Lounais-Häme Lounais-Häme

Matkailukesä on ollut hiljainen Lounais-Hämeessä: Monen yrityksen liikevaihto jäämässä viime kesää heikommaksi

Matkailun elpyminen on lähtenyt hitaasti käyntiin Lounais-Hämeessä. Monella matkailu- ja ravintola-alan yrittäjällä kesän liikevaihto uhkaa jäädä huomattavasti viime vuotta pienemmäksi.
Kotakappeli sai uuden paikan Paijan maatilamajoituksen pihapiirissä, kun koronakevät karkotti asiakkaat ja aikaa jäi muutostöihin. Yrittäjä Päivi Paija toivoo, että asiakasmäärät kasvaisivat kotimaan matkailun elpyessä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kotakappeli sai uuden paikan Paijan maatilamajoituksen pihapiirissä, kun koronakevät karkotti asiakkaat ja aikaa jäi muutostöihin. Yrittäjä Päivi Paija toivoo, että asiakasmäärät kasvaisivat kotimaan matkailun elpyessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen hallitus purki toukokuun lopussa suosituksensa matkailun välttämisestä myös kotimaassa. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan matkailu- ja ravintolayritysten palvelujen kysyntä oli kesäkuussa heikkoa. Odotusten perusteella heinä- ja elokuusta on myös tulossa matkailun osalta vaisuja.

Yli puolet kahviloista ja ravintoloista on menettänyt vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan kesäkuun aikana. Sen sijaan leirintäalueilla liiketoiminta sujuu muita majoituspalveluita paremmin, huolimatta siitä, että ne pääsivät aloittamaan kesäkautensa tavallista myöhemmin.

Elpyminen niukkaa

Lounais-Hämeessä matkailu- ja ravintolapalvelualojen elpyminen on vielä niukkaa. Seudun yrittäjien mukaan kotimaan matkailijoita liikkuu vähän verrattuna edellisvuosiin. Forssan seudun matkailuneuvonnassa kesän ajan työskentelevä matkailuneuvoja Jenni Lampinen on samoilla linjoilla. Kesäkuussa matkailuneuvonnan ovi on käynyt harvakseltaan.

– Kesäkuu on ollut aika hiljainen. Moni asiakkaista on ollut mökkiläinen tai paikallinen asukas, joka hakee Forssan seudusta tietoa vierailleen. Jonkin verran myös kotimaan matkailijoita on käynyt. Moni heistä tulee Tampereen suunnalta, Lampinen kertoo

Matkailuneuvojan mukaan Lounais-Hämeessä kotimaan matkailijoita kiinnostaa erityisesti Forssan teollisuushistoria, Kehräämöalue ja kaupunkipuistot. Majoituspalveluiden osalta matkailijoita kiinnostaa hotelli- ja hostellimajoitus sekä vuokramökit.

Ihmiset yhä varovaisia

Ypäjäläisessä Paijan maatilamajoituksessa matkailijoiden vähäinen määrä on myös pantu merkille. Maatilamajoituksen yrittäjä Päivi Paijan mukaan viime vuosiin verrattuna kuluva kesä on ollut hiljainen. Satunnaiset, kylttien perusteella tiensä majoitukseen löytävät ohikulkijat puuttuvat täysin.

– Ihmiset liikkuvat tällä hetkellä varovaisesti ja juhlia järjestetään nihkeästi. Keväällä meillä oli paljon juhlavarauksia, mutta suuri osa niistä peruuntui epävarman tilanteen vuoksi. Koronan vaikutus näkyy edelleen. Osa ihmisistä ei vielä ole sisäistänyt, että ravintola- ja majoituspalvelut ovat jälleen normaalisti auki, Paija pohtii.

Yrittäjän mukaan koronakevään ja hiljaisen kesän vuoksi jopa kymmeniätuhansia euroja on jäänyt jo yritykseltä saamatta.

– Jos tahti jatkuu tällaisena, alkaa todella huolestuttaa. Varauskirjan pitäisi huutaa punaisena ja joka viikonloppu pitäisi olla vähintään yhdet juhlat, jotta kesästä tulisi meille plusmerkkinen, hän summaa.

Asiakasmäärät nousussa

Humppilan Lasitehtaalla sijaitsevan Cafe Lasikellon yrittäjä Anu Nokkalan mukaan kesäkuun aikana asiakkaiden määrä on lisääntynyt päivä päivältä. Erityisesti koronarajoitusten aikana kielletyn noutopöytäruokailun salliminen on saanut asiakkaat palaamaan Lasikelloon. Nokkala kuitenkin uskoo, että viime kesän asiakasmääriin ei tänä vuonna päästä. Hän ennustaa, että myynti kesäkuukausien ajalta tulee olemaan 30-50 prosenttia viime kesää heikompi.

– Liikevaihtoomme vaikuttaa myös suurien tapahtumien, kuten Pori Jazzin ja SuomiAreenan peruuntuminen. Kakkostie on meille elinehto, ja suuri osa asiakkaistamme on kotimaan matkailijoita, mökkiläisiä tai työmatkalaisia, jotka poikkeavat meillä ohikulkumatkalla, Nokkala sanoo.

Luonto kiinnostanut

Luontomatkailussa asiakkaiden vähäinen liikkuminen ei ole näkynyt ryhmille suunnattuja palveluita lukuun ottamatta. Melonta- ja luontoretkiä järjestävän Erärenki Jouni Pálenin mukaan asiakkaita on ollut viime vuotta enemmän. Suurin osa Erärengin asiakkaista on kanoottien tai kajakkien vuokraajia, jotka ovat tulleet Forssan seudulle pidemmäksi aikaa esimerkiksi mökkeilemään.

– On vaikea sanoa, johtuuko asiakasmäärän kasvu koronatilanteesta vai yleisesti siitä, että kiinnostus luontomatkailua kohtaan on kasvanut. Toukokuussa ryhmävarauksien tekeminen loppui käytännössä täysin ja tuntuu, että yrityksetkin ovat vielä varovaisia varailemaan ryhmäretkiä, Pálen kertoo.

Erärengin itse järjestämille, ilmoittautumista vaativille melontaretkille on kuitenkin tulijoita riittänyt.

Ei museoryntäystä

Ryhmäretkien peruuntuminen näkyy myös Forssan museon kävijämäärässä. Viime vuonna museossa vieraili kesäkuun aikana 754 museokävijää. Tänä vuonna kesäkuun aikana museon ovesta asteli sisään kesäkuussa 395 asiakasta. Museonjohtaja Kati Kivimäen mukaan kesäkuu on perinteisesti ollut ryhmäopastusten kuukausi ja niiden peruuntuminen koronatilanteen vuoksi vaikuttaa suoraan museon kuukausittaiseen kävijämäärään.

– Kesäkuun ensimmäiset viikot olivat vilkkaita. Kuitenkaan mitään kotimaan matkailijoiden museoryntäystä ei ole ollut havaittavissa, Kivimäki tiivistää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic