Lounais-Häme Lounais-Häme

Maskipakko otettiin käyttöön vierailijoille – Palvelukeskusten ateriapalvelut on avattu jälleen ruokailijoille

Vanhuspalveluiden yksiköissä rajoituksia on höllennetty. Ulkopuoliset voivat jälleen poiketa ruokailemaan, mutta käynnit on porrastettu eri aikaan kuin palvelukeskusten asukkaiden ruokailut.
Leena Väkevä vieraili Heikanrinteen palvelukeskuksella äitinsä Raija Väkevän luona. Lähtökohtaisesti kaikki vierailut järjestetään nyt ulkotiloissa. Sukulaisten lisäksi myös ystävät pääsevät tapaamisiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Leena Väkevä vieraili Heikanrinteen palvelukeskuksella äitinsä Raija Väkevän luona. Lähtökohtaisesti kaikki vierailut järjestetään nyt ulkotiloissa. Sukulaisten lisäksi myös ystävät pääsevät tapaamisiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vierailut Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vanhuspalveluiden yksiköihin ovat yhä tarkoin säädeltyjä. Vaikka koronan vuoksi asetettuja rajoituksia onkin vähitellen purettu, niin ohjeistukset antavat yhä selkeät suuntaviivat arjelle.

Samat ohjeet ovat voimassa kaikissa hykyn yksiköissä sekä ulkopuolelta hankittavissa yksityisten toimijoiden tuottamissa asumispalveluissa.

– Läheisten vierailut ovat sallittuja, vaikka yksiköiden ovet ovat edelleen suljettuna. Ovilla on edelleen kyltit, että vain erikseen sovitut vierailut sallitaan. Aiemmin kasvosuojien tai maskien käyttö oli suositus, mutta nyt todetaan, että vierailijoilla pitää olla maskit, asumispalvelupäällikkö Taina Haavisto selvittää.

Vierailukiellon purkamisen jälkeen maskit otettiin käyttöön heinäkuussa asiakkaiden terveyden turvaamiseksi. Kaikki hoitajat käyttävät edelleen kasvosuojuksia, pääsääntöisesti visiirejä.

Vierailut järjestetään pääosin ulkona

Vierailut järjestetään aina ensisijaisesti ulkotiloissa ja niistä sovitaan etukäteen yksikön hoitajien kanssa. Sisätiloissa voi tavata, kun siitä sovitaan. Poikkeuksena ovat kriittisesti sairaat tai saattohoidossa olevat asiakkaat, joiden kohdalla läheisten tapaamisia ei rajoiteta.

– Huoneeseen saa tulla korkeintaan kaksi vierailijaa kerrallaan ja vierailu saa kestää noin 30 minuuttia. Tapaamisen ajan noudatetaan pääsääntöisesti turvaetäisyyttä. Siksi lähikontaktit ja esimerkiksi ruoan syöttäminen ei ole suotavaa, Haavisto kertoo.

Vierailijan ja hänen kanssaan samassa taloudessa asuvien tulee olla terveitä, eikä hengitystieinfektio-oireita saa olla.

Ulkoiluttajat palasivat yksiköihin

Ulkomailla käyneiden visiitit sallitaan matkakohteesta riippumatta vasta 14 vuorokauden jälkeen.

– Pääkaupunkiseudulta ja Länsi-Pohjan alueelta tulevat vierailijat tapaavat omaistaan ulkona. Tämä on tartuntatautilääkärimme tekemä linjaus, Taina Haavisto selvittää. Vain poikkeustapauksissa, kuten saattohoitopotilaan kohdalla tästä voidaan poiketa.

Käsihygieniasta huolehtiminen on jatkossakin vanhuspalveluiden yksiköissä tärkeää. Huolellisesta pesusta ja desinfioinnista ennen tapaamiseen tuloa ei pidä lipsua.

– Ulkoilla voi yhdessä läheisen kanssa, jolloin vierailijan tulee käyttää suusuojaa ja huolehtia käsihygieniasta. Suusuojan vierailija hankkii itse. Myös ulkoiluttajat ovat jälleen alkaneet käydä yksiköissämme.

Kotilomat ovat jatkossa sallittuja. Ylimääräisiä kontakteja on syytä välttää. Ryhmätilaisuuksiin, kuten sukujuhliin osallistuminen ei ole toivottavaa.

Ruokailijoiden käynnit on porrastettu

Palvelukeskusten tarjoamat ateriapalvelut on avattu uudelleen heinäkuussa, joten ruokailemassa voi jälleen käydä.

– Ruokailut on järjestetty varovaisuusperiaatteella siten, että ruokailijoiden käynnit on porrastettu, eikä tiloissa ole yhtä aikaa palvelukeskuksessa asuvia asiakkaita, Taina Haavisto kertoo.

Päivätoiminnat aloittavat vähitellen elokuun puolivälin tienoilla. Turvavälien takaamiseksi asiakasmäärät tulevat luultavasti olemaan normaalia pienemmät. Lisäksi seniorikuntosalit avautuvat ja syksyn ryhmätoiminta alkaa suunnitellusti.

Rajoitukset olivat jopa toivottuja

Koronan haasteista on Taina Haaviston mukaan vanhuspalveluiden yksiköissä selvitty erinomaisesti.

– Suuret kiitokset henkilökunnalle siitä, miten ihmiset ovat tällaisessa tilanteessa selvinneet ja jaksaneet. Kova koettelemus tämä on ollut koko hyvinvointikuntayhtymälle. Jatkoa ajatellen olemme varmasti valmiimpia, sillä tämä on antanut paljon oppia, hän summaa.

Heikanrinteen ja Tyykihovin asumispalveluesimies Outi Uosukainen jakaa kiitosta myös omaisten suuntaan.

– Heti maaliskuussa, kun soittelimme vierailukiellosta, suhtautuminen oli todella positiivista. He olivat hyvin ymmärtäväisiä ja tyytyväisiä. Rajoituksia oli jopa odotettu ja toivottu. Yksiköissämme asuu riskialtis ryhmä, jota meidän kaikkien täytyy suojella, hän tähdentää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic