Lounais-Häme

Matkailijat löysivät kesällä Forssan seudun museot

Forssan seudun matkailukesä on ollut vilkas koleasta kesästä huolimatta. Matkailijoiden suosioon ovat nousseet erityisesti alueen museot, joita seudulta löytyy pitkälle toistakymmentä.

Matkailusihteeri Mari Noromies-Wahlin mukaan alueen museoiden valttikortti on se, että näyttelyt ovat monipuolisia ja ne kattavat useita eri teemoja.

-Forssan museoiden perusnäyttelyiden kokemien uudistusten jälkeen museot ovat muodostaneet yhden Forssan seudun matkailun kulmakivistä, Noromies-Wahl sanoo.

 

Matkailuneuvonta räätälöi vuodessa noin 40 retkeä ryhmille, ja niihin pyritään pääsääntöisesti sisällyttämään opastettu käynti esimerkiksi Forssan museossa.

Matkailusihteerin mukaan myös yksittäiset matkailijat ovat aiempaa tietoisempia Forssan seudun teollisuushistoriasta ja siitä syntyy helposti keskustelua matkailuinfon kävijöiden kanssa.

-On kuitenkin muistettava, että alueeltamme voi vierailla ainutlaatuisissa, erikoisaloja käsittelevissä museoissa, joiden kaltaisia mistään muualta Suomesta ei löydy.

 

Kehräämöalueella sijaitsevissa museoissa ollaan tyytyväisiä kesän kävijämääriin. Niin Forssan museossa kuin Forssan Luontomuseossakin vieraili kesän aikana jopa 4000 kävijää.

Forssan museon museoemäntä Tuuli Ravantin mukaan museovieraiden määrä pysyi lähes samana aiempiin vuosiin verrattuna. Viime keväänä uuden perusnäyttelynsä avannut Luontomuseo puolestaan teki viime vuosien kävijäennätyksen.

-Olemme positiivisesti yllättyneitä siitä, kuinka hyvin asiakkaat ovat löytäneet meidät siitä huolimatta, että näyttelyn uudistamistöiden vuoksi jouduimme pitämään museon hetken aikaa suljettuna. Erityisen hienoa on, että lapsiperheet ovat löytäneet museoomme, museoamanuenssi Annukka Partanen iloitsee.

Ravantin ja Partasen mukaan vaihteleva sää on näkynyt museokävijöiden aktiivisuudessa.

-Erityisesti tänä kesänä ihmiset selkeästi halusivat viettää vähissä olleet hellepäivät puistoissa ja uimarannoilla. Aurinkoisina päivinä museossa oli hiljaisempaa. Kesäsään koleus näkyi meillä tasaisen vilkkaana asiakasvirtana, Ravantti pohtii.

 

Portaassa sijaitsevan Nahkurinverstaan tunnelmat menneestä kesästä ovat melko hyvät.

-Sateiset kesäpäivät vähensivät selkeästi satunnaisten, yksittäisten matkailijoiden määrää. Huonolla kelillä ihmiset hakeutuvat enemmin sisätiloihin kuin lähtevät ajelemaan ja tutustumaan ympäröivään seutuun, Johanna Pelto-Huikko Nahkurinverstaalta toteaa.

Hänen mukaansa Nahkurinverstaan kävijämäärä on kuitenkin pysynyt samoissa lukemissa kuin aiempinakin vuosina, sillä museon autenttinen miljöö on vetänyt ryhmiä puoleensa erityisesti alkukesällä tavallista vilkkaammin.

 

Jokioisten museorautatien liikennepäällikkö Jussi Tepponen on samoilla linjoilla Pelto-Huikon kanssa. Kesäkauden epävakaat sääolosuhteet eivät ole näkyneet museorautatien museovieraiden määrässä, mutta päivittäisissä kävijämäärissä säätilan vaikutus on näkynyt.

-Kauniina kesäpäivinä kävijöitä on ollut runsaasti. Koko kesän aikana on tehty yhteensä noin 17000 museojunamatkaa, mikä on lähes samaa tasoa kuin edellisvuonnakin. Tulossa on vielä kaksi suurempaa tapahtumaa, jotka vaikuttavat myös meidän tilastoihimme, Tepponen summaa.

 

Ypäjän Hevosurheilumuseon museomestari Juha Erolan mukaan museovieraat ovat aiempaa tietoisempia siitä, mitä haluavat kokea museovierailun aikana ja millaista esineistöä he haluavat nähdä. Hänen mukaansa Siittolanmäen historiallinen miljöö on edelleen matkailijoiden suosiossa.

-Kesän aikana museon alueella vierailee tuhansia matkailijoita erilaisten tapahtumien myötä. Yhdeksi kävijäkunnaksemme on noussut sotahistoriasta kiinnostuneet historian harrastajat, sillä meillä on paljon esimerkiksi ratsurykmenttien historiaa käsittelevää aineistoa, Erola kertoo.

 

Matkailijoiden lisäksi museoissa vierailee tietysti myös paikallisia asukkaita. Kauppilan talonpoikaismiljöön avoinna pidosta vastaavan Eläkeliiton Humppilan yhdistyksen puheenjohtajan Jorma Savolaisen mukaan talonpoikaismiljöön tyypillinen vieras on kotiseutuhistoriasta kiinnostunut paikkakuntalainen. Huolimatta siitä, että miljöö on avoinna ainoastaan sunnuntaisin, talonpoikaishistoriaan on ehtinyt kesän aikana tutustua noin 200 kävijää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic