Lounais-Häme Forssan seutu

Marjan kotikaranteeni on ohi – "Toivon, että ihmiset ottaisivat tilanteen rauhallisesti ja toiselle voi myös tarjota apuaan"

"Aluksi tarkkailin itseäni ja kuuntelin oloani, mutta mitä pidemmälle aikaa kului sitä rauhallisemmaksi tulin."
Marja käytti osan karanteeniajastaan risujen keräämiseen. Valokuvaaja ei ollut lähikontaktissa kuvattavan kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki Kuva: Lassi Puhtimäki
Marja käytti osan karanteeniajastaan risujen keräämiseen. Valokuvaaja ei ollut lähikontaktissa kuvattavan kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudulla asuva Marja (nimi muutettu) altistui koronavirukselle, ja hänet määrättiin karanteeniin kotiinsa. Hän vapautui 14 vuorokauden karanteenista tämän viikon torstaina. Hän ei sairastunut koronavirukseen.

Miten sinut määrättiin koronakaranteeniin?

– Olin torstaina 5. maaliskuuta oppitunnilla Wahren-opistossa. Seuraavana maanantaiaamuna sain Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä tekstiviestin, jonka mukaan oppitunnin pitäneellä opettajalla oli varmistunut sunnuntaina koronavirustartunta. Minut ja 32 muuta altistunutta määrättiin karanteeniin. Sain sairaanhoitopiiristä hyvät ohjeet, mihin numeroihin voin tarvittaessa soittaa. Aluksi sairaanhoitopiiristä oltiin minuun yhteydessä päivittäin, mutta karanteenin loppupuolella yhteyttä otettiin harvemmin.

Tunsitko karanteenin aikana sairastumisen oireita?

– En tuntenut oireita. Aluksi tarkkailin itseäni ja kuuntelin oloani, mutta mitä pidemmälle aikaa kului sitä rauhallisemmaksi tulin.

Sairastuiko joku läheisesi?

Olin karanteeniajan kahdestaan kotona puolisoni kanssa. Olemme molemmat eläkkeellä. Koska en sairastunut eikä puolisollani ollut oireita, puolisoni sai käydä kaupassa.

Kerroitko karanteenista muille kuin puolisollesi?

– Aikuiset lapsemme asuvat jo muualla. Lähetin heille ja läheisille ystäville viestin, jossa kerroin karanteenista. Pidin tiiviisti yhteyttä ystävääni, joka opiskeli samassa ryhmässä kuin minä ja oli myös karanteenissa. Soitimme toisillemme päivittäin, ja häneltä saamani vertaistuki tuntui todella hyvältä.

Miten sait aikasi kulumaan?

Olin kotona ja kun kävin ulkona, pysyttelin kotipiirissä. Asumme maalla, joten minulla ei ollut mahdollisuuttakaan tavata muita ihmisiä. Keräsin pihalla puista pudonneet risut. Jumppasin joka päivä kahvakuulan kanssa ja pyöritin hulavannetta.

Miten aiot jatkossa välttää tartunnan?

– Mieheni on yli 70-vuotias, ja hän on nyt kotikaranteenissa. Minä olen 64-vuotias, ja hoidan kauppaostokset. Aion käydä kaupassa vain kerran viikossa. Muuten pysyttelen kotona enkä tapaa ketään. Käyn toki kodin lähellä ulkona ja lenkillä.

Pelottaako koronavirustartunta?

– Mieheni ja minä olemme perusterveitä ja fyysisesti hyväkuntoisia, joten mahdollinen tartunta ei pelota. Meillä on yli 70-vuotiaita läheisiä, joilla on perussairauksia ja heidän tilanteensa mietityttää. Olen myös huomannut, että koronavirus pelottaa iäkkäitä ihmisiä ja läheiset voivat helpottaa heidän oloaan laittamalla viestiä tai soittamalla.

Mitä mietteitä koronavirusepidemia herättää sinussa?

– Toivon, että ihmiset ottaisivat rauhallisesti ja keskittyisivät arkielämäänsä eivätkä menisi paniikkiin. Toiselle voi myös tarjota apuaan. Ihaninta on ollut, että Helsingissä asuva poikamme tarjoutui käymään kaupassa mieheni ja minun puolesta. Sanoimme, ettei hänen tarvitse, mutta arvostamme hänen asennettaan. Välimatka ei merkitse mitään, kun takana on lämmin ajatus. FL

Aiheesta aiemmin: Marja Forssan seudulta on kotikaranteenissa koronan vuoksi – Risuhommiin on nyt aikaa (FL 10.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic