Lounais-Häme

Markku Mallatin kohtalo herätti eduskunnan: Lakialoitteeseen jättimäärä nimiä

 

Kokoomuksen kansanedustajien Pauli Kiurun (kok.) ja Arto Satosen (kok.) lakialoite tapon vanhenemisen uudelleenarvioinnista sai suuren suosion eduskunnassa. Lakialoitteen allekirjoitti peräti 162 kansanedustajaa.

Kiuru ja Satonen jättivät lakialoitteen tiistaina eduskunnan keskuskansliaan. Koska kasassa on reilusti yli sata nimeä, aloite etenee lakivaliokunnan käsittelyyn.

Näin suuren nimimäärän saaminen aloitteeseen on melko harvinaista, sillä esimerkiksi ministerit, puhemiehistö ja valiokunnan puheenjohtaja jättävät aloitteet usein allekirjoittamatta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän mukaan 160 nimen keräyssaalis saadaan kokoon ehkä noin kerran vaalikaudessa.

Kiurun mukaan kansanedustajat sai liikkeelle nokialaisen Markku Mallatin kohtalo. 20 vuotta vanha henkirikostutkinta ennätti vanhentua huhtikuun alussa, sillä poliisi ei ehtinyt saada kokoon riittävästi näyttöä syytteen nostamiseksi.

– Varmasti siihen vaikutti uutisointi hyvin koskettavasta tapauksesta, joka personoitui vahvasti kummitytön tarinaan. Myötätuntoa tuli myös ammatillisessa mielessä, kun tutkijat viimeiseen asti yrittivät tehdä töitä tapauksen selvittämiseksi, Kiuru sanoo.

Hän viittaa Lännen Median huhtikuun alussa välittämään Mallatin kummitytön kertomukseen.

 

Kansanedustajien mukaan aloite on linjassa hallitusohjelman kriminaalipolitiikan linjauksiin. Hallitusohjelmassa pyritään sekä parantamaan rikoksen uhrin asemaa että varmistamaan rangaistusten oikeudenmukaisuus suhteessa teon moitittavuuteen.

 

– Hallituksen tavoitteena on uudistaa rikoslainsäädäntöä suuntaan, jossa se vastaisi paremmin kansan oikeustajua. Lakialoitteemme on hyvin linjassa hallitusohjelman kirjausten kanssa”, toteaa Arto Satonen.

Pirkanmaalaisedustajien lakialoite sisältää ainoastaan yhden momenttilisäyksen, jonka mukaan oikeus syyttää taposta ei jatkossa enää vanhentuisi. Julkisuudessa on arvioitu, että samassa yhteydessä voisi tarkastella myös muiden rikosten vanhemisaikoja.

– Lähdimme liikkeelle yhdestä yksittäisestä kohdasta, mutta valiokunta halutessaan voi pohtia asiaa laajemminkin. Valiokunta voi tehdä eduskunnalle yksinkertaisia muutoksia. Jos todetaan, että asia vaatii laajempaa uudistamista, se saattaa päätyä esimerkiksi seuraavaan hallitusohjelmaan, Kiuru pohtii.

Hän uskoo asian tulevan vielä ennen kesätaukoa täysistuntoon lähetekeskusteluun. Sieltä se lähetetään todennäköisesti lakivaliokuntaan.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok) kertoi kuukausi sitten Lännen Medialle suhtautuvansa positiivisesti aloitteen sisältöön.

– Kyllä siinä on harkinnan paikka. Ihmishengen menettäminen on iso asia, ja olisi suotavaa, että se saataisiin selvitettyä ilman, että vanhenemisaika sitä estää, Tolvanen totesi huhtikuun alussa.

Hänen mukaansa lakimuutosta puoltavat sen minimaaliset kustannusvaikutukset ja suuri merkitys uhrien omaisille. FL-LM

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic