Lounais-Häme Urjala

Markku Niemisellä ei ole aavistustakaan siitä, kuinka monen hevosen valmentajana hän on urallaan toiminut

Vuoden ravivalmentajaksi valitulle Markku Niemiselle hevosten kanssa toimiminen on työ ja elämäntapa.
Markku Nieminen ohjasti tallinsa ykköstykkiä Lexus Dreamia Seinäjoen raveissa viime huhtikuussa.
Markku Nieminen ohjasti tallinsa ykköstykkiä Lexus Dreamia Seinäjoen raveissa viime huhtikuussa. Kuva: Hippos, Hanna Laakso

Urjalalainen Markku Nieminen valittiin vuoden ravivalmentajaksi jo kuudennen kerran.

– Harri Koivusella oli myös hieno vuosi, mutta eri tavalla kuin minulla. Viime vuosi menikin yllättävän hyvin, vaikka meiltä tavallaan puuttui yksi ikäluokka, Nieminen pohtii.

Niemisen tallin ykköstykki on tällä hetkellä kuusivuotias ruuna Lexus Dream, jonka ennätys on todella kova 10,0. Rahaa hevonen on juossut jo noin 320 000 euroa. Hyvänä kakkosena tulee kaksi vuotta nuorempi Raskolnikov Frido, viime vuoden Kriterium-voittaja.

– Usein on niin, että tallissa on 1-2 hyvää hevosta, jotka tekevät tulokset. Nyt meillä oli useampia, ja odotan alkaneestakin vuodesta hyvää.

Kuusikymmentä hevosta

Markku Niemisellä ei ole pienintäkään aavistusta siitä, kuinka monta hevosta hän on uransa aikana valmentanut. Nyt valmennettavia on kuutisenkymmentä, joista 22 asuu Urjalan tallissa ja muut Tampereella.

– Valmennus onnistuu siten helposti, kun minulla on yhdeksän vakituista hevosenhoitajaa ja muutama osa-aikainen. Viikossa jokaista hevosta treenataan neljä kertaa, mutta kilpailuissa käyminen toki vie voimavaroja, Nieminen toteaa.

Kolmasosa hevosista on nuoria, ei vielä kilpailuikäisiäkään.

– Vuodessa ajamme noin 400 lähtöä, mikä tämänkokoiselle tallille ei vielä ole hirveän suuri määrä. Tuleehan niitä reissupäiviä silti paljon, mutta tämä on minulle elämäntapa.

Uusia hevosia Niemiselle on tarjolla mukavasti. Etusijalla ovat vakiomistajat, mutta uusia valmennettavia otetaan vastaan sitä myöten kuin tilaa on.

– Pidin aiemmin Viialassa vuokratallia. Vuonna 2006 ostin tämän Urjalan paikan ja ajattelin pikkuhiljaa pienentää hevosten määrää. Mutta kun on hyvä henkilökunta, kivat puitteet ja oma terveyskin kohdillaan, miksi sen olisin tehnyt. Urjala on myös hyvä paikka toimia ja kunnan puolelta on tullut hienosti jeesiä. Samoin naapurit auttavat joka asiassa.

 


”Urjala on myös hyvä paikka toimia ja kunnan puolelta on tullut hienosti jeesiä.”


 

Asiat urheilullisesti hyvin

Markku Nieminen on harmissaan vallitsevasta talven irvikuvasta.

– Erittäin ongelmallinen talvi. Lunta ei ole ja lämpötila sahaa, välillä taivaalta tulee vettä, ja sen jälkeen on taas pakkasta. Ajopaikkoja on vaikea pitää hyvässä kunnossa, ja myös erilaiset pöpöt kulkevat hyvin näillä säillä, Nieminen toteaa.

Viime viikonlopun Nieminen vietti vähän järjellisemmissä sääolosuhteissa Pariisissa Prix d´Amerique -kilpailua seuraamassa.

– Prix d´Amerique on yksi maailman suurimpia ravikilpailuja, jossa päälähdön ykköspalkinto on yli 400 000 euroa, ja kilpailua seuraa 40–50 000 hengen yleisö. Ranskassa raviurheilu on jalkapallon ohella kansallislaji.

 

Lue myös: Urjalalainen Markku Nieminen valittiin vuoden ravivalmentajaksi

 

Ranska on johtava ravimaa, mutta ihan hyvä alalla on myös pieni Suomi.

– Suomessa ravihevosia on kasvatettu 60-luvulta alkaen, ja Ranskassa satoja vuosia, joten vähän olemme jäljessä. Nyt suomalaisessa raviurheilussa eletään kuitenkin käymisvaihetta, ja palkinnot ovat joskus hyviäkin, kohtuusuuria ne ovat jo keskiviikko- ja lauantairaveissa, mutta iltaraveissa ei. Raviurheilu on niin sidottu Veikkaukseen.

Urheilullisesti ala on Suomessa kuitenkin hyvä.

– Suomalaiset hevosenhoitajat ovat erittäin kysyttyjä ympäri maailmaa, samaten valmentajat ja kuskit. Nuorten ohjastajien esiinmarssi alkoi pari kolme vuotta sitten, ja meillä on iso ja hyvä harrastajajoukko. Ammattilaisia kuitenkin tarvitaan, jos aiomme pysyä kansainvälisellä tasolla.

Tähtikuskeja ovat tällä hetkellä Tukholman ympäristössä kilpailevat Jorma Kontio ja Timo Nurmos.

– Raviurheilu on kuitenkin laji, missä on aina sydäntä ja tunnetta mukana. Kaikille raha ei ole tärkein asia. Laji on myös yhteiskunnallisesti hyväksytty, joskin sitä vielä pidetään jotenkin vähempiarvoisena kuin ratsastusta. Näiden kahden lajin välille ei pitäisi tehdä vastakkainasettelua.

Nuoret katosivat talleilta

Arvostusvajeen Markku Nieminen olettaa johtuvan siitä, että ravihevosten kanssa on vaikeampi päästä tekemisiin.

– Kun tallissa on ravihevosia, aloittelijan on vaikea osallistua toimintaan fyysisesti – en itsekään päästäisi aloittelijaa kilpahevosteni rattaille. Ratsupuolella taas periaatteessa kaikki nousevat hevosen selkään. Ravipuolella pitäisikin olla erikseen pullahevonen aloittelijoille, Nieminen miettii.

Silloin, kun Nieminen aloitteli yrittäjänä ravivalmennusta, talleilla kävi paljon nuoria. Moni saattoi jäädä joksikin aikaa töihinkin, ja osa näistä nuorista on nyt hevosenomistajia.

– Enää talleilla ei nuoria näy, ja se on harmi, sillä sieltä ne perusopit kuitenkin tulevat. Tekemällä oppii.

Vahvasti kasvanutta kimppaomistusta Nieminen katselee vähän ristiriitaisesti.

– Kimppa on helppo ja yleensä halpa tapa päästä hevosenomistajaksi, mutta kimpan hallitseminen vaatii vetäjältä paljon. Siinä korostuu oikean informaation antaminen, ja monesti vetäjältä jää homma kesken, kun siihen ei ehkä olekaan kykyjä. Hippos tosin on kouluttanut kimpanvetäjiä asian ytimeen.

 

Juttu on julkaistu Seutu-Sanomissa 29.1.2020. 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti