Lounais-Häme

Matka jatkuu: Erilainen joulu meren sylissä

Forssalainen Raija Alapeteri kipparoi suomalaisen naistiimin yli Atlantin.
Raija Alapeteri kipparoi Ocean Ladies -venekunnan Atlantin yli. Forssalaispurjehtija viettää joulun Karibialla. Kuva: Muu

Suomalaisen Ocean Ladies -tiimin Atlantin valtameren yli kipparoinut forssalainen Raija Alapeteri viettää tänä vuonna erilaista joulua. Yleensä kotonaan Forssan Savijoella perhejoulua emännöivän Alapeterin pyhät sujuvat Karibian kirkkaiden vesien ääressä.

 

Luitko tämän: Ocean Ladies ja forssalainen kipparinsa Raija Alapeteri maaliin purjehduskilpailussa Atlantilla – “Seikkailu jatkuu vielä Karibialla”

 

Jouluihmiseksi tunnustautuva purjehtija kertoo kaipaavansa lunta, mutta menee yksi joulu näinkin. Maisemissa ei sinänsä ole moittimista.

– Kyllä täällä St. Lucialla joulua vietetään. Talot ja veneet on koristeltu ja kaupoissa soi joululauluja, mutta ei täällä sellaista joulufiilistä saa kuin kotona Savijoella, St. Luciasta tavoitettu Alapeteri kertoo.

Alapeteri sai miehensä Forssasta Karibialle jouluksi, mutta lapset jälkeläisineen suuntasivat Lappiin. Tavallisesti joulua vietetään yhdessä isolla porukalla Savijoella.

Alapeteri on seuraavaksi purjehtimassa St. Lucialta etelämmäs Saint Vincent ja Grenadiineille. Hetkisen hän ehtii Atlantin ylityksen jälkeen levätä ihan tukevalla maalla, sillä St. Luciasta on varattu huvila vuorilta.

– Veneessä on mukavaa, mutta on se välillä kivaa olla kuivallakin maalla. Saa rauhassa nukkua ja pestä pyykkiä.

 

Alapeterin johtama kahdeksan naisen Ocean Ladies -venekunta selviytyi hienosti Atlantin ylityksestä Rally for Cruisers -kilpailussa. ARC-purjehduksen lähtö oli 25. marraskuuta Las Palmasista ja perille St. Lucialle saavuttiin viime lauantaina.

– Maaliin päästyä tuntui siltä, että onko tämä tottakaan, itkeäkö vai nauraa? Koko porukalla oli hurja onnistumisen tunne, tempaisimme yli ison meren.

Ylitys sujui ongelmitta, mitä nyt veneen keikkuminen aallokossa aiheutti naisistolle pieniä mustelmia.

– Atlantin sää oli aivan priimaa, koillisesta puhaltaneet pasaatituulet veivät meitä vauhdilla eteenpäin. Saimme sääennusteen päivittäin satelliitista ja purjehdimme kelin mukaan.

Suomalaistiimi alitti aikatavoitteensa yli 5 300 kilometriä pitkässä purjehduksessa. Kisan ainoan naisjoukkueen sijoitus ei ole vielä tiedossa, sillä se selviää vasta kilpailun päätöstilaisuudessa lauantaina. Lopputuloksiin vaikuttavat myös veneiden tasoitukset, ja se, kuinka paljon matkalla on jouduttu käyttämään moottoria.

– Halusimme tehdä tämän purjehduksen naisten kesken. Kouluttajina haluamme saada naiset oppimaan ja ottamaan vastuuta turvallisesta veneilystä. Jos mukana on miehiä, heille helposti kaadetaan esille tulevat ongelmat.

 

Vaikka Atlantti on nyt ylitettynä, riittää Alapeterillä virtaa purjehdukseen.

– Oma vene on Helsingissä. Ensi kesänä pitää antaa aikaa sille ja perheelle.

Isompikin purjehdusprojekti on jo kiikarissa.

– Ensi syksynä on lähdössä iso porukka naisia purjehtimaan Napolinlahdelle, Alapeteri paljastaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic