Lounais-Häme

Matka Euroopan katolle

Monenlaiset kestävyys- ja seikkailukisat kesyttänyt Sami Kuusi on uuden tavoitteen edessä. Nyt haaste on kirjaimellisesti vuoren kokoinen, sillä Kuusi aikoo kivuta Euroopan korkeimmalle vuorelle, Etelä-Venäjällä sijaitsevalle Elbrusille.

Idea matkasta syntyi Kuusen nelikymppisten lähestyessä. Joku toinen olisi saattanut pohtia lahjaksi vaikka moottoripyörää tai isoja kemuja, mutta Kuusi halusi jotain erilaista. Jotain missä saa laittaa kropan ja pään tiukoille.

-Ensimmäinen ajatus oli osallistua Saharan 200 kilometrin juoksuun, mutta se kariutui, koska Suomesta ei ollut tarpeeksi lähtijöitä, Venäjälle jo matkannut Kuusi kertoo.

Vuoristosta ja komeista maisemista pitävä Kuusi pohti sen jälkeen kiipeämistä Alppien korkeimmalle huipulle Mont Blancille, mutta sinne ei löytynyt matkaa sopivana ajankohtana.

Afrikan korkein vuori Kilimanjarokin kiinnosti, mutta sekin karsiutui listalta, koska Kuusi halusi ehdottomasti, että osa matkasta joudutaan kipuamaan lumessa. Ilmaston lämpeneminen on sulattanut Kilimanjaron huippujen lumet lähes olemattomiin.

-Elbrusille löytyi sitten sopiva matka ja vielä osaavan suomalaisen toimiston ja matkanjohtajan vetämänä, Kuusi kertoo.

Kaksihuippuinen Elbrus sijaitsee Etelä-Venäjällä, Kaukasuksen vuorijonossa lähellä Georgiaa. Korkein kohta, läntinen huippu sijaitsee 5 642 metrissä.

Kuusella ei ole kokemusta vuorikiipeilystä, mutta niitä taitoja ei tällä reissulla onneksi tarvita. Kyse on porukalla tehtävästä vaellusretkestä, joka ei ole teknisesti vaikea, vaikka vaatiikin toki kovaa kuntoa.

Kunnon puolesta Kuusi varmasti jaksaa huipulle asti, mutta häntä jännittää, miten keho sopeutuu korkeaan ilmanalaan. Hyvä kunto tai raudanluja tahtokaan kun eivät suojaa vuoristotaudilta, vaan herkkyys on kiinni lähinnä perintötekijöistä.

Vuoristotauti on hapenpuutteesta johtuva tila, joka aiheutuu nesteiden kertymisestä keuhkoihin ja aivokudokseen. Taudin oireita ovat muun muassa päänsärky, pahoinvointi, sekavuus ja hengenahdistus.

Tautia voidaan torjua lisähapella ja nesteenpoistolääkkeellä, mutta kaikkein paras apu on paluu alemmas.

Vuoristotaudin ohella huipulle pääsemisen uhkana on sää. Kelit ovat erittäin haastavia ja nopeasti vaihtuvia vuoristossa. Vaarallisissa oloissa ei huipulle lähdetä kapuamaan.

-Maisemia odotan kovasti. Ja sitä tietysti, että pääsen huipulle asti.

Kuusi matkasi viikonloppuna Etelä-Venäjälle. Ensimmäiset päivät perillä ollaan Baksan-laaksossa, josta tehdään niin sanottuja akklimatisointivaelluksia eli totutellaan korkeaan ilmanalaan kiipeämällä pikkuhiljaa korkeammalle.

Ensimmäinen päivä huiputukseen eli kipuamiseen on 19. elokuuta eli perjantai. Jos kipuaminen ei ole mahdollista sairauden tai sään takia, on tämän jälkeen huipun saavuttamiseen vielä kaksi varapäivää.

Mikäli Elbrusin-vaellus osoittautuu onnistuneeksi ja mukavaksi kokemukseksi, saattaa Kuusi kiivetä jatkossa vielä korkeammille ja vaativammille huipuille. Mies haluaa katsoa mihin rahkeet riittävät ja venyttää omia rajojaan.

-Ei se poissuljettua ole. Isoin ongelma on aika. Jos tästä haluaa vielä korkeammalle, pitää reissuihin varata enemmän aikaa, koko kesäloma, Kuusi pohdiskelee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti