Lounais-Häme

Matkailu on Forssan seudullakin miljoonabisnes - kolmen euron kahvillakin on merkitystä

Matkailu tuo Forssan seudulle noin 25 miljoonaa euroa vuodessa. Summassa ovat mukana kaikki seudun palveluita käyttävät; myös Autokeitaalla tai Humppilan Lasin luona pysähtyvät autoilijat.

-Huoltoasemilla on merkitystä matkailutuloihin. Isojen valtateiden risteyksissä olevat paikkakunnat saavat huoltoasemilta hyvin tuloa, Forssan seudun matkailusihteeri Mari Noromies-Wahl huomauttaa.

TAK oy:n projektipäällikkö Mikko Manka lisää, että osa huoltoasemalla piipahtavista tuo paikkakunnalle vain kolmen euron kahvirahan, mutta osa käyttää paljon enemmän kuin keskivertomatkailija, joka tulee varta vasten seudulle.

-Ulkomaalainen käyttää noin 179 euroa per matkapäivä ja suomalainen 59 euroa päivämatkaa kohden, Manka laskee.

 

Manka esitteli tällä viikolla TAK:n tekemää Matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset Forssan seudulla -tutkimusta alueen yrittäjille.

-Tutkimus toteutettiin, jotta saisimme ajankohtaista vertailutietoa matkailun kehittämiseksi ja päätöksenteon tueksi, Noromies-Wahl sanoo.

Edellinen matkailututkimus on tehty maakunnallisesti 17 vuotta sitten. Noromies-Wahlin mukaan matkailun trendit eivät ole juurikaan vuosien aikana muuttuneet.

-Matkailualan kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, Manka toteaa.

Esimerkiksi Lapin matkailua alettiin kehittää toden teolla 1980-luvulla ja tällä hetkellä Lapilla menee paremmin kuin hyvin.

Onko Forssalla siis edessään huikea matkailubuumi vuoden 2050 paikkeilla?

-Meillä ei ole käytössä sellaisia miljoonia kuin Lapin matkailuun on laitettu, Noromies-Wahl hymähtää.

Manka lisää, että netti on tuonut vauhtia matkailun kehittämiseen, joten vuosikymmeniä ei välttämättä mene. Netti ei tosin yksin riitä.

-Seudulla tarvitaan yrittäjien yhteismarkkinointia, verkostoitumista sekä uusia tuotteita ja palveluita vähintään englanniksi, Noromies-Wahl luettelee.

 

Moni päivän mittaiselle vierailulla kävijä käy Jokioisten Museorautatien tapahtumissa.

Museorautatie-yhdistys on palkannut kaksi työntekijää palkkatuen turvin miettimään erilaisia keinoja saada oheispalveluita.

-Esimerkiksi resiinaretket ovat olleet suosittuja. Oheispalveluita voisi olla enemmänkin.

Matkailuala tuo Forssan seudulle 600 000 euron verotulot. Matkailun työllisyysvaikutus on 140 henkilötyövuotta.

Isoimman potin matkailijoiden rahoista saa vähittäiskauppa.

-Mökkiläiset käyttävät rahaa elintarvikeostoksiin.

Noromies-Wahlin mukaan alueella on noin 5 000 mökkiä, joista suurin osa on ulkopaikkakuntalaisten omistuksessa.

 

Tammelan Hykkilässä sijaitseva Silmälän mökit on pieni, kolmen mökin yritys.

-Kesä oli täynnä kävijöitä, mutta syksyn tullen hiljeni. Mitä ahkerammin mainostamme, sitä enemmän asiakkaita, Elina Silmälä kertoo.

Mökkirypäs ei yllä lähellekään Eerikkilän urheiluopiston majoitusmääriä, mutta Silmälä toteaa, että heilläkin erityisesti ulkomaisten matkailijoiden osuus on noussut tasaiseen tahtiin. Silmälä ohjaa kävijät alueen palveluiden käyttäjiksi mahdollisuuksien mukaan.

-Torronsuo ja Saaren kansanpuisto ovat alkaneet kiinnostaa matkailijoita parin viime vuoden aikana. Aiemmin niistä ei juuri tiedetty.

Silmälä ohjaa asiakkaat kauppoihin ja ravintoloihin. Hän harmittelee, että seudun ravintolatarjonta on niin vähäistä.

Noromies-Wahl lisää, että majoituspalveluyrittäjä, pieni tai suuri, on avainasemassa.

-Heillä on iso rooli oheispalveluiden markkinoinnissa, Noromies-Wahl summaa. FL

 

Matkailijoilta yli 20 miljoonaa euroa
Tutkimus- ja analysointikeskus TAK oy:n Matkailun tulo- ja työllisyysvaikutustutkimuksen mukaan matkailijat jättivät Forssan seudulle vuonna 2015 noin 20,5 miljoonaa euroa.Toimialaryhmien kesken vähittäiskauppa on suurin hyötyjä matkailutuloista.9,3 milj.Vähittäiskauppa sai 45 prosenttia eli 9,3 miljoonaa euroa matkailutuloista.Toiseksi eniten sai majoitus- ja ravitsemistoiminta ja kolmanneksi eniten huoltamotoiminta.Matkailun välitön työllistämisvaikutus oli 140 henkilötyövuotta, mutta matkailun kausiluonteisuuden takia alan työpaikkojen määrä kasvaa huomattavasti.Välitöntä palkkatuloa muodostuu noin 4,2 miljoonaa euroa ja verotuloja 0,6 miljoonaa euroa.Kokonaismatkailutulot Forssan seudulla ovat 25–27 miljoonaa euroa.Viime vuonna seudulla yöpymisten määrä oli 104 000.Matkan kesto oli keskimäärin 1,9 vuorokautta.

Uusimmat

Fingerpori

comic