Lounais-Häme

Marco Bjurströmiltä yllättävä aluevaltaus – "Minullahan ei ole mitään paineita"

 

Viihdemaailman kestotähti Marco Bjurström toi lanneliikkeen kaikkiin koteihin 1990-luvulla, kun hän keinui Bumtsibum!-viihdeohjelman juontajana.

Nyt Bjurström on ikään kuin tekemässä samaa oopperalle – viihteellistämässä näyttämötaidetta siten, että se vetäisi isoja massoja puoleensa.

Bjurström haluaa sopivalla tavalla murtaa musikaalin ja oopperan rajaa, kun hän astuu F.E. Sillanpäästä (1888–1964) kertovan oopperan ohjaajaksi.

– Minullahan ei ole mitään paineita, koska tulen genren ulkopuolelta. Toivon, että voimme tässä madaltaa niidenkin kynnystä tulla oopperaesitykseen, joille laji on vieras, hän sanoo.

Bjurström debytoi oopperaohjaajana Nobel-kirjailija F.E. Sillanpäästä kertovassa oopperassa 2017. Se nähdään Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatterissa. Projekti on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Esityksen taiteellinen johtaja ja idean alullepanija on baritoni Waltteri Torikka. Hän tutustui Sillanpään synnyinkodin maisemiin viitisen vuotta sitten, ja otti välittömästi yhteyttä Sillanpää-asiantuntijaan, kirjailija Panu Rajalaan. Rajalan käsikirjoittaman oopperan on säveltänyt Seppo Pohjola.

-Sillanpäähän on itse asiassa yksi esitetyimmistä kirjailijoistamme, Rajala huomauttaa. Kaikki Sillanpään romaanit on filmattu, ja lisäksi etenkin Myllykolun kesäteatteri mutta myös monet kaupunginteatterit ovat esittäneet Nobel-kirjailijan tuotantoa näyttämöllä.

Nyt ei kuitenkaan puututa Sillanpään kirjalliseen tuotantoon, vaan kerrotaan hänen elämästään. Rajalan mukaan kirjailijan elämässä on kaikki ainekset dramaattiseen oopperaesitykseen.

-Teosten henkilöhahmot olivat niitä maan hiljaisia, mutta Sillanpää itse oli persoonana aika värikäs, hän sanoo.

Köyhistä oloista lähtenyt kirjailija kohosi maailmanmaineeseen ja saavutti talvisodan kynnyksellä Suomen ensimmäisen ja ainoan kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Taiteellinen intohimo suisti hänet kuitenkin syviin kriiseihin, alkoholismiin ja henkiseen romahdukseen.

Oopperassa tutustutaan sekä nuoreen että vanhaan Sillanpäähän. Nuorta kirjailijaa esittää Waltteri Torikka. Vanhana Taatana nähdään baritoni Sauli Tiilikainen. Vaimon roolin laulaa sopraano Helena Juntunen.

Ulkoilmanäyttämön oopperalavastajana debytoi kuvataiteilija Osmo Rauhala. Hän vertaa Sillanpää-oopperaa Tyrvään Pyhän Olavin kirkon seinämaalausurakkaan, johon hän osallistui kymmenisen vuotta sitten.

-Kansallinen hanke, joka toteutetaan lähes talkoilla.

Rauhala näkee F.E. Sillanpään hyvin visuaalisena kirjailijana. Tämä osasi maalata kirjoissaan poikkeuksellisen tarkkoja mielikuvia esimerkiksi valosta. Waltteri Torikka myöntää, että oopperahankkeessa on pieni valistuksellinenkin ote, vaikka se keskittyykin F.E. Sillanpään värikkääseen elämään.

-Nykypolvi tuntee turhan huonosti hänen teoksiaan, hän sanoo.

Frans Emil Sillanpää kirjoitti muun muassa teokset Elämä ja aurinko, Ihmiset suviyössä, Hurskas kurjuus ja Nuorena nukkunut.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic