Lounais-Häme Forssan seutu

Marjatilat odottavat kausityövoimaa ulkomailta – Ukrainalaisen poimijaparin onnistui lentää tammelalaistilalle Minskistä

Mansikkamailla vihertää jo, mutta ketkä poimivat kesän marjat?
Ahdesalon maatilalla on ollut yleensä 10–15 ulkomaalaista kausityöntekijää. Tänä keväänä mansikat oli pistettävä harson alle oman väen voimin. – Kasvu on jo lähtenyt liikkeelle, Ari Ahdesalo sanoo mutta pelkää, että hallaöitä on tulossa. Kuva: Tapio Tuomela
Ahdesalon maatilalla on ollut yleensä 10–15 ulkomaalaista kausityöntekijää. Tänä keväänä mansikat oli pistettävä harson alle oman väen voimin. – Kasvu on jo lähtenyt liikkeelle, Ari Ahdesalo sanoo mutta pelkää, että hallaöitä on tulossa. Kuva: Tapio Tuomela

Marjatiloilla tuskaillaan, kuinka saada kausityövoimaa rajojen ollessa kiinni.

Tammelan Susikkaalla sijaitsevalle Ahdesalon maatilalle saapui maanantaina kaksi ukrainalaista työntekijää. Pariskunta lensi reittilennolla Suomeen Minskistä osana isompaa ryhmää.

– Pariskunta majoittuu muutaman kilometrin päässä tilalta ja on kaksi viikkoa karanteenissa, tilan isäntä Ari Ahdesalo kertoo.

Ulkomaalainen työvoima on tiloille niin tärkeää, että tuottajajärjestöt tutkivat mahdollisuutta järjestää tilauslentoja Ukrainasta. Kustannuksista vastaisivat työntekijät tai heitä tarvitsevat yrittäjät.

Suomi voisi vastaanottaa 1 500 kausityöntekijää huoltovarmuuden kannalta välttämättömiin työtehtäviin.

– Tilat ja työntekijät rajaviranomaisille menneeseen listaan on jo valittu, ja tiedot lähtevät tiloille tämän viikon aikana, ylitarkastaja Veli-Pekka Reskola maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Ahdesalon tilalle saapunee perjantaina reittilennolla kolmas ukrainalainen työntekijä.

– Kevään pärjäämme kolmella henkilöllä ja saamme mansikat istutettua, mutta kesäkuussa tarvitaan lisää työvoimaa, Ahdesalo sanoo.

”Muutamia soittoja on tullut”

Myös Ypäjäläisellä Kärkäisen puutarhalla ja jokioislaisella Puutarhatila Malmnäsilla kevättyöt saadaan tehtyä kutakuinkin suunnitellusti.

Suurin työvoiman tarve iskee kesä-heinäkuussa, kun mansikan pääsato kypsyy. Ratkaisuja sen suhteen ei ole vielä tehty; pandemiatilannetta seurataan päivä kerrallaan.

– Muutamia soittoja on tullut, mutta emme voi luvata uusille poimijoille työtä ennen kuin tiedämme, tulevatko poimijamme Ukrainasta ja Vietnamista, Juha Kärkäinen kertoo.

Kärkäisen puutarhalla on aiempina kesinä työskennellyt noin 30 ukrainalaista ja vietnamilaista. Marjoja myyvät 30–40 kausityöntekijää ovat olleet suomalaisia.

Ulkomaalaisia poimijoita haluttaisiin tiloille tänäkin kesänä, sillä monella heistä on vuosien kokemus. Satokausi on lyhyt uuden opetteluun.

– Mansikoiden poiminta ei ole rakettitiedettä, mutta on siinä omat juttunsa: jos jätät kypsän marjan poimimatta, parin päivän päästä koko pensas on homeessa, Kärkäinen sanoo.

Toivo lepää Suomeen jääneessä työvoimassa

Puutarhatila Malmnäsille tarvittaisiin kesäksi ainakin kymmenkunta ulkomaalaista poimijaa. Paikalliset nuoret työskentelevät pääasiassa myyntitehtävissä.

– Sikäli meillä on hyvä tilanne, että saimme viime viikolla vuokratyöfirman kautta Närpiöstä neljä ammattitaitoista ulkomaalaistaustaista työntekijää, jotka saavat olla meillä poimintakauteen asti, Kati Malmnäs kertoo.

Hän kiittelee, että tiloilta on kartoitettu työvoiman tarvetta ja on käynnistetty kampanjoita, joilla maaseudun työantajat ja esimerkiksi opiskelijat koetetaan saada kohtaamaan.

Kärkäinen pitää mahdollisena, että pääsatokauden ulkopuolella työvoimaa on lainattavissa muilta tiloilta. Ahdesalon toivo lepää Suomeen jääneessä ulkomaalaisessa työvoimassa.

– On meillä suomalaisiakin käynyt koettamassa, mutta lyhyeksi se on jäänyt.

Suunnitelma B on itsepoiminta

Marjanviljelijät voivat odottaa ulkomaalaisen työvoiman maahantuloa enintään kesäkuun alkuun. Silloin viimeistään ulkomaiset työntekijät olisi saatava karanteeniin, jotta he pääsevät pellolle juhannukseksi.

Jos työvoimasta on pulaa, Kärkäisellä kylvöjä koetetaan porrastaa niin, ettei herneen, mansikan ja perunan pääsato valmistu ihan yhtä aikaa. Malmnäsilla suunnitelma B:nä on panostaa itsepoimintaan.

Mansikkasadon suuruutta on vielä vaikea ennustaa, mutta viileistä säistä huolimatta taimet ovat lähteneet kasvuun ja mansikkamaalta paistaa jo vihreää.

– Kevät ei ahdista yhtään. Samanlainen kasvun ihme on kuin muinakin keväinä, Malmnäs sanoo.

Ahdesalolla on pieni pelko, ettei työvoiman saatavuus välttämättä ole kesän ainoa murhe.

– Eri vuosien välillä sademäärässä voi olla suuriakin heittoja, mutta keskilämpötilassa ei yleensä ole. Leudon talven jälkeen pelkään kesän halloja. FL

Lue myös: Suomeen odotetaan ulkomailta 1  500 kausityöntekijää turvaamaan huoltovarmuutta (FL 15.4.2020)

Lue myös: Asenne ja MTK Lounais-Häme etsivät kausityövoimaa (FL 7.4.2020)

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic