Lounais-Häme

Märkä syksy näkyy kevätpelloilla

Hankien alta paljastui tänä keväänä tavanomaista vähäisempi määrä syysviljoja. Pääsyitä on kaksi ja molemmat juontavat viime syksyyn.

-Kasvukausi oli myöhässä ja puinnit saatiin valmiiksi monin paikoin niin myöhään, ettei syysviljoja enää ehditty kylvää. Kylvömäärä jäi siis tavanomaista pienemmäksi. Lisäksi osassa notkopaikkoja, joissa vesi seisoi, syysviljat tukehtuivat heti alkuunsa, kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Etelä-Suomesta kertoo.

Kevään ensivaikutelma on, että syksystä selvinneet syysviljat paljastuvat lumen alta vihreinä.

-Talven aikana oli sen verran lunta, että syysviljat saivat lumisuojan kovimmilta pakkasilta. Kasvu ei kuitenkaan ole alkanut, joten tässä vaiheessa on vaikea arvioida tilannetta tarkemmin, Koivula huomauttaa.

Viime syksyn märkyyden vaikutukset näkyvät pelloilla yhä. Myös Lounais-Hämeessä osa viljoista jäi puimatta ja pystyyn jääneitä kasvustoja murskattiin peltoon. Jos viljelykasvi vaihtuu tälle vuodelle, tuloksena voi olla sekasato kahta eri lajia, kun peltoon jääneet siemenet itävät.

-Kevätkynnöllä voidaan estää peltoon jääneiden siementen itämistä mutta Forssan seudulla on vähän kevätkyntöön soveltuvaa peltomaata, Koivula kertoo.

Syyskynnöt märillä pelloilla saattoivat puolestaan tiivistää maata ja märän maan puinneista jäi peltolohkoille normaalia syvemmät urat. Näitä ongelmia lieventää hyvä routakausi.

-Routa on kyllä murentanut tiivistynyttä ja urittunutta maata.

Koivula ei uskalla arvioida, missä määrin viime vuoden viivästynyt kasvukausi vaikuttaa tämän vuoden viljelyvallintoihin.

-Voi olla, että pitkän kasvukauden vaativaa vehnää vähennetään ja tilalle laitetaan kauraa ja aikaista ohraa. Toisaalta yhden vuoden perusteella ei kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Erikoislajien viljelyn uskotaan niin ikään kasvavan. Osasyynä on parempi hinta. Lounais-Hämeessä suosiotaan on kasvattanut eritoten kumina. Myös härkäpapu sekä herne ja öljykasvit kiinnostavat.

Kevät on juuri nyt noin viikon myöhässä. Koivulan mukaan on silti mahdollista, että kylvöt alkavat ajallaan.

-Tämä viikko on ollut lämmin ja ensi viikolle luvataan hyviä säitä. Kevät etenee nyt vauhdilla. Vielä jos saataisiin lämmintä sadetta. Se sulattaisi routaa ja maa pääsisi lämpenemään, Koivula kuvailee maanviljelijän ihannesäätä lähiviikoille.

Ilmatieteen laitos kertoo, että terminen kevät alkoi Jokioisilla 5. huhtikuuta. Terminen kevät tarkoittaa aikaa, jolloin vuorokauden keskilämpötila nousee nollan yläpuolelle mutta pysyttelee kymmenen asteen alapuolella.

Terminen kasvukausi, jolloin vuorokauden keskilämpötila ylittää viisi astetta, alkaa Jokioisilla keskimäärin 22. huhtikuuta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti