Lounais-Häme

Martat ovat olleet 120 vuotta arjen asialla – Juhlavuonna laajennetaan kuvaa pullantuoksuisesta kodin hengettärestä nykymartan suuntaan

Maailman suurin marttailta aloitti järjestön juhlavuoden.
Forssassa martat kokoontuivat tapansa mukaan pappilaan viettämään omalta osaltaan maailman suurinta marttailtaa. Kuva: Tapio Tuomela

Marttajärjestö täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Juhlavuoden aloitustapahtumana eri puolilla Suomea kokoonnuttiin torstaina maailman suurimpaan marttailtaan. Forssassa ja Jokioisilla nautittiin marttojen tapaan pöydän antimista ja muisteltiin järjestön alkuaikoja.

Marttatoiminnan ydintä kuvaa yhteen lauseeseen kiteytetty juhlavuoden tunnuslause ”hyvä arki kuuluu kaikille”. Lucina Hagmanin aloitteesta 1899 perustettu naisyhdistys otti tehtäväkseen kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamisen. Havaittiin, että paras tapa auttaa perheitä oli kodissa tarvittavien tietojen ja taitojen opettaminen.

Marttajärjestön toiminta levisi nopeasti. Järjestö perustettiin pääsiäisviikon keskiviikkona ja kiirastorstaina pidettyyn kokoukseen osallistui runsaasti naisia, jotka olivat tulleet pyhiksi tapaamaan sukulaisiaan Helsinkiin. Lomalla olleet naiset veivät nopeasti tiedon yhdistyksen perustamisesta maakuntiin.

Muulla tavoin, esimerkiksi postitse, tietoa ei uskallettukaan levittää, sillä hanke oli pidettävä salassa siihen asti, että kokoontumisille saataisiin senaatin lupa.

Ensimmäiset maaseutuyhdistykset perustettiin jo pari päivää myöhemmin. Kuukaudessa yhdistyksiä oli perustettu Helsingin ulkopuolelle 13. Vuoden lopussa niitä oli jo 48 ja kymmenvuotisjuhlien aikaan 125. Nykyisin marttayhdistyksiä ja toimintaryhmiä on 1 164.

Martat ovat auttaneet koteja ja opettaneet, miten arki sujuu. Toiminnan ihmisinä martat ovat koko toimintansa ajan tarttuneet sellaisiin töihin, joissa apua on tarvittu. Suomen sodat ja pula-aika ovat erityisesti olleet niitä paikkoja, joissa martat ovat näyttäneet voimansa.

Erilaiset käsityötempaukset ovat tuoneet marttojen toimintaa esille viime vuosina. Esimerkiksi Uusi lastensairaala on saanut vauvanpeittoja, ja nyt juhlavuonna ensimmäisen lapsensa saavat äidit saavat vetää jalkoihinsa marttojen neulomat lämpimät villasukat.

– Me Forssan martoissa olemme päättäneet lahjoittaa neuvolan kautta sukat kaikille synnyttäjille, ei vain ensisynnyttäjille, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Aino-Maija Liimatta.

Mielikuva martoista on usein pullantuoksuinen kodin hengetär, jolta löytyy niksi tai ratkaisu kaikkiin arkisiin pulmiin. Nykymartta katsoo maailmaa kuitenkin paljon laajemmin kuin vain omassa ympäristössä, kansainvälinen toiminta ja esimerkiksi ilmastonmuutos ovat marttailun nykypäivää.

Yksi osa juhlavuoden viettoa on Kaiken maailman martat -kampanja, jossa yritetään monipuolistaa mielikuvaa martoista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic