Lounais-Häme Forssa

Markkinat tuovat elämää torille – Kauppiaiden määrä tuplaantui

Esimerkiksi lokamarkkinoilla oli 40 kauppiasta eli markkinat ovat tuplanneet syyskauden tavallisten toripäivien kauppiaiden määrän.
Forssan torikauppiasyhdistys ry:n puheenjohtaja Jarkko Koivula ja varapuheenjohtaja Juha Kauppila ovat tyytyväisiä siihen, miten markkinat ovat lähteneet vetämään Forssan torille kauppiaita ja kävijöitä. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan torikauppiasyhdistys ry:n puheenjohtaja Jarkko Koivula ja varapuheenjohtaja Juha Kauppila ovat tyytyväisiä siihen, miten markkinat ovat lähteneet vetämään Forssan torille kauppiaita ja kävijöitä. Kuva: Tapio Tuomela

Kuukausittain järjestettävät markkinat ovat tuoneet elämää Forssan torille. Näin toteavat markkinoita järjestävän Forssan torikauppiasyhdistys ry:n puheenjohtaja Jarkko Koivula ja varapuheenjohtaja Juha Kauppila.

– Meillä on Forssassa hieno tori, ja torikauppiasyhdistys halusi lähteä elvyttämään sitä erityisesti syys-, talvi- ja kevätkaudella, Koivula ja Kauppila sanovat.

Yhdistyksessä päätettiin kokeilla markkinoiden järjestämistä kerran kuukaudessa. Kokeilu lähti käyntiin lauantaina 14. syyskuuta syysmarkkinoilla, ja lauantaina 13. lokakuuta järjestettiin lokamarkkinat. Kokeilu jatkuu huhtikuulle, ja Koivulan ja Kauppilan mukaan kuukausittain pidettävien markkinoiden järjestämistä on tarkoitus jatkaa jälleen ensi vuoden syksyllä.

– Kuukausittain järjestettävät markkinat ovat elävöittäneet toria todella paljon. Esimerkiksi lokamarkkinoilla oli 40 kauppiasta eli markkinat ovat tuplanneet syyskauden tavallisten toripäivien kauppiaiden määrän. Markkinoille ja vilkkaalle lauantaille on myös tarvetta siksikin, että tiistain ja torstain toripäivät ovat syys- ja talvikaudella hiljaisia. Vähimmillään kauppiaita on ollut kolmesta viiteen, Koivula ja Kauppila sanovat.

Koivulan ja Kauppilan mukaan markkinat ovat tuoneet torille myös erittäin hyvin kävijöitä. Tavoitteena on, että tarjonta olisi mahdollisimman monipuolista ja saman tuotteen myyjiä ei olisi liikaa. Markkinat pidetään lauantaisin kello 8–15, ja marraskuussa ovat vuorossa 9. päivänä isänpäivämarkkinat. Joulumarkkinat järjestetään 14. joulukuuta.

– Markkinapäivä on valittu sillä perusteella, ettei lähialueella olisi samaan aikaan muita markkinoita.

Koivulan ja Kauppilan mukaan Forssan toripäivät aiotaan muuten pitää ennallaan. Toripäiviä ovat tiistai, torstai ja lauantai kello 7–14. Kesälauantaisin torilla on myyntiä kello 7–15.

Koivula ja Kauppila kertovat, että torikauppias saa Forssasta toripaikan lähes puolta halvemmalla kuin isommilta paikkakunnilta. Ruutu maksaa 40 euroa.

– Ideoimme markkinat myös siksi, koska yhdistys tarvitsee tuloja rahoittaakseen kulujaan. Toripaikkamaksut tulevat yhdistykselle ja vuokraamme toria kaupungilta.

Kesäaikaan Forssan tori on vilkas. Toripäivien lisäksi torilla on myös muita tapahtumia, kuten TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus oy:n järjestämät helamarkkinat ja juhannusmarkkinat, Forssan Yrittäjien Kukkamarkkinat ja Holjat-organisaation toritapahtuma.

Koivulan ja Kauppilan mukaan myös iltatorien järjestämistä torilla kesäaikaan on mietitty. Kesäaikaan iltatoreja järjestää Kehräämöllä Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistys. Esimerkiksi Salossa järjestetään erittäin suosittuja iltatoreja, joilla on myös tunnettuja esiintyjiä, mutta Koivula ja Kauppila toteavat tämän olevan mahdollista, koska Salon kaupunki tukee toimintaa.

Forssan toria elävöitetään myös esiintyjien avulla, sillä lähinnä lauantaisin esiintymislavalla käy toriväkeä viihdyttämässä paikallisia laulajia ja soittajia. Kesäisin Jarkko Koivulan torikahvilassa on järjestetty erittäin suosittuja yhteislaulutilaisuuksia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic