Lounais-Häme Forssa

Matkalle ympäri maailmaa — Forssan Naiskuoro juhlii kymmenellä kielellä

Forssan Naiskuoro kertaa 75-vuotiskonsertissa matkakalenteriaan kymmenellä kielellä.
Eläytyminen laulun maailmaan kuuluu Forssa Naiskuoron esiintymiskuvaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eläytyminen laulun maailmaan kuuluu Forssa Naiskuoron esiintymiskuvaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Naiskuoro paitsi laulaa innolla ja määrätietoisesti, myös matkustaa mielellään. Kuorolle on kertynyt ulkomaille suuntautuneita vierailuja 14 eri kohteeseen 11 maassa. Lisäksi tulevat yhteiset Lapin perukoita myöten suuntautuneet kotimaan matkat, joiden summaaminen vaatisi aivan oman laskutoimituksen.

Ensi sunnuntaina kuoro luo Forssan työväentalolla katsauksen menneeseen kertaamalla matkojaan pikakelauksella Laulellen ympäri maailmaa -konsertissa. Samalla kuoro juhlii perustamisensa 75-vuotismerkkipaalua.

Laulua kymmenellä kielellä

Luvassa on piipahtaminen sävelten siivin kaikissa maissa, joissa kuoro on vieraillut. Suomeakaan ei juhlamatkalla unohdeta.

Kuoron taiteellinen johtaja Natalia Maltizova hämmästelee vähän itsekin laskiessaan, että 75-vuotiskonsertissa tullaan laulamaan kymmenellä eri kielellä. Hän kehuu Forssan naiskuorolaisten vuosien varrella osoittamaa ahkeruutta ja määrätietoisuutta.

– Eivätkä tässä konsertissa ole vielä mukana kaikki kielet, joilla olemme vuosien varrella laulaneet. Työtä sekin on vaatinut, mutta onneksi kuorolaisemme ovat jaksaneet tehdä sitä näin upeasti myös laulamisen eikä vain kielten parissa.

Natalia Maltizova on toiminut 20 vuotta Forssan Naiskuoron taiteellisena johtajana. Kuva: Lassi Puhtimäki
Natalia Maltizova on toiminut 20 vuotta Forssan Naiskuoron taiteellisena johtajana. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koti-ikävä iski Norjassa

Kuoron puheenjohtaja Liisa Puputti määrittelee musiikin voimaksi, joka tasoittaa tietä sekä rakentaa siltoja erilaisten ihmisten, maiden ja kielten välille. Menneiden kertaaminen maailmanmatkailun merkeissä valikoitui juhlakonsertin teemaksi tavallaan luonnollisena ratkaisuna.

– Kiva aihe jo senkin vuoksi, että se tuo esille kuinka tärkeäksi olemme kokeneet matkustamisen toiminnassamme, Maltizova toteaa.

Puputti muistaa osallistuneensa Forssan Naiskuoron ensimmäiselle ulkomaanmatkalle heti joukkoon liityttyään vuonna 1976. Kohdemaana oli Norja. Jotain ajasta kertoo, että reissu oli tuolloin jo yli 30-vuotiaan kuoron ensimmäinen Suomen rajojen ulkopuolelle suuntautunut

– Tunteet olivat pinnassa ja tippa silmässä, kun lauloimme siellä koti-ikävissämme meille läheistä suomalaista musiikkia pyhäaamuna kirkossa, Puputti muistelee.

Harjavalta-patsas saa paikkansa Vuoden Valopilkkukuoron 75-vuotiskonsertissa.

Ulkomaille lähtö edellytti 70-luvulla laivaan nousemista. Matkustaminen oli sanan mukaisesti matkustamista, eikä yhteys kotijoukkoihin ja muihin tuttuihin ollut käytössä kaiken aikaa taskussa mukana kulkevan laitteen avulla.

Forssan naiskuorolaiset muistelevat matkojaan rikastuttavina kokemuksina uusien paikkojen näkemisen ja kulttuurillisen vuorovaikutuksen mutta myös ihmissuhteiden ja yleensäkin yhteisyyden rakentajana.

– Matkat ovat tuoneen yhdessäoloa, jossa opimme tuntemaan myös toinen toisemme aivan toisella tavalla kuin vain käymällä yhteisissä harjoituksissa, Puputti huomauttaa. FL

 

Lue lisää Valopilkku-tunnustuksesta: Iloinen asenne ja ennakkoluulottomuus toivat Forssan Naiskuorolle Vuoden Valopilkku -tunnustuksen

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic