Lounais-Häme

Marjasadosta tulossa kohtalainen: Kukintojen perusteella odotettavissa hyvä puolukkavuosi

Metsämarjojen kukinnasta ja raakilemäärästä voi ennustaa sadon onnistumisen.
Puolukan kukinta ennustaa runsasta puolukkasatoa. Kuva: marjatta hinkkala
Puolukan kukinta ennustaa runsasta puolukkasatoa. Kuva: marjatta hinkkala

 

Kukinnan perusteella mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen, puolukkasadosta keskimääräistä runsaampi. Satonäkymät tarkentuvat sitä mukaa kun raakilehavaintoja kertyy.

Mustikan pääkukinta alkoi toukokuun puolessa välissä eteläisessä Suomessa ja kesäkuun alussa pohjoisessa Suomessa. Mustikan kukkien määrä on ollut useimmissa havaintometsissä keskimääräistä alhaisempi.

– Myös raakileita on jo päästy laskemaan koeruuduilta. Tähänastisten raakilehavaintojen perusteella mustikan kukat ovat pölyttyneet heikosti. Kukista on päätynyt raakileiksi pääsääntöisesti vain alle puolet, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla. Kesäkuun puoleen väliin mennessä lasketuilla koeruuduilla puolukan kukkia on ollut keskinkertaisesti tai jopa runsaasti.

– Sääolosuhteet ovat olleet pölytyksen kannalta hyvät. Otolliset säät näyttävät jatkuvan myös niillä alueilla, joilla kukinta ei ole vielä alkanut, Luonnonvarakeskuksesta arvioidaan.

Suomuurain on kukkinut keskinkertaisesti tai jopa runsaasti suurimmassa osassa laskettuja koeruutuja. Suomenselän ja eteläisen Lapin alueella viikon 24 alussa paikoin esiintyneet yöpakkaset ovat saattaneet vaurioittaa kukkia ainakin avoimilla ja alavilla kasvupaikoilla. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic