Lounais-Häme Forssan seutu

Matkailualan murros vaatii miettimään uusia toimintatapoja Forssan seudulla – 2019 oli keskiverto matkailuvuosi

Matkailualan murros vaatii miettimään uusia toimintatapoja myös Forssan seudulla. Matkailuvuotena 2019 oli keskiverto.
Lounais-Hämeen luontokohteet tarjoavat hyvät puitteet matkailulle ja vapaa-ajanharrastuksiin aina lumikenkäkävelystä patikointiin tai lintujen tarkkailuun. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lounais-Hämeen luontokohteet tarjoavat hyvät puitteet matkailulle ja vapaa-ajanharrastuksiin aina lumikenkäkävelystä patikointiin tai lintujen tarkkailuun. Kuva: Lassi Puhtimäki

Matkailijoiden kiinnostus Forssan seutua kohtaan on säilynyt tasaisen ennallaan, jos tarkastellaan majoitusliikkeiden yöpymistilastoja. Marraskuun loppuun mennessä vuonna 2019 Forssan seudulla yövyttiin noin 96 000 kertaa.

Tilastosta puuttuvat joulukuun tiedot, mutta lopullinen määrä näyttäisi asettuvan aiempien vuosien tasolle eli runsaaseen 100 000 yöpymiskertaan. Tosin Tilastokeskuksen ylläpitämään tilastoon lasketaan Forssan seudulta yhteensä vain seitsemän seutukunnan yli 20 majoitusliikkeestä.

Jo nyt voidaan kuitenkin sanoa, että viime vuosi oli matkailuvuotena kohtuullisen keskiverto.

– Eihän tämä mikään megaturistikohde ole. Majoitusliikkeiden kannalta haaste on se, että tämä on hieman liian lähellä isoja kaupunkeja. Kaksi miljoonaa asukasta on tunnin tai kahden ajomatkan päässä, toteaa matkailusihteeri Mari Noromies-Wahl Forssan matkailuneuvonnasta.

Yöpymistilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta Forssan seudun matkailusta. Aiempien tarkastelujen mukaan suurin osa seutukunnalle sen ulkopuolelta saapuvista matkailijoista on niin sanottuja päiväkävijöitä, jotka poikkeavat muun asioinnin yhteydessä, sukulaisvierailun tai vaikka asiakaskäynnin yhteydessä seutukunnalla.

Lue lisää: Forssan seudun matkailun kärjet hiottu valmiiksi.

Luonto, luonto ja luonto kaupunkia unohtamatta

Seutukunnan matkailuvaltit ovat alueen luonto, etenkin kansallispuistot sekä kesän suurimmat tapahtumat. Myös tietyt vierailu- ja majoituskohteet kuten Eerikkilän urheiluopisto tai Viihdeuimala Vesihelmi keräävät merkittävän määrän kävijöitä.

Noromies-Wahlin mukaan Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa käy paljon päiväkävijöitä, jotka eivät jää yöksi alueelle. Toki luontokohteet kiinnostavat myös paikkakunnalla pitempään viihtyviä vieraita.

Noromies-Wahl näkee luontokohteet mahdollisuutena alueen matkailuyrityksille. Niiden ympärille on mahdollista rakentaa monipuolisia matkailupaketteja, oli sitten kyse ryhmämatkoista, yritysvieraista tai satunnaisista matkailijoista.

– Forssan kannalta kaupunkipuisto-statuksen saaminen oli todella upea juttu. Olin niin mielissäni, kun siitä ensi kerran kuulin.

Lähde matkalle Forssan kaupunkipuistoon.

Forssan seudulla on runsaasti omintakeisia tapahtumia, jotka kiinnostavat yleisöä seutukunnan ulkopuolellakin. Eero Toivonen tutustui veturiin Minkiön höyryfestivaaleilla Jokioisilla kesällä 2017. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seudulla on runsaasti omintakeisia tapahtumia, jotka kiinnostavat yleisöä seutukunnan ulkopuolellakin. Eero Toivonen tutustui veturiin Minkiön höyryfestivaaleilla Jokioisilla kesällä 2017. Kuva: Lassi Puhtimäki

Noromies-Wahl huomauttaa, että ryhmämatkailijat eivät aina tule alueelle ilmeisten kohteiden perässä. Yksittäisten ryhmien ensisijainen kohde voi olla esimerkiksi jokin alueella toimiva yritys tai oppilaitos.

– Koulutusmatkailu on yksi osa-alue, jonka tarjontaa kartoitetaan tänä vuonna. Tämä alue tarjoaa toiminnalle hyvät puitteet, Noromies-Wahl katsoo.

Matkailusihteerin mukaan uutena trendinä matkailussa korostuu myös vastuullisuuspuoli. Esimerkiksi kiertotalouden toimijoiden hyödyntäminen matkailussa vaatii edelleen kehittämistä.

Matkailuala on muuttunut ja muuttuu

Matkailualan toiminta-alue ei ole enää samanlainen kuin ennen. Sosiaalinen media on mahdollistanut uudenlaisia toimintamalleja. Myös matkailijoiden tarpeet ovat jonkin verran muuttuneet.

Noromies-Wahl huomauttaa, että jakamistalous luo sekä haasteen että mahdollisuuksia matkailulle. Esimerkiksi Airbnb-majoitusta voi tarjota periaatteessa kuka tahansa, jolla on vuokrattavaksi soveltuva mökki tai huone vapaana. Tämä haastaa erityisesti perinteiset majoituspalveluiden järjestäjät.

– Pitää hyväksyä se tosiasia, että matkailuala on muuttunut.

Jonkin aikaa maailmalla ovat nousevana trendinä olleet myös travel with the local -tyyppiset palvelut, joka myös laajentaa matkailuyrittämisen toimintakenttää. Esimerkiksi korvapuustien leipominen Minna Meikäläisen kotona tai sienestysreissu naapurin Veikon kanssa voivat tarjota matkailijalle ainutlaatuisia kokemuksia.

– Forssan seudulla vahvuuksiamme ovat ehdottomasti juuri paikallisuus, pikkukaupunkimaisuus ja luonto. Näiden hyödyntämistä matkailussa työstetään yhdessä yrittäjien kanssa, Noromies-Wahl sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic