Lounais-Häme

Matala pohjavesi voi vaikuttaa veden laatuun, joten kaivoja on nyt syytä tarkkailla. Pohjaveden korkeuteen kuiva ja lämmin kesä ei ole vielä merkittävästi vaikuttanut

Suomen ympäristökeskuksen mukaan kesän pitkä kuivuusjakso ei ole vielä ehtinyt vaikuttamaan merkittävästi pohjaveden pintojen korkeuksiin ajankohdan keskiarvoihin verrattuna. Joissain paikoissa, kuten maan lounaisosissa ja Lounais-Hämeessä pohjavedet ovat kuitenkin jo monin paikoin laskeneet selvästi ajankohdan keskiarvoja alemmas.

Ympäristökeskuksen hydrogeologi Mirjam Orvomaan mukaan runsasluminen talvi paransi pohjavesitilannetta ja talven ansiosta tilanne ei ole äitynyt kesän aikana huonommaksi.

-Pohjaveden korkeuksiin vaikuttaa niin moni asia. Ensinnäkin, että minkä kokoinen pohjavesimuodostuma itsessään on ja minkälainen edeltävä ja sitä edeltävä talvi ovat olleet. Tänä talvena vesivaranto täydentyi hyvin, Orvomaa kertoi.

Myös viileä kevät viivästi pintojen vuodenajalle tyypillistä alenemista.

 

Orvomaa kuitenkin kehottaa etenkin rengaskaivojen omistajia tarkkailemaan kaivojensa vedenpintaa ja olemaan järkeviä veden käytön kanssa.

-Kannattaa miettiä kastelua ja kasteluiden ajankohtia sekä miettiä, kannattaako sitä autoa pestä siinä omalla pihalla. En tiedä kannattaako tilanteesta huolissaan olla, mutta vedenpintaa on syytä seurata.

Matala pohjavesi vaikuttaa muun muassa ympäristön kasvillisuuteen sekä siihen kuinka syvälle routa pääsee talvella. Mitä matalampi pohjavesi, sitä enemmän on luvassa routaa ja mahdollisia routavaurioita.

Myös vedenlaatu saattaa kärsiä matalista pinnankorkeuksista.

-Jos vedenpinta on kaivoissa alhainen, niin se vaikuttaa jo vedenlaatuun. Alhaisissa vedenpinnoissa rauta- ja mangaanipitoisuudet useasti nousevat, Orvomaa huomautti.

 

Loppuvuoden pohjavesitilannetta on hankala ennustaa, koska kaikki riippuu säästä.

-Esimerkiksi vuoden 2006 kesä oli samankaltainen. Silloin kaikki sateet tulivat lokakuussa, mikä tasapainotti tilannetta. On siis vaikeaa ennustaa, mutta on selvää, että kuivuus näkyy loppukesästä pinnan korkeuksissa. Pohjavesi reagoi olosuhteisiin aina viiveellä, Orvomaa selvitti.

Imeytyäkseen pohjavesi tarvitsee tarpeeksi kostean maaperän. Jotta vesi alkaisi kunnolla imeytymään, tarvitaan pitkiä ja hitaita sateita.

Ilmatieteen laitoksen sääennustuksen mukaan suurempia sateita ei ole Forssan seudulle kuitenkaan luvassa ainakaan seuraavaan kymmeneen vuorokauteen. FL

 

Juttua muokattu 18.7.: otsikkoa korjattu kello 13.15. 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic