pikkuisen Hiirusen joulunodotusta – Eskarit syövät varmuuden vuoksi välipalan jalat ilmassa

Jokioisten esikoululaisten oma joulukalenteri kannustaa liikkeelle ja luontoon.
Mäntypuiston päiväkodin pienten puolen ikkunassa voi seurata pienen Hiirusen joulunodotusta. Ikkunaan ilmestyy päivittäin jotakin uutta katsottavaa ja luettavaa. Kuva: Tapio Tuomela
Mäntypuiston päiväkodin pienten puolen ikkunaan ilmestyy päivittäin jotakin uutta katsottavaa ja luettavaa. Neulaset-ryhmä keksii Hiirusen tarinaa. Kuva: Tapio Tuomela

Mäntypuiston päiväkodin pienten puolen ikkunassa asustaa jouluun saakka pikkuinen Hiirunen.

Sillä on vihreät henkselihousut, maalaisserkku ja soma vanhanaikainen koti pirtinpöytineen ja kantovesineen.

Joka arkipäivä ennen joulua ikkunaan ilmestyy jotakin uutta katsottavaa ja luettavaa. Päiväkodin väki ei vielä itsekään tiedä, mitä kaikkea Hiirusen joulunodotukseen kuuluu, sillä tarinaa luodaan yhdessä lasten kanssa.

– Minulla on niin pitkä työhistoria, että vähän osaan jo aavistaa, päiväkodin vastaava opettaja Marjo Ramstadius hymyilee.

– Tiedän, että lapset haluavat tehdä hiirille ainakin joulukortteja.

Pikkuinen Hiirunen odottaa joulua Mäntypuiston päiväkodin ikkunassa. Kuva: Tapio Tuomela.

Pienet hiiret tärkeitä pienille

Hiirusesta on tullut päiväkodin eräänlainen tunnushahmo, sillä 3–5-vuotiaista Neulaset-ryhmäläisistä pienet hiiret tuntuvat jostakin syystä tärkeiltä.

– Meidän kotonakin ihan ylhäällä yläkerrassa on hiiriä, Julius, 5, kertoo ylpeänä.

Jouluikkunassa seikkailevan Hiirusen esikuva on Riikka Jäntin Pikku hiiri -kirjoissa, joita päiväkodissa on luettu ahkerasti.

Julius ja Luka, 5, kertovat hiiren olevan välillä kiltti ja toisinaan pikkuisen tuhma.

– Se haluaa tehdä kaikkea, mitä äitikin tekee, kuten mopata ja tiskata.

Perheet liikkeelle ja vipinää keskustaan

Hiirusen miniatyyrimaailma luettavine jatkokertomuksineen on päiväkodin ikkunassa, jotta muutkin kuin mäntypuistolaiset pääsevät nauttimaan siitä.

– Päiväkoti sijaitsee hyvällä paikalla keskellä Jokioista. Tavoitteena on saada perheet liikkeelle iltaisin ja tuoda uudenlaista vipinää keskustaan, Ramstadius toteaa.

Vanhassa pankkirakennuksessa riittää paljon muutakin ihasteltavaa, sillä pienten puoli koristelee lisäksi kaksi ikkunaa metsän eläimillä ja askarteluilla.

– Ikkunoihin tulee jouluaskartelunäyttely, vaikka lapsilla olisikin aina kova into viedä askartelut heti kotiin.

Koodi kehottaa toimimaan

Käpyset-esikouluryhmällä on oma ikkunansa, jonne he ovat askarrelleet ”Talvennäköisen Jokioisen” kotitaloineen, kirjastoineen, tapulimakasiineineen ja maanteineen.

Maisemaan ilmestyy ennen joulua 24 QR-koodia. Kun koodin avaa puhelimeen ladattavalla sovelluksella, siitä paljastuu luontoon tai kestävään kehitykseen liittyvä toiminnallinen aktiviteetti.

Eskarit tekevät aktiviteetin joka aamu, ja myös muiden toivotaan klikkaavan koodeja auki.

– Odotamme perheitä huudeille joka päivä jouluun asti, varhaiskasvatuksen opettaja Anu Nokkala kertoo.

Esikoululaisten ikkunaan tulee ennen joulua 24 QR-koodia. Kun koodin avaa, saa liikunnallisen tai luontoon liittyvän tehtävän. Kuva: Tapio Tuomela
Esikoululaisten ikkunaan tulee ennen joulua 24 QR-koodia. Kun koodin avaa, saa liikunnallisen tai luontoon liittyvän tehtävän. Kuva: Tapio Tuomela

Salaperäiset jäljet vievät yösäilöön

Esikoululaisilla riittää jännitettävää myös sisätiloissa.

Maton alle on ilmaantunut pieniä jälkiä, jotka johtavat lastenhoitajien vanhaan yösäilöön rakentamaan Tonttulaan.

Koska kukaan ei vielä tiedä, kenelle jäljet kuuluvat tai keitä Tonttulassa ja sen naapurissa asuu, osa lapsista syö varmuuden vuoksi välipalan jalat ilmassa.

– Koko ajan täällä vahditaan, mistä ”ne” tulee. Yksi tonttu näkyi kuulemma jo katolla, ja Forssassakin niitä on ollut, Nokkala tietää. FL

Jokioisten joulunavaus lauantaina

Mäntypuiston päiväkodin jouluikkuna avautuu klo 13.

Kirjastossa klo 13–16 poistokirjat veloituksetta.

Kunnanviraston pihalla klo 14–17 talutusratsastusta (säävaraus), Korvenkävijöiden räiskäleitä, Koetus Junioreiden grillimakkaraa ja nuorisovaltuuston ohjelmaa. Klo 15 joulupukki sekä kunnan ja Yrittäjien puuro-, glögi- ja piparitarjoilu.

Kunnanvirastossa klo 14–17 Marttojen Hyvän Tahdon Tori ja kahvio Kamreerissa. Takkahuoneessa MLL:n piparipaja. Miinan ja Paanan koulun vanhempainyhdistyksen ongintaa.

Taitotilassa klo 15–17 Jokiläänin kansalaisopiston joulukorttipaja, Kulttuuriyhdistys Kuvion värilaboratorio lapsille ja opistolaisyhdistyksen arpajaiset.

Kirjaston portailla klo 16–17 päiväkotilasten laululeikkejä, kunnan ja seurakunnan tervehdys, jouluvalot syttyvät ja Kuhankeittäjien tiernapojat.

Ilotulitus klo 17.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic