Lounais-Häme

Mäntyrinteen pelkona petäjäinen alamäki

Humppilan pahimmat peikot ovat oman terveysaseman lopettaminen, Forssan sairaalan alasajo ja Mäntyrinteen palvelukeskuksen sulkeminen. Humppilan keskustelutilaisuudessa nousi vahva epäilys, ettei Oma Häme pidä pienen kunnan terveysasemaa tarpeellisena, kun Humppilaa paljon isommalta Lopeltakin joutuu lähtemään terveyskeskuslääkärin luo Riihimäelle.

Humppilassa on parhaillaan käynnissä neuvottelut Attendon kanssa Mäntyrinteen palvelukeskuksen myymisestä ja uuden asumispalveluyksikön ja keittiön toteuttamisesta kuntaan. Neuvotteluja hoitaa entinen kunnanjohtaja Esko Tonteri, jonka mukaan tavoitteena on varmistaa työpaikkojen ja palvelujen säilyminen kunnassa.

Kunnallishallinnon ammattilaisena Tonteria korventaa se, että kunnalla ei ole 1.1.2019 mitään tekoa vanhuspalveluiden kanssa eikä mitään puuttumisen paikkaa. Maakunta kyllä vuokraa tilat kolmeksi vuodeksi, mutta sillä ei ole velvollisuutta järjestää siellä palveluita. Pahimmillaan voi käydä niin, että humppilalaiset vanhukset siirretään Mäntyrinteestä toiseen hoitopaikkaan ja kolmen vuoden jälkeen kunnalle jää tyhjä kiinteistö, jonka purkaminenkin käy tyyriiksi.

Attendo-kaupalla kunta voisi saada rahat odottaviin investointeihin, yritys rakentaisi yksikkönsä ja purkaisi vanhan, jos sille ei löytyisi muuta käyttöä.

Humppilan kunnanjohtaja Jari Keskitalo muistutti, että Mäntyrinteessä on mittavia remonttitarpeita. Parhaillaan rakennuksessa tehdään sisäilmaselvitystä.

Humppilalaisia arveluttaa Attendossa sen maine.

-Joskus huonoistakin vaihtoehdoista on valittava se paras, kun muutakaan ei ole, Tonteri aprikoi. Hänestä Attendo vaikuttaa Omaa Hämettä varmemmalta vaihtoehdolta, mutta päätöksen tekee kunnanvaltuusto.

-Ja se on tehtävä nopeasti. Se on tämän kevään asia, jatkoi valtuuston puheenjohtaja Eeva Nurmi (kesk.).

-Ei Attendo joulupukki ole, ratkaisu vaatii meiltä paljon osaamista sopimuksen kirjoittamiseen.

Terveyspalvelujen kilpailutus askarruttaa kovin kuntalaisia, kun sote-lainsäädännön paineissa varmuutta tulevasta ei ole. Kuntalaisia epäilyttää, kahnaavatko maakuntavetoisten sosiaalipalvelujen ja kaavaillun yhteisyrityksen terveyspalvelujen rajapinnat toisiaan vasten. Humppilalaisia riipii, ettei hyvinvointikuntayhtymän toimivia käytäntöjä voida enää jatkaa, vaikka aluksi valtiovalta antoi niin ymmärtää.

Harmina on myös se, että mahdollinen sopimus Pihlajalinna-konsernin kanssa ei turvaa asetelmia kuin ehkä 10 vuodeksi.

-Kunnalle olisi kilpailuvaltti, että perusterveyspalvelut pysyvät kunnassa, kuului arvio.

Maakuntahallituksen jäsenenä Nurmi on kokenut hengen maakunnassa muuttuneen mm. kantasairaalasuunnitelmien vuoksi. Suuri ja kallis kantasairaala tarvitsee asiakasvirtansa, joten Forssan sairaalan rooli ei muualla maakunnassa paljon paina.

Keskustelutilaisuuden pontimena olivat kuntaa odottavat suuret muutokset ja investoinnit. Uuden päiväkodin tarjouspyyntöjen aika on 31.3. ja uuden urheilukentän 7.4. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti