Lounais-Häme

Matkahuolto lähtee pois

Matkahuollon toimipiste sulkee ovensa Forssassa elokuun alussa. Valtakunnallinen linja-autoliikenteen toimija luovuttaa paikalliset palvelunsa asiamiehen vastuulle.

-Tapahtumassa ei ole dramatiikkaa. Asiakas ei tule huomaamaan muutosta; on samat palvelut ja samat ihmiset, painottaa Matkahuollon yhteyspäällikkö Sari Welling.

Matkahuollolle kuuluneita tehtäviä hoitaa maanantaista lähtien linja-autoaseman toisessa päässä sijaitseva kahvila-ravintola Susanna. Nouto- ja jakelupalvelu taas siirtyy Enset oy:lle, joka on Pirkanmaalla, Varsinais- Suomessa ja Satakunnassa toimiva kuljetuspalveluyritys.

Syynä muutoksiin on Forssan Matkahuollon pisteen hiljeneminen.

-Tarkistamme säännöllisesti palveluverkostoa ja mietimme, onko oman toimipisteen pitäminen kannattavaa. Pienestä sitten karsitaan, ja Forssassa löytyi hyvä yrittäjä jatkamaan toimintaa, perustelee Welling tilannetta.

Matkahuollon Forssan toimipisteessä 14 vuotta työskennellyt virkailija Erja Elo ei näe tilanteessa henkilökunnan kannalta mitään dramaattista.

Yt-neuvottelujen tulos oli, että kaikki pisteen viisi työntekijää, joista kaksi on tarvittaessa töihin tulevia, jatkavat uusilla yrittäjillä liikkeenluovutusperiaatteella vanhoilla työehdoilla. Kaksi vakituista työntekijää jatkaa kuljettajina Enset oy:llä Varsinais-Suomessa ja yksi vakituinen sekä kaksi tarvittaessa töihin tulevaa kahvila-ravintola Susannassa.

-Kaupungin vuokratilat jäävät tässä tyhjäksi ja pakettiliikenne siirtyy toiselle puolelle. Ainut asiakkaille näkyvä ero on, että toisella puolella täytyy muistaa laittaa parkkikiekko tuulilasiin, kuittaa Elo.

Maanantaista lähtien asiakasparkkipaikat siis sijaitsevat vastakkaisella puolella asemarakennusta kuin aiemmin. Matkahuollon asiamiespalveluita käyttävät kulkevat kahvilan ovesta, muuten asemalle johtavat samat sisäänkäynnit kuin ennen. Pakettirahti tosin kulkee kahvilan tiloihin valmistuvaan rahtikoppiin aseman laiturien puoleisesta pääovesta.

-Kaikki eri puolilta Forssaan tuleva rahti kerätään Turussa kyytiin. Kerran päivässä siellä katsotaan tavara, joka tuodaan linja-autolla tänne aamulla ja mahdollisesti toisen kerran iltapäivällä. Matkahuolto ilmoitti meille puoli vuotta aiemmin, että näin tulee tapahtumaan, ja oletteko kiinnostuneet olemaan asiamies. Tästä lähtevät kuitenkin pikapaketit yhä kaikkiin suuntiin, eli asiakkaat voivat ne jättää tähän, kertoo kahvila-ravintola Susannan osakas Aleksi Salomaa.

Susannan asiakastiloihin on raivattu hyllytilaa, joka täyttää pakettirahdin tarpeet. Remontti on vielä vaiheessa, ja Salomaa syyttää tilanteesta kesälomia. Vaneriset seinät ja hyllyt on jo saatu maanantaita varten pystyyn, mutta esimerkiksi erikoisleveää ovea kahvilan ja pakettitilan väliin ei ole vielä asennettu.

-Mielenkiintoinen aika muuttaa toimintaa, kun kaikki ovat kesälomilla eikä mikään toimi, kommentoi Salomaa.

Kahvilassa on ennalta neljä työntekijää, joiden toimenkuvien muuttuminen on vielä kysymysmerkki.

-Varmaan tulee uusia toimenkuvia, mutta en tiedä, miten helppoa se on. Jos tekee keittoa ja antaa pakettia samassa, onhan siinä hakemista, sanoo Salomaa.

-Yritetään sopeuttaa ja katsotaan, miten tämä lähtee alkuun. Ilmeisesti voi tulla eläkejärjestelyjä, mutta se ei ole nyt ajankohtaista, hän lisää.

Uusiksi vastuiksi kahvilan henkilökunnalle tulevat pakettipalvelun lisäksi matkalippujen ja matkakorttien myynti sekä aikatauluneuvonta. Kahvilan aukioloajat tulevat olemaan samat kuin Matkahuollolla aiemmin eli aamukahdeksasta iltakuuteen, mutta perjantaina kahvila on kaksi tuntia pidempään auki. Pakettipalvelu tulee aukeamaan seitsemän sijaan ainakin alkuun kahdeksalta.

-Linja-auto Turusta tulee tänne 7.40. Siihen tulee muutama lavallinen tavaraa, joten emme voi heti ruveta jakopuuhiin. Kun näemme, miten tämä lähtee, voimme muuttaa aukioloaikoja, kertoo Salomaa.

Tunnelmat Susannassa ovat siis uusien vastuiden edessä odottavat, mutta positiiviset.

-Tilat ovat ehkä meille olleet turhan isot. Kaikki on tervetullutta, mitä vaan saadaan. Huomaa, että lama näkyy kaikkialla, kun linja-autoliikenne jättää entistä vähemmän rahaa tähän. Venäläisten turistienkin osuus on hukkunut ihan täysin, sen huomaa meillä. Enää heitä ei ole ollut pariin vuoteen, sanoo Salomaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic