Lounais-Häme

Markku Saastamoinen uskoo, että eteenpäin vie yhteistyö

Kun kunnanhallituksen tuore puheenjohtaja Markku Saastamoinen muutti 30 vuotta sitten Ypäjälle, vetovoimatekijöinä toimivat työpaikka ja hevoset. Nyt hän pohtii luottamustoimessaan, miten paikkakunnan elinvoima saadaan nousuun.

-Meillä on uuden alku ja uusi työpari: kunnanjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja. Tärkeintä on nyt kunnan elinvoimaisuuden pönkittäminen. Tuntuu, että yhteistyöhalua ja -kykyä on nyt kaikilla hyvin, hän sanoo.

Saastamoisen mielestä hevoset ovat Ypäjän ja Ypäjä-brändin sydän. Hevosmies hän on ollut jo nuoresta.

-Hevoset ovat olleet elämässäni pikkupojasta asti; harrastin ratsastusta ja kilparatsastusta, myöhemmin raviurheilua. Ypäjällekin tulin alun perin töihin Valtion hevosjalostuslaitokseen, hän kertoo.

Hevostalouden tutkijana Saastamoinen työskentelee edelleen. Politiikkaan hän lähti ensin kouluasioiden takia. Kunnan asiat kiinnostivat, ja perheen viisi poikaa toivat aiheen lähelle. Nyt takana on kolme kautta valtuustossa, kaksi kunnanhallituksessa sekä koulu- ja tarkastuslautakunta.

Kunnanhallituksen puheenjohtajana Saastamoisen agendalla on ainakin kuntastrategia ja kunnan elinvoimaisuus. Selkeä kuntastrategia ja sen valmistelutapa ovat Ypäjällä uutta. Saastamoinen uskoo kokonaisuuksien hahmottamiseen ja yhteistyöhön.

-Kunnan lisäksi täytyy ajatella seutua ja koko maakuntaa. Kun maakuntakuviot muuttuvat, olemme osa sitä. Meidän täytyy löytää paikkamme ja vahvuutemme kokonaisuudessa. Strategiaa kehitetään siten, että sen on yhteensopiva Forssan seudun ja maakunnan strategioiden kanssa. Yhteistyö on kaikkien osapuolten taholta mielestäni sujunut aiempaa selkeämmin. Ollaan kiinnostuneita yhteisestä menestymisestä, hän sanoo.

Hevoset ovat Ypäjälle tärkeintä, mutta pelkästään ne eivät riitä. Saastamoisen mukaan tarvitaan hyviä kouluja, mahdollisuuksia yrityksille ja vaikkapa tehokkaita, etätyön mahdollistavia tietoliikenneyhteyksiä. Haastetta tuo valtion rahoituksen pieneneminen.

Ilmassa on kuitenkin uudenlaista tekemisen meininkiä.

-Olemme kaikki uudessa tilanteessa, teemme asioita yhdessä. Kanta-Hämeen kunnanhallituksien puheenjohtajat ovat jo kokoontuneet keskustelemaan yhdessä. Siitä lähdetään kohti kuntatasoa ja pyritään kehittämään ratkaisuja, jolla Kanta-Hämeen elinvoimaa saadaan lisättyä. Nyt ensimmäistä kertaa koko Kanta-Häme kärsii väestön vähenemisestä, ja tilanne vaatii yhdessä toimimista. On tärkeää, ettemme lähde keskenämme kilpailemaan, hän sanoo.

Saastamoinen kaipaakin mukautumis- ja uusiutumiskykyä sekä aiempaa laajempaa yhteistyötä. Ypäjältä on helppo katsoa niin länteen kuin itäänkin.

-Kun käyn lenkillä, liikun kolmen kunnan alueella: Someron, Ypäjän ja Kosken. Se kuvaa hyvin meidän asemaamme, hän sanoo. FL

 

Markku Saastamoinen
Syntynyt 12.5.1960 HelsingissäEnnen Ypäjää asunut Uudellamaalla TuusulassaKoulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteiden tohtoriAsuu Ypäjällä ”Kuusjoen kulmassa”Perheeseen kuuluvat Loimaalla eritysopettajana työskentelevä vaimo ja viisi aikuista poikaaToimii erikoistutkijana LuonnonvarakeskuksessaHarrastuksiin kuuluvat muun muassa piha ja puutarha, vanhojen puuesineiden kunnostaminen, hevoset ja mökkeilyNyt neljättä kautta valtuutettuna 

Uusimmat

Fingerpori

comic