Lounais-Häme Forssa

Marjaana Naatula on forssalaisen tekstiiliosaamisen grand old lady – 40 vuoden työuralla Finlaysonilta Foxaan

Marjaana Naatulaa voidaan hyvällä syyllä kutsua forssalaisen tekstiiliosaamisen grand old ladyksi.
Marjaana Naatula iloitsee siitä, että Finlaysonille vanhoille ja kauniille tehdasrakennuksille on löytynyt uutta käyttöä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Marjaana Naatula iloitsee siitä, että Finlaysonille vanhoille ja kauniille tehdasrakennuksille on löytynyt uutta käyttöä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Marjaana Naatula on tehnyt 40 vuoden työuran tekstiilien parissa. Häntä voidaan hyvällä syyllä kutsua forssalaisen tekstiiliosaamisen grand old ladyksi. Tekstiilialan diplomi-insinöörin koulutuksen suorittanut Naatula työskenteli noin 30 vuoden ajan Finlaysonin Forssan tehtailla. Hän toimi tuotekehitystehtävissä, kuten tuotekehitysinsinöörinä, tuotekehityspäällikkönä ja tuotepäällikkönä.

Kun työvaatekankaita valmistava Finlayson-Forssa oy meni konkurssiin vuonna 2008, Naatula ryhtyi yrittäjä ja toimitusjohtaja Jukka Sipilän kumppaniksi. Sipilä ja Naatula aloittivat nykyään työ-, armeija- ja ulkoiluvaatteita valmistavan Foxa oy:n toiminnan Forssassa. Naatula jäi eläkkeelle syyskuussa, vaikka hän kertookin käyvänsä Foxassa tekemässä yhä jonkin verran töitä.

Marjaana Naatula kertoo harrastavansa eläkepäivillään muun muassa lukemista ja italian kielen opiskelua. Kuva: Lassi Puhtimäki
Marjaana Naatula kertoo harrastavansa eläkepäivillään muun muassa lukemista ja italian kielen opiskelua. Kuva: Lassi Puhtimäki

– On ollut hienoa olla mukana varmistamassa forssalaisen tekstiiliperinnön jatkuvuutta. Forssalaisten kannattaa olla ylpeitä kaupunkinsa historiasta. On myös hienoa nähdä miten kauniit tehdasrakennukset ovat saaneet uuden elämän niin monenlaisen yritystoiminnan kuin esimerkiksi kirjaston sijoituspaikkana.

Sametista haluttiin joustava versio

Naatula on syntyisin Loimaalta, ja päästyään ylioppilaaksi hän lähti opiskelemaan tekstiili-insinööriksi Teknilliseen korkeakouluun Helsinkiin.

– Sain vuonna 1978 diplomityöpaikan Oy Finlayson-Forssa Ab:lta. Sametti oli silloin suuressa suosiossa, ja siitä haluttiin valmistaa joustava versio. Joustosametista tuli tuotekehitysprojektini, Naatula kertoo.

Naatulan työt jatkuivat Finlaysonilla, sillä hän sai ensin tuotekehitysinsinöörin äitiyslomasijaisuuden. Heti perään hän siirtyi Finlaysonin muovitehtaalle laadunvalvontalaboratorioinsinöörin äitiyslomasijaiseksi.

– Vuonna 1981 sain vakituisen työpaikan, kun tuotekehitysinsinööri lähti muualle ja minut nimitettiin hänen tilalleen. Aloin työskennellä sadevaatteiden tuotekehityksen parissa.

Tuotekehityksen tuloksena Action-sadevaatekankaat

Naatulan tuotekehityksen tuloksena syntyivät vettäpitävät ja vesihöyryä läpäisevät sadevaatekankaat. Nimikilpailun jälkeen kankaat saivat nimen Action. Kankaita meni Suomen lisäksi muun muassa Ruotsiin, Englantiin ja Ranskaan.

– Forssalaisten kannattaa olla ylpeitä kaupunkinsa historiasta, jossa tekstiiliteollisuudella on merkittävä rooli, Marjaana Naatula sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Asko oy osti Finlaysonin vuonna 1985, mikä toi mukanaan isoja muutoksia. Forssan muovitehtaalta loppui esimerkiksi lattiapäällysteiden valmistaminen, minkä parissa Naatula oli myös työskennellyt. Vuonna 2006 muovitehdas lopetettiin kokonaan.

– Sadevaatekankaiden myyntiä päätettiin jatkaa, mutta niille oli etsittävä uusi valmistaja maailmalta ja katseet kääntyivät Kaukoitään. Vuonna 2007 matkustin Kiinaan etsimään tehtaita, jotka valmistaisivat kankaita Finlayson Forssan myyntiin. Kaukoidästä löytyivätkin sopivat yhteistyökumppanit.

Konkurssi oli kuin läheisen ihmisen kuolema

Finlayson-Forssan konkurssi tuntui Naatulan mukaan uskomattomalta ja samalta kuin jos läheinen ihminen olisi kuollut.

– Jukka Sipilä oli ollut esimieheni Finlaysonilla ja tehtaan konkurssin jälkeen mietimme mitä teemme. Jukalla oli pöytälaatikossa Foxa-niminen firma ja päätimme elvyttää sen henkiin ja jatkaa Action-sadevaatekankaiden ja Viking-nimisten työvaatekankaiden tuotantoa ja myyntiä. Meillä oli niille jo Finlaysonin ajoilta Kaukoidässä yhteistyökumppanitehtaat, joissa kankaiden valmistus jatkui.

Naatulan mukaan Foxan toiminnalle toi lisäbuustia se, että yritys alkoi toimittaa armeijalle Action-kankaita sotilaiden vaatetukseen.

– Foxan tulevaisuus näyttää hyvin valoisalta. Koska olen kotoisin maaseudulta, olen tottunut näkemään miten edellisen sukupolven perintö kulkee eteenpäin sukupolvien kiertokulussa. Forssalainen tekstiiliteollisuus jatkuu Foxan kautta, ja Jukka Sipilä on kuin uusi Axel Wilhelm Wahren, joka perusti Forssaan aikoinaan Oy Forssa Ab:n tekstiilitehtaan, Naatula sanoo. FL

 

Lue myös: Erikoiskangasta Sri Lankaan, armeijan vaatteita Kazakstaniin – Forssalainen Foxa oy nappasi vientipalkinnon

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic