Lounais-Häme

Matkailualalle pysyvä kesäaika voisi olla talviaikaa parempi - tärkeintä on koko EU:n yhteinen linja, arvioi MaRa

Matkailualalle pysyvä kesäaika voisi olla talviaikaa mieluisampi pitkien ja valoisien kesäiltojen vuoksi, arvioi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. Lapin mukaan vaikutus olisi kuitenkin todennäköisesti varsin vähäinen, koska kesäillat ovat joka tapauksessa valoisia. Tärkeintä on EU-maiden yhteinen linja.

Lappi kertoo, ettei Euroopan komission ehdotus kellojen siirtämisestä luopumisesta ole herättänyt erityisen laajaa keskustelua MaRan jäsenyhdistysten keskuudessa. Komissio ei ole vielä ilmoittanut, suositteleeko se pysyvää kesä- vai talviaikaa.Ministeri Berner: Tärkeää käydä julkista keskusteluaLiikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoo, ettei Suomi ole muodostanut kantaansa siitä, tulisiko Suomen kuulua kesä- vai talviaikaan.

Berner sanoo, että on tärkeää odottaa komission esitystä. Tämän jälkeen voidaan käydä laaja julkinen keskustelu ja arvioida tarkoin vaikutusten kannalta, kumpaan aikaan Suomen tulisi kuulua.

Ministeri kuitenkin korostaa, että elinkeinoelämän ja liikenteen toimivuuden kannalta on tärkeää, että kellojen siirtelystä luovutaan yhteisesti ja samanaikaisesti EU-tasolla.

Puolestaan elinkeinoelämän kannalta kaikkien EU-maiden on tärkeää pysyä yhdessä rintamassa kesäaika-asiassa. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) asiantuntija Mikko Räsänen sanoo, että jos kaikki EU-maat eivät noudattaisi samoja sääntöjä kesäajan suhteen, rajojen yli kulkevat liikenne- ja viestintäyhteydet vaikeutuisivat.

Euroopan komissio ehdotti aiemmin tänään, että EU-jäsenvaltiot luopuisivat puolivuosittaisesta kellojen siirtämisestä. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi asiasta saksalaiskanava ZDF:lle tänään ja komissio vahvisti sen myöhemmin.

Junckerin haastattelusta sai sen kuvan, että komissio suosittaisi kesäaikaa. Tiedottajan mukaan komissio ei kuitenkaan ota vielä kantaa siihen, kumpi olisi parempi, kesä- vai talviaika. Komissio ryhtyy valmistelemaan lakiehdotusta Euroopan parlamentille ja neuvostolle, jotka yhdessä päättävät asiasta.Kyselyyn vastasi ennätyspaljon ihmisiäKomission kansalaiskyselyssä 84 prosenttia vastanneista kannatti kellojen siirtämisestä luopumista. Kyselyyn vastasi ennätyspaljon ihmisiä, ja sen nettisivu kaatui ensihetkillä suuren kiinnostuksen takia. Vastaajia oli huimat 4,6 miljoonaa.

– Ihmiset haluavat näin, ja me toteutamme sen, Juncker sanoi saksalaiskanavan haastattelussa.

Suomi on pitänyt kellojen siirtelystä luopumista esillä EU:ssa niin ministerikokouksissa kuin parlamentissa. Hallitus päätti alkuvuonna, että se ryhtyy tosissaan ajamaan asiaa.

Asiasta vastaava liikennekomissaari Violeta Bulc on aiemmin sanonut, että asiasta täytyy päättää EU:ssa yhtenäisesti. Jää nähtäväksi, miten 28, pian 27, jäsenmaata asiaan suhtautuvat.”Komissio suhtautui aiemmin ylimielisesti”Myös suomalaismepit vetosivat alkuvuonna EU-komissioon, jotta se tekisi perinpohjaisen arvion kellojen siirtelystä. Mepit pitivät parlamentin täysistunnossa voimakkaita puheenvuoroja sen puolesta, että siirtelystä pitää luopua.

Parlamentin varapuhemies Heidi Hautala (vihr.) kertoo nostaneensa asian esille jo vuonna 2014.

– Mahtavaa, että Euroopan komissio on korjannut käsitystään. Vielä vuonna 2015 komissio totesi ylimielisesti, että se käsittelee vain suuria kysymyksiä, Hautala toteaa tiedotteessaan.

Komission nyt ottamaa kantaa kiitteli perjantaina myös Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

– Olemme tehneet muiden meppien kanssa paljon töitä saadaksemme parlamentista tukea asialle. Ja kyllä suomalaisella kansalaisaloitteella on ollut iso vaikutus siihen, että tämä asia on ylipäätään noussut politiikan asialistalle, hän sanoo tiedotteessa.

Suomen hallitus tarttui toimeen kymmeniä tuhansia nimiä keränneen kansalaisaloitteen jälkeen. Itse aloite kaatui eduskunnassa, koska Suomella ei ollut asiassa toimivaltaa, mutta hallitusta kehotettiin ajamaan asiaa.

Valoisan ajan optimoinnille ei nähdä nykytaloudessa enää niin suurta tarvetta kuin ennen, jolloin luonnonvaloa tarvittiin työn tekemiseen. Sen sijaan kellojen siirtelyn on arvioitu aiheuttavan haittaa terveydelle ja vaivaa liikenteelle.

Suomessa kesäaika on ollut käytössä vuodesta 1981, jolloin pohjolassa seurattiin Saksan ja muun Keski-Euroopan esimerkkiä.Asiantuntija: Pysyvä kesäaika tekisi Suomesta talviaamuista entistä pimeämpiäPysyvään kesäaikaan siirtyminen ei ole kovin järkevä ehdotus, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta STT:lle.

Euroopan komissio suosittaa jäsenmaille, että ne luopuisivat kellojen siirtelystä. Kesäajasta tulisi komission mukaan pysyvä.

Tämä tekisi talvikuukausien aamuista entistä pimeämpiä. Se häiritsee sisäisen kellon eli aivojen hermosolujen toimintaa.

Jos aamut pimenevät, se aiheuttaa Partosen mukaan sisäisen kellon toimintaan niin sanottua lisäjätätystä. Tämä taas lisää tutkimuksien mukaan univaikeuksia, jotka puolestaan kasvattavat riskiä painonnousuun. Samalla myös ihmisten halu harrastaa liikuntaa vähenee.

Partonen kannattaa itse kellojen siirron lopettamista, mutta siirtäisi Suomen sen sijasta pysyvään normaali- eli talviaikaan.
https://www.zdf.de/nachrichten/heute/sommerzeit-juncker-zuversichtlich-100.html

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti